G.M. Damsteegt breidt recyclingactiviteiten verder uit met Powerscreen puinbreker

doorVan der Spek

G.M. Damsteegt breidt recyclingactiviteiten verder uit met Powerscreen puinbreker

Datum: 24-jun-12

Onlangs is bij G.M. Damsteegt een Powerscreen XH320SR rupsmobiele puinbreker geleverd door Marijs Recyclingtechniek B.V., die het al zeer uitgebreide recyclingprogramma nog verder uitbreidt.

Het is voor G.M. Damsteegt de vijfde Powerscreen machine die in zeer korte tijd in gebruik is genomen. Al eerder zijn vier Powerscreen Warrior zeefmachines bij Damsteegt geleverd.

G.M. Damsteegt B.V. is een verhuurder van bemand en onbemand grondverzet- en recyclingmaterieel in alle klassen. Het bedrijf is begin jaren ’90 opgericht en is begonnen met de verhuur van graafmachines.

In de loop der jaren is G.M. Damsteegt B.V. uitgegroeid tot een bedrijf met ruim 100 werknemers en meer dan 180 machines waaronder: rupskranen, mobiele kranen, rupsdumpers, wieldumpers, shovels, verreikers, tractoren met aanbouwwerktuigen en baggermaterieel. Om te blijven inspelen op de vragen uit de markt heeft G.M. Damsteegt een recyclingtak toegevoegd aan het bedrijf. In deze recyclingtak heeft men in korte tijd diverse zeefmachines, shredders en mobiele transportbanden opgenomen voor de verhuur.

Aangezien het snel en flexibel reageren op de wensen van de opdrachtgevers bij G.M. Damsteegt zeer hoog in het vaandel staat, heeft Damsteegt besloten om te beantwoorden op de vragen uit de markt en een Powerscreen XH320SR rupsmobiele puinbreker in haar materieelvloot op te nemen, zodat nog beter aan de wensen van klanten kan worden voldaan.

Als hart van de geleverde Powerscreen Pegson XH320SR is een 8,5 tons roterende breker gemonteerd, welke in een inloop heeft van wel 1130 mm breed en 800 mm hoog. De rotorsnelheid kan eenvoudig worden geregeld tussen 33 en 40 meter per seconde.

De prallwerken van de roterende breker zijn hydraulisch afgeveerd. Deze hydraulische, gepatenteerde beveiliging zorgt ervoor dat zodra er een onbreekbaar deel in de breker komt de prallwerken direct kunnen opklappen, zodat het onbreekbare deel geen grote schade kan toebrengen aan de breker.

Een 1900 mm lange grizzly-zeef zorgt in de opgavenbunker voor een goede voorafzeving van de fijne fractie. Deze fijne fractie gaat direct door naar de trilvoeder onder de breker en hoeft dus niet door de breker, waardoor er minder slijtage ontstaat en hogere capaciteiten mogelijk zijn.

De aan Damsteegt geleverde puinbreker is een SR-versie van de Powerscreen XH320. Deze heeft een nageschakelde dubbeldeks zeefbox van bijna 3,5 meter lengte met een retourband voor het direct terugvoeren van de overkorrel  in de opgavenbunker. Eventueel afgezeefde tussenmaat wordt door middel van een zijafvoerband apart uit de machine gevoerd. Hierdoor kunnen twee eindproducten worden geproduceerd.

Een 6-cilinder dieselmotor met 325 pk zorgt voor de aandrijving van de machine. De motor drijft de breker rechtstreeks aan via een electro-hydraulisch bediende koppeling. Door deze directe aandrijving gaat geen vermogen verloren en heeft de machine een gunstig brandstofverbruik. Daarnaast kan de motor direct reageren als er bij het breken van zware delen meer vermogen gewenst is. Er is geen vertraging door eventuele hydro-pompen of generatoren.

Het transport van de 42 ton zware rupsmobiele puinbreker voert Damsteegt in eigen beheer uit, zodat er snel en adequaat kan worden gereageerd op breekprojecten van klanten.

Marijs Reyclingtechniek/Van der Spek Vianen en Damsteegt zijn geen onbekenden van elkaar. Eerder werden al Bell dumpers, Hyundai graafmachines, Telestack transportbanden en diverse Powerscreen zeefmachines geleverd.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines