Search
Close this search box.

Nieuwe Lindner Komet 2800 geleverd aan BLC-Group

doorVan der Spek

Nieuwe Lindner Komet 2800 geleverd aan BLC-Group

Datum: 4-jan-16

Van der Spek Vianen heeft bij de BLC-Group in Ronse (B) in december een nieuwe stationaire Lindner Komet 2800 opgebouwd. De nieuwe Lindner Komet vervangt een Lindner shredder die na ruim 40.000 draaiuren aan vervanging toe was om de gewenste 24/7 inzet die bij BLC verwacht wordt te kunnen garanderen.

De installatie van de nieuwe 27 ton wegende Lindner Komet 2800 is in zeer goede samenwerking tussen Van der Spek Vianen/Ternat, Lindner Recylingtech en de technische dienst van BLC uitgevoerd, waardoor de stilstand in de productie tot een minimum is beperkt. De daadwerkelijke ombouw inclusief het aanpassen van transportbanden en stroomkabels heeft van het stilzetten van de oude shredder tot en met het productief zijn van de nieuwe Lindner Komet nog geen 3,5 werkdag geduurd.

BLC Group
BLC group nv is gespecialiseerd in het plaatsen van afvalcontainers, zowel voor aannemers en bedrijven als voor particulieren en overheden. Naast het plaatsen van afvalcontainers hebben ze diverse recyclinginstallaties. De afvalstoffen worden eerst met de grootste zorg gesorteerd en daarna verwerkt in de installaties. BLC heeft op de locatie in Ronse ook een betoncentrale.

BLC Group is opgericht in 2005 op de locatie Klein Frankrijk te Ronse (B). Eind 2010 is de BLC Group overgenomen door De Vreese Logistic uit Wortegem-Petegem (B). Door deze overname is het bedrijf nu een 100{1bc0b6a8c73e84e168e06cc7c153d42f3849956326c4b30771c6d9a1357ca517} familiebedrijf dat net als Van der Spek staat voor wat men zegt. BLC Group is erkend inzamelaar voor Vlaanderen, Wallonië alsook in Brussel.

Lindner Komet 2800
De nieuwe Lindner Komet 2800 die is geplaatst in de recyclinginstallatie wordt ingezet voor het na verkleinen van diverse materiaalstromen. Om dit met de gewenste capaciteiten te doen is er gekozen voor de Komet met de zwaarste aandrijvingen. De 2800 wordt aangedreven door twee 160 kW elektromotoren die via vliegwielen en standaard gemonteerde veiligheidskoppelingen rechtstreeks de rotor aandrijven.

Op de rotor – die een breedte heeft van 2.850 mm en een diameter van 740 mm – zijn de messen optimaal gepositioneerd, zodat de verkleining met de hoogste capaciteiten en beste verkleininggraad wordt gerealiseerd. De rotorsnelheid kan via de meegeleverde besturing worden geregeld en heeft een maximale snelheid van 355 omwentelingen per minuut. 

De messen snijden het te verkleinen materiaal tegen twee geplaatste tegenkammen in de verkleiningskamer. Deze beide kammen zijn voorzien van los te wisselen slijtdelen, zodat deze net als de messen op de rotor snel en eenvoudig te wisselen zijn en de stilstand tot een minimum wordt beperkt. Als het te verkleinen materiaal de juiste maatvoering heeft, wordt deze door de zeefroosters uit de verkleiningskamer gedrukt, waardoor er weer ruimte komt voor nieuw te verkleinen materiaal. De Komet 2800 is voorzien van 8 eenvoudig te wisselen zeefroosters. Deze rooster zitten gemonteerd in een cassette die compleet hydraulisch opengeklapt kan worden, zodat dit veilig gebeurt. Tevens ontstaat er dan een ruime veilige werkruimte waar ook de messen en tegenkammen gewisseld kunnen worden zonder dat er iemand in de machine hoeft te komen.

Wat uniek is aan de stationaire Lindner verkleiners – waar ook de Komet toe behoort – is dat ze voorzien zijn van een aandrukinrichting in de trechter die ervoor zorgt dat ook lichter materiaal met lichte druk tegen de rotor wordt gedrukt, zodat een optimale capaciteit behaald kan worden.

Uiteraard zorgt de meegeleverde Lindner besturing voor een optimaal samenspel tussen de aandrukinrichting en de belasting op de rotor.

De complete besturing die ook nieuw is geplaatst bij BLC is voorzien van twee frequentieregelaars die de 160 kW elektromotoren aansturen. Daarbij zorgt de Lindner programmatuur in de besturing ervoor dat deze elkaar aansturen, waardoor nooit het probleem ontstaat dat de motoren door belasting elkaar kunnen gaan tegenwerken. De frequentieregelaars zijn compleet geconditioneerd geplaatst in de besturingskast, zodat ze optimaal kunnen presteren zonder invloeden van buitenaf.

Op de machine zelf is een groot touch screen gemonteerd waarop alle functies van de machine te zien en te bedienen zijn. Mocht het onverhoopt toch nodig zijn, dan is er vanaf de fabriek een directe verbinding met de besturing mogelijk waarmee eventuele storingen snel kunnen worden opgespoord en direct kunnen worden verholpen met als benodigd de ondersteuning van de technische dienst van Van der Spek.

Om de plaatsing van de machine zo efficiënt mogelijk uit te voeren is vooraf goed overleg gevoerd over hoe de machine geplaatst zou moeten gaan worden. Af fabriek zijn direct extra hoge voeten geleverd en is de invoertrechter op hoogte aangepast. Een standaard machine op klantwens uitgevoerd, zoals we dat noemen bij Van der Spek en Lindner.

 

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines