Search
Close this search box.

Grootste rupsmobiele Powerscreen zeefmachine in gebruik genomen bij Asfalt Recycle Bedrijf (ARB) in Amsterdam.

doorVan der Spek

Grootste rupsmobiele Powerscreen zeefmachine in gebruik genomen bij Asfalt Recycle Bedrijf (ARB) in Amsterdam.

Onlangs heeft Van der Spek Vianen bij het in Amsterdam gevestigde Asfalt Recycle Bedrijf de grootste rupsmobiele zeefmachine geleverd uit het uitgebreide programma van Powerscreen.

De nieuwe Powerscreen H6203R heeft een eigen gewicht van ruim 47 ton.

ARB is uniek in Nederland, bij het Asfalt Recycle Bedrijf gaan ze asfaltgranulaat dat vanuit wegenbouwprojecten door geheel Nederland wordt aangeleverd bewerken zodat het weer ingezet kan gaan worden voor hoogwaardig hergebruik in nieuw te produceren asfalt. Door het weer opnieuw kunnen inzetten van deze stromen als grondstoffen voor de asfaltproductie worden grote besparingen van nieuwe aan te voeren bouwstoffen, energie en emissies behaald.

Om deze asfaltgranulaten te bewerken heeft ARB o.a. geïnvesteerd in een Powerscreen H6203R.

Na uitgebreid onderzoek in de markt heeft de Powerscreen zich bewezen als de machine die de producten juist- en volgens de gewenste specificaties kan uitzeven zodat ze weer ingezet kunnen worden.

Powerscreen H6203R, een zeer speciale zeefmachine

Bij de Powerscreen H6203R wordt de driedeks zeefbox aangedreven door drie verstelbare excenter-assen. Door deze speciale aandrijving kan zowel de slag als hoek versteld worden om voor het te zeven materiaal de optimale instelling te realiseren. Door deze finetuning kan de zeef worden ingesteld om met grote capaciteiten nog zeer efficiënt te zeven.

De amplitude van de zeefbox is verstelbaar tussen de 13mm en 19mm waarmee hij zeer agressief is op het te zeven materiaal. Hierdoor worden de verschillende fracties goed van elkaar gescheiden en wordt aanhechtend materiaal aan de fracties zeer goed losgeslagen, met zuivere fracties tot gevolg.

Door de verstelmogelijkheid van de zeefbeweging tussen de 30° en 60° kan worden bepaald hoelang het te zeven materiaal op de zeefbox aanwezig zal zijn. Bij een zeefbeweging van 30° verblijft het product langer op de zeefdekken met een betere reiniging ervan als gevolg, bij verstelling richting de 60° zal het product sneller transporteren met grotere capaciteiten als resultaat.

Verstelmogelijkheden genoeg dus om deze capaciteitsmaker optimaal in te stellen voor ieder product waarbij naast capaciteit ook de gewenste zeer accurate afzeving wordt gerealiseerd. Het te zeven materiaal wordt door de zeefbox naar voren gewerkt zonder dat de zwaartekracht zorgt dat het kan schuiven en een minder zuivere afzeving wordt gerealiseerd. Een zeer vaste maatvoering is het resultaat.

Net als bij alle Powerscreen Warrior- en H-serie machines zijn ook de afvoerbanden van de fijne- en middenfracties breed uitgevoerd om de gezeefde fracties af te voeren. De banden met een breedte van 900mm zijn in snelheid regelbaar en hebben een afwerphoogte van meer dan vier meter.

Om de capaciteiten te kunnen verwerken is de H6203R uitgevoerd met een 8M³ bunker die zowel door een kraan als door een laadschop gevuld kan worden. Natuurlijk is belading door een transportband van bijvoorbeeld een breker of bunker mogelijk. Om dit te vergemakkelijken kan de achterwand van de bunker worden neergeklapt.

Voor de aandrijving is een duurzame en zuinige Stage V motor verantwoordelijk. Deze motor voldoet aan de laatste- en zwaarste emissie eisen waarmee ARB aantoont voorop te lopen als het gaat om duurzaam investeren.