Groot contrast bij levering van nieuwe Hyundai R250NLC-9

doorVan der Spek

Groot contrast bij levering van nieuwe Hyundai R250NLC-9

Datum: 26-mrt-11

Met de levering van de Hyundai R250NLC-9 die is gebouwd met de modernste en nieuwste technieken graaft Archeodienst ver in het verleden. Een groter contrast is haast niet voor te stellen.

Archeodienst, ėėn van de meest vooraanstaande bureaus voor archeologisch onderzoek in Nederland heeft via de vestiging in Mariënberg een nieuwe 25-tons Hyundai rupsgraafmachine geleverd gekregen. Met behulp van deze Hyundai R250NLC-9 rupsgraafmachine worden opgravingsputten aangelegd waarbij laag voor laag wordt verdiept. Hierdoor kan de bodem horizontaal en verticaal worden bestudeerd.

Door de aanschaf van een eigen rupsgraafmachine wordt de continuïteit en accuraatheid binnen dit bedrijf gewaarborgd. Archeodienst werkt al vele jaren met technieken zoals GPS en 3D-scanning en is een begrip als het gaat om snel en efficiënt archeologisch onderzoek.

De nieuwe Hyundai is uitgevoerd met een zogenaamde smalle (narrow) onderwagen, waardoor het transport tussen de verschillende locaties geen belemmering is. Archeodienst voert ook veel werkzaamheden uit in Duitsland en dan is een te grote transportbreedte niet gewenst aangezien dan vaak vergunningen moeten worden aangevraagd voor het transporteren van de machine. Met de NLC onderwagen is dit geen probleem meer.

Deze R250NLC-9 is verder uitgerust met een 2400 mm brede bak met kantelstuk, zodat er onder elke omstandigheid met de grootst mogelijke precisie wordt afgegraven. Verder is de machine voorzien van speciale (afneembare) vandalismebescherming op de verschillende delen van de machine. Dit omdat deze machine op verschillende en vaak niet afgesloten locaties gestald moet kunnen worden.

De standaard krachtbron van deze moderne 25-tons rupsmachine is een zuinige Cummins QSB6.7 6-cilinder Cummins diesel. Tijdens het werken met de machine in de Power-mode draait de motor maximaal 1500 omw/min. Dit zorgt in combinatie met een koelfan met visco-koppeling voor een zeer geluidsarme en brandstofbesparende machine.

Net als rest van de nieuwe Dash-9 serie wordt deze Hyundai geleverd met 5 jaar garantie en is standaard zeer compleet uitgerust met o.a. elektrische koelbox, achteruitkijk camera, opklapbare treeplank, 4 werklampen op de cabine onder een regenkap en een grote gereedschapskist op de onderwagen.

Van der Spek, Bouwmachines