Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hyundai HX300L-Hybride primeur voor Spelt Nieuwveen

doorVan der Spek

Hyundai HX300L-Hybride primeur voor Spelt Nieuwveen

Datum: 28-feb-16

De nieuwe Hyundai HL300L-Hybride rupsgraafmachine was op de Open Dagen al te zien bij Van der Spek en is onlangs afgeleverd bij Spelt in Nieuwveen. De keuze van Spelt voor een nieuwe Hyundai HX300L rupsgraafmachine met Hybride-systeem is gemaakt na een succesvolle demonstratie en test met de machine op locatie bij Spelt, waar een aanzienlijke besparing in brandstofverbruik werd gerealiseerd. 

De nieuwe Hyundai HX300L is voorzien van een Tier IV final Cummins 6-cilinder motor met een vermogen van 245 pk die uiteraard voldoet aan de nieuwste emissie-eisen. Net als alle Cummins motoren van de  Hyundai HX-serie is ook de HX300L voorzien van een DOC-Katalysator, die in combinatie met Ad-Blue zorgt voor het continu reinigen van de uitlaatgassen. Hierdoor is de montage van een actief of passief roetfilter niet nodig bij een Hyundai HX-machine en behoort het regelmatig regenereren tot het verleden. Het is compleet een onderhoudsvrij systeem.
Om het verlagen van het brandstofverbruik – dat standaard al uitzonderlijk laag – is nog verder te verbeteren, is de nieuwe Hyundai HX300L door Van der Spek Vianen voorzien van een Eco’nergy hybride systeem dat er voor zorgt dat de energie die vrijkomt bij het laten zakken van de hoofdgiek weer kan worden gebruikt bij het heffen. De energie wordt opgeslagen in een op de machine gebouwde accumulator. Zodra de energie weer nodig is, zorgt de Eco’nergy computer dat de energie weer optimaal vrijkomt naar de hefcilinders, zodat deze met minder kracht van het hydraulische systeem hun werk kunnen doen. Voor deze energie hoeft geen vermogen geleverd te worden door de motor met een lager brandstofverbruik als resultaat. Het gepatenteerde systeem kan door Van der Spek op bijna alle Hyundai machines worden opgebouwd. 
 
Het hydraulische systeem is bij de nieuwe HX-serie op diverse punten verbeterd. De extra hydraulische functies zijn voorzien van elektrische proportionele bediening, waarbij via de display eenvoudig de diverse drukken en liters van meerdere uitrustingsstukken ingesteld kunnen worden. 
 
De nieuwe HX-machines zijn standaard zeer compleet uitgerust. Op het 8” display kan de machinist zeer eenvoudig diverse instellingen kiezen. Dit gebeurt via een touch-swipe screen, zoals wij kennen van de smartphone, maar het is ook mogelijk om de display te bedienen via een “Haptic”knop. Via deze draai- en drukknop zijn vele functies ook snel instelbaar. Voor de veel gebruikte functies zijn er drukknoppen onder de display geplaatst. 
 
Standaard is de nieuwe HX-serie, en dus ook de machine van Spelt, voorzien van een uniek 4-camerasysteem. Hyundai noemt dit systeem AAVM, wat staat voor All Around View Monitor. De vier camera’s zijn voor, achter en op de zijkanten van de machine geplaatst. Op de grote display kan gekozen worden voor vier verschillende beelden. Maar het unieke aan dit AAVM systeem is dat de computer met de input van de camera’s een bovenaanzicht berekent. Op de display ziet de machinist zijn eigen machine van bovenaf en hij kan dus goed bekijken of er obstakels in zijn draaibereik bevinden. In combinatie met MOD (Moving Object Detection) herkent het systeem automatisch of er zich personen binnen het draaibereik bevinden en waarschuwt direct de machinist.
 
Spelt is een gezond familiebedrijf, sterk in het inzamelen en verwerken van afvalstromen en in het uitvoeren van grondwerkprojecten. Door duurzaamheid voorop te houden is Spelt erin geslaagd vrijwel alle afvalstoffen te recyclen en om te zetten naar grondstoffen en energie. Afvalstoffen zien ze bij Spelt niet meer als afval maar als grondstoffen. Door de juiste extra aandacht voor de afvalstromen beschermen ze primaire materialen en dragen ze bij aan de circulaire economie. Een besparing van grondstoffen is een directe winst voor het milieu. Op een eenvoudige en transparante wijze analyseren ze afvalprobleem en bieden ze een betrouwbare duurzame oplossing. Deze oplossing bieden ze binnen het totaalpakket dat ze graag verzorgen.
 
Voor civiele werkzaamheden biedt Spelt dezelfde transparante totaaloplossingen, waarbij ze meedenken in het gehele proces. Door in de voorbereidingsfase rekening te houden met alternatieve werkwijzen en materialen kan Spelt voordelen ook werkelijk realiseren. In de sloop- en grondwerkoplossingen zijn een veilige uitvoering en een kwalitatief hoogwaardig resultaat de belangrijkste uitgangspunten.
 
Van der Spek heeft voor het uitvoeren van deze werkzaamheden en het verwerken van de stromen al vele machines geleverd aan Spelt in de afgelopen jaren. Naast vele Hyundai’s werden o.a. ook de sorteer- en puinbreekinstallatie en een Powerscreen mobiele zeefmachine geleverd. 
 
De keuze voor deze nieuwe Hyundai HX300L Hybride bevestigt wederom de goede ervaringen met de geleverde machines en het partnerschap tussen beide partijen.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines