Eerste Terex-Fuchs MHL365D komt naar Nederland

doorVan der Spek

Eerste Terex-Fuchs MHL365D komt naar Nederland

Datum: 30-apr-10

Na op de Bauma in München begin april te zijn geïntroduceerd komt de eerste Terex-Fuchs MHL365D naar Nederland.

Het Application Center is bij Terex-Fuchs een afdeling waar sinds een jaar, buiten de normale bekende typen overslagmachines, op wensen van klanten kan worden ingegaan door van begin tot eind machines te bouwen. Dat betekent dat deze afdeling zorgt voor de machines vanaf de eerste schets tijdens het gesprek tussen de klant en dealer tot aan de daadwerkelijk bouw en levering van de machine bij de klant. Hierdoor kunnen klantspecifieke wensen worden uitgewerkt en gemaakt zonder dat deze de normale productie bij Terex-Fuchs stoort.

Een 1400 mm hoge pylon tussen de boven- en onderwagen zorgt ervoor dat de gehele bovenwagen een heel stuk hoger staat dan een originele Terex-Fuchs overslagmachine. Deze hoge positionering heeft vele voordelen. De machinist heeft een zichthoogte van bijna 7,80 meter. De standaard hydraulisch verstelbare cabine kan ook nog 2,10 meter naar voren worden geplaatst voor een nog beter zicht bij het laden van bijvoorbeeld scharen, shredders, containers en vrachtwagens. Ook bij het lossen van schepen is het zicht natuurlijk veel beter. Een ander groot voordeel is dat er schepen be- en ontladen kunnen worden met hogere zijkanten, doordat de gehele giek ook ruim 1400 mm hoger geplaatst is.

De MHL365D is opgebouwd uit een originele Terex-Fuchs boven- en onderwagen. De bovenwagen is van de welbekende Terex-Fuchs MHL360D. Deze MHL360D bovenwagen is voorzien van een 9,70 meter overslaggiek en een 7,80 meter lepelsteel waardoor een bereik gehaald wordt van 18 meter. Dit bereik is gerekend van hart draaikrans tot hart pen lepelsteel. Het bereik kan dus aan de buitenzijde van de grijper oplopen tot ruim 19,5 meter.
 
Om het geheel goed stabiel te kunnen laten werken heeft de MHL365D de onderwagen van zijn grote broer de 70 tons Terex-Fuchs MHL380D gekregen. Deze onderwagen heeft een afstempelmaat van 6615 mm bij 5700 mm. Hierdoor is de stabiliteit van de MHL365D gegarandeerd. Volrubber dubbele 14.00-24 banden zorgen voor een goede rijvaardigheid van de ruim 55 ton wegende MHL365D.

Voor de aandrijving van de Fuchs MHL-365D is een Deutz TCD2013 6-cilinder Tier-III motor met een inhoud van 7,2 liter verantwoordelijk, welke een vermogen van 186 kW levert.
Met een hydrauliekopbrengst van 640 liter/minuut behoort de MHL365 tot één van de snelste overslagmachines in de markt.

Op zeer korte termijn zal de eerste Terex-Fuchs MHL365 naar Nederland komen om zijn kunsten te vertonen bij de klanten van Van der Spek Vianen.

De afgelopen periode heeft van der Spek Vianen diverse pylonmachines afgeleverd waaronder twee Terex-Fuchs MHL360D’s met 800mm bij Van Dalen Metaalrecycling in de Moerdijk.

Van der Spek, Bouwmachines