Zoek
Sluit dit zoekvak.

Na 55 jaar weer een nieuwe Fuchs: dit maal een Terex-Fuchs MHL335

doorVan der Spek

Na 55 jaar weer een nieuwe Fuchs: dit maal een Terex-Fuchs MHL335

Datum: 24-feb-12

Van der Spek heeft via haar vestiging in Mariënberg een nieuwe Terex-Fuchs MHL335D overslagmachine geleverd aan Groenrecycling Rouveen (GRR). GRR is eigendom van Johan Piel en is naast de groenrecycling ook actief  met het aannemen en uitvoeren van grondverzet, sloopwerken en transport in de gehele noordelijke en oostelijke regio van het land.

55 jaar geleden werd de eerste nieuwe Fuchs al in gebruik genomen door de heer Piel senior. Het ging toen om een Fuchs F300. De Fuchs F300 was de voorganger van de welbekende F301 waarvan in 20 jaar tijd meer dan 15.000 stuks gebouwd werden. Daarmee is de machine de boeken ingegaan als de meest verkochte productiegraafmachine van één model.

Van de Fuchs F300 zijn tussen 1955 en 1958 bijna 2500 stuks gebouwd. De machine was in vele verschillende uitvoeringen leverbaar, bijvoorbeeld een hoog- en dieplepel en zelfs met een vakwerkgiek van 9 meter lengte. De machine kon maximaal 2 ton heffen. Als aandrijving werd toen ook al een Deutz gemonteerd, een 20 pk Deutz F 2 M 612.

Nu, begin 2012 is er een nieuwe Terex-Fuchs MHL335D geleverd aan GRR waarop wederom de heer Piel sr. veel zal gaan draaien.

Waar 55 jaar geleden een cabine al een luxe was is de nieuwe MHL335D voorzien van de standaard hydraulisch verstelbare cabine met een zichthoogte van 5,40 meter. Hiermee is een goed zicht mogelijk bij het op- en overslaan van de producten en het beladen van de verschillende machines als zeven en shredders.

Voor het werken met een sorteergrijper is de nieuwe machine uitgevoerd met een lepelsteel met bak-kinematik. De machine heeft met deze giekconfiguratie een bereik van 10,7 meter. Dit bereik is gemeten van hart draaikrans tot hart pen lepelsteel. Aan de machine is een hydraulische snelwissel gemonteerd, zodat er snel en eenvoudig gewisseld kan worden tussen de verschillende grijpers en aanbouwdelen.

Zoals standaard bij iedere Terex-Fuchs zijn ook bij de MHL335D alle koelers los van elkaar geplaatst. Hierdoor wordt een optimale koeling gegarandeerd. Voor het werken in de stoffige omgeving zijn de koelers uitgevoerd met omkeerbare ventilatoren. Een cycloonfilter en stoffiltermatten voor de koelers zorgen ervoor dat de machine zonder problemen zijn werk kan doen.

Voor de aandrijving van de Fuchs MHL335D is een 6,1 liters Common-rail Deutz 6-cilinder Tier III motor verantwoordelijk. Door het vernieuwde koelsysteem is het bronvermogen van de machine ten opzichte van de vorige serie sterk verminderd. De koeling is vergroot, waardoor de koelvin minder snel hoeft te draaien en de regeling van de oliekoelvin is thermosstatisch geregeld zodat de motor altijd de juiste bedrijfstemperatuur heeft.

De nieuwe Terex-Fuchs MHL335D heeft standaard 3 jaar en/of 6000 uur garantie waarmee GRR er zeker van is dat zij geen onverwachte kosten hebben in de komende jaren.

Van der Spek en Johan Piel zijn geen onbekenden van elkaar: naast de nieuwe Terex-Fuchs draaien er ook al een Hyundai 770-7 laadschop en een Hyundai R210-7 graafmachine. Tevens zijn een Powerscreen Warrior 1400 en een Telestack 418 actief bij GRR.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines