Liebherr torenkraan bij Steltloper in Amsterdam uitgerust met moderne techniek

doorVan der Spek

Liebherr torenkraan bij Steltloper in Amsterdam uitgerust met moderne techniek

Datum: 12-jan-18

In het voorjaar van 2017 werd door monteurs van Van der Spek Vianen B.V. een nieuwe Liebherr 550 EC-H20 Litronic gemonteerd voor Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zn. uit Warmenhuizen op het project "Steltloper" in Amsterdam. Met moderne techniek die in de torenkraan gemonteerd wordt heeft de bouwer een primeur voor Nederland.

Met behulp van in de torenkraan gemonteerde 3D camera’s is aannemer M.J. de Nijs in staat het BIM-systeem op een hoger niveau te krijgen. Behalve het vooraf plannen en organiseren van het bouwproces, wordt ook de uitvoering met het BIM-systeem gestroomlijnd. De camera’s in de giek van de bouwkraan leveren beelden die met speciale software worden vertaald naar het model voor zogeheten "4D BIM voortgangscontrole".

Slimme 3D-camera’s, die in de giek van de bouwkraan zijn gemonteerd, nemen voortdurend foto’s van de bouwplaats, zodra de kraan een zwenkbeweging inzet. Twee keer per dag worden al die beelden verzonden naar de server van Pix4D. Het Zwitserse bedrijf heeft speciale software die uit alle geschoten beelden overzichtsplaten samenstelt. Daar kunnen de plattegronden overheen worden geprojecteerd. Ook stelt de software een puntenwolk samen, die aan het BIM model wordt gevoerd. Daarvoor zijn de camera’s uitgerust met nauwkeurige GPS-ontvangers, zodat er 3D beelden kunnen worden gemaakt, die zo nauwkeurig zijn dat er op kan worden gemeten.

De techniek stelt M.J. de Nijs volgens BIM-manager Joeri Koehof in staat om de voortgang van de bouwproductie te monitoren en tevens te koppelen aan de digitale planningen. Dat noemen ze 4D-BIM-voortgangscontrole. De gegevens worden ook gebruikt voor kwaliteitscontrole om te kijken of de werkelijkheid niet clasht met de vooraf ontworpen prestatiemodellen. Ook voor de kwaliteitscontrole en het as-built dossier zullen de beelden gekoppeld aan het BIM model in de toekomst belangrijk zijn. Op dit moment ondersteunen de digitale modellen volgens de BIM manager vooral de lean-dagstart op de bouwplaats. “Dankzij het systeem hebben we voortdurend volledig zicht op de voorraden die liggen opgeslagen. Als in een volgende fase de leveranciers van bijvoorbeeld isolatiematerialen en kalkzandsteenblokken mee gaan kijken, kunnen ze zelf bepalen wanneer er een nieuwe vrachtwagen naar de bouwplaats moet.”

Onder een samengestelde foto van de complete bouwplaats is als onderlegger de plattegrond van de betreffende verdieping gelegd. Vergelijkbare technologie is al wel door aannemers uitgeprobeerd met drones. Het is echter niet altijd mogelijk of toegestaan om boven bouwplaatsen te vliegen. Vandaar dat De Nijs nu kiest voor de oplossing met de camera’s in de torenkranen. Voor Nederland is dit nieuw, maar Koehof weet dat grote aannemers uit Scandinavië en Frankrijk er ook al mee experimenteren. “Wij werken met ze samen om de technologie verder te perfectioneren.”

De pilot vindt momenteel plaats op project de Steltloper te Amsterdam, een gebouw met 126 apartementen over 19 bouwlagen met een parkeerkelder eronder. De ruwbouw is ongeveer halverwege. De torenkraan is zojuist door monteurs van Van der Spek verhoogd naar 80 meter en de torenkraan zal nog tot ca. juni van dit jaar blijven staan.

Voor het Pix4D systeem dat in de torenkraan is toegepast is Van der Spek de verdeler voor de Benelux.

Foto’s en informatie: Cobouw

 

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines