Liebherr torenkraan op eenzame hoogte

doorVan der Spek

Liebherr torenkraan op eenzame hoogte

Datum: 30-mrt-10

In Rotterdam wordt door een bouwteam met Dura Vermeer gebouwd aan de Blaaktoren. De Blaaktoren is gesitueerd op een markante plek in Rotterdam, tegenover het NS station Blaak. Het kantoorgebouw aan de Blaak bestaat uit 18 verdiepingen en een split-level parkeergarage van 13 lagen. Kenmerkend voor het gebouw is de uitkraging op circa 21 meter boven straatniveau van de Verlengde Willemsbrug.

De uitkraging wordt gerealiseerd middels een hangconstructie over drie bouwlagen. De hangconstructie bestaat uit vijf stalen frames, welke in de betonconstructie worden gemonteerd. Door de gekozen constructieopzet kan na het monteren van het frame het gebouw verder opgebouwd worden zonder tijdelijke ondersteuningsconstructie.

Voor de bouw maakt de bouwcombinatie gebruik van een bij Van der Spek ingehuurde Liebherr 630 EC-H25 Litronic. De totale vrijstaande haakhoogte bedraagt 82,7 meter. Om deze hoogte te kunnen bereiken is gebruik gemaakt van 1250HC torenstukken uit de huurvoorraad van Van der Spek, die een vierkantsmaat van 4 meter hebben en een lengte van 5,8 meter. Het basistorenstuk is 11,6 meter en weegt ca. 21 ton.

Het door Dreissen Archictecten ontworpen kantoorgebouw krijgt een vloeroppervlak van 22.500 m². De oplevering staat gepland voor juni 2011.

foto: Jelco Stouthandel

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines