Zoek
Sluit dit zoekvak.

Grote Putzmeister betonpomp biedt hulp bij kerncentrale Fukushima

doorVan der Spek

Grote Putzmeister betonpomp biedt hulp bij kerncentrale Fukushima

Datum: 23-mrt-11

Na de hevigste aardbeving in meer dan 140 jaar in Japan en de daaropvolgende tsunami, is Japan momenteel in de ban van een nog grotere dreiging. Door het uitvallen van de electriciteit vormt het gebrek aan koeling voor de kerncentrales een groot probleem.

Bij de gecrashte kerncentrale van Fukushima wordt al het mogelijke ondernomen om de splijtstofstaven te koelen. Sinds gisteren wordt daarbij ook gebruik gemaakt van een door Putzmeister beschikbaar gestelde betonpomp. De grote 58 meter pomp is eigenlijk bedoeld om beton te verpompen, maar kan ook prima ingezet worden om water te verpompen.

Het gebruik van de grote Putzmeister pomp biedt grote voordelen. Zo kan de machine op een afstand van 45 meter van de reactor blijven en kan, door het gebruik van een aan het uiteinde van de mast gemonteerde camera, doelgericht water in de reactor brengen. Dit in tegenstelling tot de ingezette voertuigen van de Japanse brandweer. Bovendien is de 5-armige mast in staat obstakels te omzeilen.
De M58 was eigenlijk onderweg naar een eindklant in Azië, maar is in overleg met deze klant naar Fukushima gestuurd. Tepco, de eigenaar van de centrale in Fukushima, neemt alle kosten voor zijn rekening. Bovendien krijgen werknemers van Tepco van de de Putzmeister vestiging in Japan instructie over het gebruik van de betonpomp.

Vanwege het succes van de ter plaatse uitgevoerde tests in de afgelopen week heeft Putzmeister besloten om ook een op het fabrieksterrein in Aichtal (Duitsland) aanwezige M70 naar Japan te sturen. Omdat transport over land of met het schip veel te lang gaat duren, worden de mogelijkheden onderzocht om de machine per vliegtuig te transporteren.
Normaliter kunnen dergelijke machines niet worden toegelaten op het Japanse wegennet, maar om in deze uitzonderlijke omstandigheden de afstand tot de reactor te kunnen overbruggen wordt vanzelfsprekend een uitzondering gemaakt.

Wat er met de Putzmeister betonpompen gaat gebeuren wanneer het grootste gevaar is geweken is nog niet duidelijk. Wanneer de pompen door radioactieve straling teveel zijn aangetast, kunnen deze niet meer ergens anders worden ingezet. Het kan zijn dat om de omgeving te beschermen, wanneer de kerncentrale buiten werking gesteld dient te worden, deze geheel of gedeeltelijk onder een dikke laag beton bedolven moet worden. De grote Putzmeister pompen zouden daarbij prima ingezet kunnen worden.

Dit laatste was ook het geval bij de ramp in Tschernobyl waar Putzmeister 25 jaar geleden onder andere een volledig voor dat doel geprepareerde autobetonpomp van het type M52 beschikbaar stelde.
Met de hele wereld wordt gehoopt dat het in Japan niet zo ver zal komen.

Op de foto een Putzmeister M58 zoals deze wordt ingezet in Japan.

bron: Putzmeister en Nürtinger Zeitung

 

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines