Search
Close this search box.

Beelen huurt Liebherr torenkraan bij Van der Spek

doorVan der Spek

Beelen huurt Liebherr torenkraan bij Van der Spek

Datum: 7-jan-16

In december vorig jaar is in Den Haag voor Beelen Sloopwerken een nieuwe Liebherr 550 EC-H20 Litronic gemonteerd. De torenkraan is begin deze week in gebruik genomen.
Beelen heeft deze torenkraan bij Van der Spek ingehuurd voor de sloop van het oude JuBi-gebouw (voormalige huisvesting van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken).


De torenkraan speelt een belangrijke rol in het slopen van de hoogbouw. Beelen gaat twee 20 tons en twee 1,5 tons kranen op de verdiepingen plaatsen. Deze kranen slopen een groot deel van de vloeren en de kern. Met de torenkraan hijst Beelen alle gevelbalken, kolommen, grote vloerdelen en zware elementen af.
Japans slopen is voor Beelen gesneden koek, echter het is voor het eerst dat een torenkraan gebruikt wordt bij de sloop. Meestal wordt gewerkt met een draadkraan. Beelen koos voor de torenkraan omdat de ruimte rondom het te slopen gebouw beperkt is.


Met twee 50 tons kranen sloopt Beelen ook de achtergelegen laagbouw. De kelders en parkeerverdiepingen -2 en -1 worden hergebruikt in de nieuwbouw. Om deze te beschermen worden in de hele kelderverdieping zware stempels geplaatst. Tijdens de sloop van de hoogbouw wordt bovendien de kelder met puinzakken verzwaard. Hierdoor wordt het opdrijven van de kelder door grondwaterdruk voorkomen.


De nieuwe Liebherr 550 EC-H20 Litronic uit de huurvloot van Van der Spek is opgesteld met een gieklengte van 51,5 meter en een vrijstaande haakhoogte van 81 meter. De torenkraan heeft een maximale capaciteit van 20 ton tot 32 meter en kan op de punt van de giek nog 12.000 kg. hijsen.
Deze Liebherr torenkraan is onderdeel van een omvangrijk pakket aan torenkranen waarin Van der Spek geinvesteerd heeft. Deels ter vervanging van oudere torenkranen die onder andere verkocht worden in het buitenland, maar deels ook als uitbreiding van de huurvloot.
Van der Spek speelt daarmee in op de toenemende vraag naar bouwmaterieel in Nederland en Europa en geeft met deze investeringen aan volop vertrouwen in de toekomst te hebben en uitdagingen op dat gebied zeker niet uit de weg te gaan.


Van der Spek en Beelen zijn geen onbekenden voor elkaar. Met verschillende afdelingen, zoals grondverzet en recycling, binnen Van der Spek bestaan al jarenlange relaties met Beelen. Met de verhuur van deze Liebherr torenkraan bewijst Van der Spek eens temeer voor veel van haar klanten een allround aanbieder te zijn van bouwmachines. Met recht een “one-stop shop”.


foto’s: Beelen Sloopwerken

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines