Hoondert maakt duo Terex-Fuchs MHL380D

doorVan der Spek

Hoondert maakt duo Terex-Fuchs MHL380D

Datum: 1-okt-12

Kort nadat begin juni 2012 een nieuwe in bedrijfskleur gespoten Terex-Fuchs MHL380D werd afgeleverd bij Hoondert in ’s-Heerenhoek, werd door Hoondert een tweede Terex-Fuchs MHL380D besteld voor levering begin september.

De zeer goede ervaringen met de eerste afgeleverde machine en nagekomen afspraken van levertijd en de juist uitgevoerde opbouwwerkzaamheden in de werkplaats bij Van der Spek in Vianen, hebben Hoondert doen besluiten wederom het vertrouwen uit te spreken in Van der Spek/Terex-Fuchs met de bestelling van deze tweede machine op korte termijn.

Net als bij de in juni geleverde machine springt ook bij deze direct de in de bekende huisstijl van Hoondert gespoten cabine in het oog. Ook deze cabine is enkele weken vóór levering van de machine naar Nederland gekomen waar de cabine gespoten is in de huisstijl van Hoondert.

De nieuwe 70-tons zware overslagmachine is aangevoerd op de Milieuterminal van Hoondert in Nieuwdorp  (Vlissingen-Oost). Hier werd de opbouw van de machine uitgevoerd in een goed samenspel tussen de technische dienst van Van der Spek Vianen op locatie en een eigen Tadano Faun telescoopkraan van Hoondert. De nieuwe Terex-Fuchs MHL380D kan zich, net als zijn zustermachine, zelf zonder problemen transporteren in het havengebied van Vlissingen.

In de werkplaats van Van der Spek Vianen is de machine geheel klaargemaakt en uitgevoerd volgens de klantwensen van Hoondert. Uiteraard is hij af fabriek besteld en geleverd met zoveel mogelijk standaard te leveren opties, die na goed overleg tussen Van der Spek Vianen en Hoondert zijn samengesteld om de machine zo breed mogelijk inzetbaar te maken en te laten voldoen aan de hoge eisen en inzetbaarheid die de Hoondert Groep aan haar materieelvloot stelt. Beide machines zijn identiek uitgevoerd, zodat indien noodzakelijk de machinisten onderling kunnen worden ingezet op de machines.

Ook is de nieuwe MHL380D uitgevoerd met 22 meter overslagbereik, waarmee hij de tweede MHL380D is in Nederland die met deze giekconfiguratie is uitgevoerd. De eerste was de eerst geleverde MHL380D in juni. De bananengiek heeft een lengte van 11,35 meter en hieraan is een lepelsteel gemonteerd van 9,95 meter.

Om tijdens ochtend-, avond- en nachtelijk uren verzekerd ze zijn van goede verlichting is de machine voorzien van Xenon verlichting op de cabine, giek en lepelsteel. Naast de standaard camera achter op de machine is hij op wens van Hoondert uitgevoerd met extra camera’s op de lepelsteel, zodat de machinist zeer goed zicht heeft op het werk en de werkvloer rondom hem en er geen onveilige situaties kunnen ontstaan. Optioneel is de nieuwe MHL380D uitgevoerd met rij-signalatie, welke zowel akoestische als lichtsignalen geeft als de machine verplaatst wordt.

Aangezien Hoondert de machines zeer breed zal inzetten bij haar klanten, zijn de cabines uitgevoerd met een overdrukinstallatie die ervoor zorgt dat de machinist te allen tijde schone lucht in de cabine krijgt aangevoerd en veilig kan werken. Hierdoor kan de machine zonder problemen worden ingezet bij de overslag van vele producten.

Op de machines zijn diverse communicatiesystemen gebouwd, waardoor er goed contact kan zijn tussen de machinist en de machines en/of mensen om zich heen. Al deze systemen zijn compleet ingebouwd in de cabine door Van der Spek Vianen, zodat de machinist ze binnen handbereik heeft.

Hoondert heeft vele werktuigen die aan de machine gemonteerd kunnen worden, van poliepgrijpers, overslaggrijpers tot speciale klemmen die men heeft ontwikkeld om werkzaamheden uit te voeren voor haar klanten. Hiervoor is de MHL380D uitgevoerd met speciale werktuigfilters die de olie filtert voordat deze van het aanbouwdeel weer terug wordt gevoerd naar de machine. Hierdoor kan Hoondert de aanbouwdelen tussen de verschillende machines in het machinepark eenvoudig wisselen, zonder risico te lopen dat er vervuilingen in het hydraulisch circuit van de kraan optreden.

Voor de aandrijving van de Fuchs MHL380D is een Deutz Tier III motor met 273 kW verantwoordelijk. Deze motor heeft zich de afgelopen jaren bewezen als zeer betrouwbaar en duurzaam.

Door de standaard hydraulisch in hoogte verstelbare cabine kan een zichthoogte bereikt worden van wel  7,30 meter en daarbij kan de cabine ook nog 2,20 meter naar voren worden geplaatst voor extra goed zicht bij het beladen en lossen van schepen.

Hoondert is van oorsprong een aannemings- en verhuurbedrijf in de grond-, weg- en waterbouw. Vanuit deze brede ervaring en met behulp van een uitgebreid machinepark richt men zich ook op andere werkgebieden. Op de stevige fundamenten van kennis en ervaring breidt men zich zo voortdurend uit.

De Hoondert Groep omvat inmiddels de volgende bedrijven, stuk voor stuk werkend volgens de principes van betrouwbaarheid en flexibiliteit: Aannemings- en Verhuurbedrijf J. Hoondert en Zn BV, Hoondert Industriële Services BV, Martens Cleaning bestaande uit Martens Havenontvangstinstallatie BV, Transport Schepen en Reiniging BV en Martignoni Sloop Disposal BV, Kamps BV en Katshaven BV.

Elk van de bedrijven binnen de Hoondert Groep is specialist op het eigen vakgebied. En dankzij de intensieve samenwerking met de andere onderdelen binnen de groep kunnen zij grote en multidisciplinaire projecten efficiënt uitvoeren. Bovendien is het machinepark waartoe de twee nieuwe Terex-Fuchs MHL380D’s ook gaan behoren modern en zeer divers, waardoor men projecten geheel zelfvoorzienend uit kan voeren.

Vóór de levering van deze twee Terex-Fuchs overslagmachines waren Van der Spek Vianen en Hoondert  al geen onbekenden van elkaar. In de afgelopen jaren werden al diverse breek-, zeef- en wasinstallaties geleverd. Ook werden diverse malen in nauwe samenspraak machines samengesteld voor het uitvoeren van speciale projecten bij Hoondert. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan een door Hoondert speciaal samengestelde menginstallatie, waarbij Van der Spek Vianen de menger van Liebherr Betontechniek en de stationaire betonpomp van Putzmeister leverde en de complete inbedrijfname verzorgde.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines