Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duurzame Cifa primeur voor Terraq met elektrisch aangedreven Cifa MK28E pompmxier

door-Van der Spek-

Duurzame Cifa primeur voor Terraq met elektrisch aangedreven Cifa MK28E pompmxier

Terraq heeft de eerste elektrische Cifa MK28E Energya in gebruik genomen van de Benelux.

Deze hybride plug-in elektrisch aangedreven pompmixer is geheel door Cifa in eigen huis ontwikkeld kan als hij op de bouwplaats is aangekomen middels de in de machine gebouwde Lithium-ion accu werken en als benodigd daarna op de zuinige dieselmotor van de vrachtwagen. Als er op de bouw een stroomvoorziening aanwezig is kan tijdens het verwerken van de beton ook worden bijgeladen.

De 36 kWh accu kan zowel op een normale 220V aansluiting worden opgeladen en als aanwezig ook middels een 400V – 35kW waarbij binnen een uur de accu weer volledig is opgeladen. Tijdens het rijden van de ene naar de andere bouwplaats wordt de accu ook opgeladen zodat vele klussen achter elkaar emissie loos kunnen worden uitgevoerd op de bouwplaats. Op een volle acculading kan de MH28H zonder problemen rond de 20M3 beton verpompen en middels de verdeelmast plaatsen.

Op de Cifa MK28E is een Cifa PB607CCEPC pompunit geplaatst welke een capaciteit heeft tot 61M³/uur waar de betondruk maximaal 71 bar is. De cilinders van de unit hebben een slag van 1.000mm en een diameter van 200mm. Middels de S-bocht worden de beton naar de verdeelmast gepompt.

De MK28H is voorzien van een 4-delig mast welke is voorzien van betonleiding met een diameter van 100mm. Maximaal horizontaal bereik is 23.274mm en verticaal 27.150mm. Het derde- en vierde deel zijn uitgevoerd in carbon voor optimale gewichtsbesparing zodat maximale lading kan worden meegenomen in de mixer. Middels de 4 stempels staat de machine altijd stabiel opgesteld.

Onder de Cifa MK28H is een Mercedes Benz Arocs 3246 geplaats welke uiteraard is uitgevoerd met een duurzame Euro-6 motor.

Terraq is een echt familiebedrijf dat vanaf de oprichting kwaliteit levert. In 1946 begint het verhaal. Het accent lag de eerste jaren nog meer op draglineverhuur en transport. Naast de verhuur van machines werd langzaam begonnen met het leveren van zand en grind aan lokale bouwbedrijven. Het zelfstandig winnen van het benodigde zand- en grind kwamen langzaam maar zeker steeds meer in eigen hand van het familiebedrijf.

Gestaag groeide het bedrijf verder. Begin jaren ’80 begint het Mega-mix verhaal. In de jaren ’80 is de betoncentrale in Cuijk aan het bedrijf toegevoegd. In de jaren ’90 nam de groei toe en werden er meer investeringen gedaan, onder andere in nieuwe locaties voor zand en grindwinningen. De zand- en grind activiteiten zijn daarbij altijd doorgegroeid. De vraag uit de markt veranderde in de loop van de jaren. Deze werd breder, specifieker, kritischer en meer divers. De afzetzijde veranderde, maar minstens zo hard veranderde de wereld waarin we leven en verlangde de maatschappij dat de grondstoffenwinning en betonproductie- en transport zich aanpaste aan de hedendaagse wensen en uitdagingen.

De nieuwe hybride electrisch aangedreven Cifa MK28E Energya past dan ook geheel in de wens om te investeren in duurzaam materieel.