Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe Lindner Urraco 75 ‘PARO-made’ verkleiner voor PARO

doorVan der Spek

Nieuwe Lindner Urraco 75 ‘PARO-made’ verkleiner voor PARO

Datum: 5-mrt-17

Afgelopen week heeft Van der Spek Vianen een nieuwe Lindner Urraco 75 verkleiner in bedrijf gesteld bij PARO in Amsterdam. Na een succesvolle demonstratie bij PARO, een duurzame dienstverlener in afvallogistiek en afvalverwerking, was de keuze om te investeren in een nieuwe Lindner Urraco 75 een weloverwogen beslissing.

Tijdens de demonstratie met een Lindner Urraco van Van der Spek Vianen in de verschillende materiaalstromen is continu gemonitord of de geproduceerde fracties optimaal konden worden ingezet voor verdere verwerking in de installaties van PARO of duurzaam konden worden ingezet in andere processen. Gedurende dit proces is in zeer goede samenwerking tussen Van der Spek Vianen, PARO en Lindner de optimale configuratie samengesteld om de gewenste verkleining van de materiaalstromen te realiseren.

De configuratie van de verkleiningsunit is een ontwikkelingstraject geweest, waarbij Van der Spek diverse malen assen en tegenkammen heeft aangepast in de machine waarna getest kon worden wat de resultaten waren. De assen in de nieuwe Lindner Urraco 75 zijn echt “PARO-made” en uniek in hun klasse. In de nieuwe Lindner Urraco 75 die nu geleverd is zijn direct nieuwe assen gemonteerd waarin alle ontwikkelingen zijn verwerkt, zodat de machine optimaal kan gaan produceren in het verkleinen van de verschillende materiaalstromen.

De 1.750 mm lange assen met een diameter van 650 mm in de verkleiningunit zijn in snelheid regelbaar om de ideale snelheid te kunnen instellen voor ieder product. Het product kan direct op de assen worden geladen of in de hydraulisch klapbare bunker welke eenvoudig via de afstandsbediening is aan te sturen. Als gewenst kunnen de assen in de machine worden gewisseld om andere producten te kunnen verwerken waarbij andere fracties gewenst zijn.

PARO heeft de keuze gemaakt voor een 18 ton wegende containermobiele machine die eenvoudig te verplaatsen is op locatie middels het hydraulisch klapbare wielstel en een laadschop of naar een andere locatie via één van hun vele containervrachtwagens.

Voor de aandrijving is in de Lindner Urraco 75 een duurzame Scania DC09 086A motor geplaatst met 375 pk. Deze 5-cilinder dieselmotor met een inhoud van 9.3 liter voldoet aan de nieuwste Tier IV final emissie-eisen waarmee PARO gelijk aantoont te investeren in de nieuwste en duurzaamste technieken die te leveren zijn. Het gemonteerde SCR (Selective Catalytic Reduction) systeem zorgt middels Ad Blue voor de nabehandeling van de uitlaatgassen, in combinatie met EGR (Exhaust Gas Recirculation) zorgen ze ervoor dat de emissie zo laag mogelijk is en het brandstofverbruik tot een minimum wordt beperkt. Als bekend zijn de Scania industriemotoren niet alleen zeer sterk en betrouwbaar, ze zijn door hun aansturing ook zeer zuinig gezien het vermogen dat geleverd wordt. De ruim overbemeten koelers zijn standaard voorzien van een omkeerbare fan, zodat ook werken in een stoffige omgeving geen probleem is doordat op zelf instelbare momenten de fan van lucht stroomrichting keert en de koelers reinigt. Alle vloeistoffen van de machine zijn voor onderhoud eenvoudig via snelkoppelingen af te laten en te vullen.

Achter de Scania staan direct de Bosch-Rexroth pompen geschakeld die op hun beurt weer de Lindner aandrijving op de assen voorzien van hydraulische kracht. Dit systeem wordt geheel aangestuurd door een Canbus systeem met PLC, zodat alle informatie van de componenten optimaal kunnen samenwerken. Bij PARO is een Powerline-uitvoering geleverd met verzwaarde Bosch-Rexroth pompen die een kracht van 240.00 Nm mogelijk maken op de assen.

De besturing van de gehele machine gebeurt via het kleurendisplay waarin alle functies eenvoudig zijn aan te sturen. In de besturing zijn diverse standaardprogramma’s opgenomen waarin de toerentallen en draairichtingen met tijden zijn geprogrammeerd. Uiteraard zijn ook andere programma’s in te stellen, zodat voor iedere verkleining de optimale instelling vast liggen.

Het speciaal door Lindner ontwikkelde FPD (Foreign Part Detection) is standaard opgenomen in de besturing op de nieuwe Lindner Urraco 75. FPD meet tijdens de normale productie op vele punten drukken en krachten in de machine die benodigd zijn om de verkleining mogelijk te maken. De drukken en krachten worden door FDP omgezet in een FDP-waarde waarbij de machine normaal produceert. Deze waarde kan worden ingesteld om als basis te dienen tijdens de productie, mocht deze waarde overschreden worden dan zal de machine automatisch stoppen om schade of vastlopen te voorkomen. De FDP-waarde kan door de gebruiker zelf eenvoudig worden ingesteld naar gelang het te verkleinen product. Door FDP zal de machine zo optimaal en efficiënt mogelijk produceren tegen de laagste kostprijs per verkleinde ton.

Het verkleinde product wordt afgevoerd via een 1.200 mm hydraulisch klapbare en in hoogte verstelbare transportband waarbij een maximale afwerphoogte van wel 4.400 mm behaald kan worden. Op de transportband is een hydraulisch in hoogte verstelbare magneet geplaatst om ijzerdelen uit de materiaalstroom te halen. De magneet is via de afstandsbediening in hoogte verstelbaar.

Tijdens een zeer uitgebreide ingebruikstelling door de technische dienst van Van der Spek Vianen zijn bij PARO alle medewerkers die met de nieuwe Lindner gaan werken breed geschoold om veilig met de machine te kunnen werken en het dagelijks onderhoud uit te voeren. Daarnaast is natuurlijk diep ingegaan op alle instelmogelijkheden om zo optimaal mogelijk met de machine te kunnen draaien.

PARO is een duurzame dienstverlener in afvallogistiek, afvalverwerking en een betrouwbare producent en leverancier van primaire en secundaire bouwstoffen. Ondernemen en innoveren volgens de principes van de kringloopeconomie zit diep verankerd in de bedrijfsvoering. Dit heeft ze in Nederland toonaangevend in afvallogistiek, afvalverwerking en afvalrecycling gemaakt. Recycling is een krachtig antwoord op de groeiende vraag naar grondstoffen en energie. PARO onderhoudt al jaren lang hechte relaties met collega-afvalinzamelaars en -verwerkers en met afvalproducenten om bouw- en sloopafval tot herbruikbare deelstromen of hoogwaardige secundaire bouwstoffen te verwerken. Partnership, wederkerigheid en ketenverantwoordelijkheid zijn de fundamenten onder de samenwerkingen.

Van der Spek leverde vorig jaar ook een nieuwe Telestack TC421  aan PARO die wordt ingezet voor het opzetten van voorraad achter de mobiele puinbreker van PARO zonder tussenkomst van een laadschop.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines