De nieuwe Hyundai HL960 wiellader overtreft alle verwachtingen

doorVan der Spek

De nieuwe Hyundai HL960 wiellader overtreft alle verwachtingen

Datum: 13-jan-16

PERSBERICHT
Hyundai introduceert de nieuwe Hyundai HL960, die het allerbeste biedt op het gebied van wielladertechnologie. De nieuwe machine is gebouwd volgens Hyundai’s hoge normen en ontworpen op basis van uitgebreid onderzoek onder machinisten over de hele wereld. Zij hebben aangegeven wat zij van de perfecte wiellader verwachten. Het resultaat is een krachtige nieuwe machine met een uitstekend vermogen en zeer goede prestaties.

De nieuwe Hyundai HL960 heeft een bedrijfsgewicht van 18.800 kg. Het hart van de nieuwe machine wordt gevormd door een hoogwaardige STAGE IV Cummins QSB.7-motor van 225 pk (168 kW). Hierdoor verbruikt de HL960 tot 10{1bc0b6a8c73e84e168e06cc7c153d42f3849956326c4b30771c6d9a1357ca517} minder brandstof bij het beladen van vrachtwagens. Bovendien is de machine tot wel 5{1bc0b6a8c73e84e168e06cc7c153d42f3849956326c4b30771c6d9a1357ca517} productiever dan zijn voorganger uit de 9A-serie.

Beter voor het milieu
Naast een lager brandstofverbruik heeft de nieuwe Hyundai HL-serie vele andere milieuvriendelijke eigenschappen.  

Doordat de motor automatisch wordt uitgeschakeld, worden onnodig brandstofverbruik en overbodige uitstoot voorkomen. De machines uit de Hyundai HL-serie schakelen de motor uit wanneer deze te lang stationair draait. Al naargelang de omstandigheden kan de machinist de bedrijfsmodus en de toegestane tijdsduur van stationair draaien instellen, en zo de efficiëntie en besparing nog verder vergroten. Ook de ZF-transmissie met 5 versnellingen en lock-up in iedere versnelling helpt, afhankelijk van de werkomstandigheden, het brandstofverbruik fors te reduceren.

De ECO-meter zorgt aan de hand van frequente controles van de werkstand van de machine voor een consistent zuinig verbruik.  Veranderingen in het motorkoppel en de brandstofefficiëntie worden op de ECO-meter duidelijk aangegeven met behulp van wisselende kleuren. Daarnaast meet het systeem ook gegevens als het gemiddelde en het totale brandstofverbruik, en toont het deze op de monitor.

Het gaspedaal functioneert nu als ECO-pedaal: wanneer het pedaal wordt bediend, kan het systeem herkennen of de machinist zuinig wil werken of vermogen nodig heeft en daar gepast op reageren – een intelligente bijdrage aan een lager brandstofverbruik.

De machines uit de Hyundai HL-serie beschikken bovendien over een rijsnelheidsbegrenzing. Hiermee kan de machinist de maximale rijsnelheid instellen op een waarde tussen 20 en 40 km/u, afhankelijk van de werkomstandigheden. Dit zorgt voor een hogere operationele effectiviteit en indien gewenst voor een flinke brandstofbesparing.

Nieuwe cabine met meer comfort voor de machinist
Stil, veilig en comfortabel: de nieuwe, 10{1bc0b6a8c73e84e168e06cc7c153d42f3849956326c4b30771c6d9a1357ca517} grotere ROPS/FOG/FOPS-cabine met volledig verstelbare stoel biedt een ergonomische werkomgeving en optimaal comfort voor de machinist.

Er zijn geavanceerde geluiddempingstechnologieën toegepast om de nieuwe cabine volledig geluidsarm te maken. Zo kan de machinist in lawaaiige omgevingen (zoals steengroeven of afvalverwerkingsinstallaties) werken bij een geluidsvolume van slechts 68 dB. Hiermee is de cabine van het nieuwe Hyundai HL960-model maar liefst 2 dB stiller dan die van de oude 9A-serie.

Doordat de luchtstroom door de cabine is geoptimaliseerd, biedt het nieuwe airconditioningsysteem de best mogelijke prestaties voor verwarmen en koelen.

Dankzij de geïntegreerde elektrohydraulische joystick of fingertip control kan de machinist de machine moeiteloos bedienen en zo productiever werken met minder kans op vermoeidheid.

Hyundai’s infotainmentsysteem voor het gemak van de machinist
De Hyundai HL960 is optimaal geconfigureerd om de machinist snel toegang te geven tot belangrijke machinegegevens. Deze functie is met name belangrijk voor maximale productiviteit bij werk in zware omstandigheden.  

De intelligente 7"-touchscreenmonitor, die sterk lijkt op het scherm van een smartphone, is groter dan in de oude modellen en gemakkelijk afleesbaar. Het audiosysteem, dat over een radio beschikt, heeft een geïntegreerde handsfree-functie met Bluetooth. Met behulp van de ingebouwde microfoon kan de machinist veilig telefoongesprekken voeren in de cabine.

Via het infotainmentsysteem kan de machinist ook gebruikmaken van het Miracast-systeem, dat functioneert via de wifi-functie van zijn smartphone. Dit maakt het mogelijk om diverse smartphonefuncties (zoals navigeren, websurfen, video’s bekijken en muziek afspelen) te gebruiken op het grote scherm.

Zachte einddemping
De touchscreenmonitor en de elektrohydraulische bedieningselementen maken het mogelijk om verschillende nieuwe functies via het scherm te bedienen, zoals de soft einddemping, bakprioriteit en blokkeerfuncties voor de giek en de bak. De soft einddemping dempt de schok van een uitrustingsstuk door de bewegingssnelheid te verlagen wanneer het uitrustingsstuk het einde van de slag bereikt. Als de machinist deze functie niet wil gebruiken, kan hij deze via de monitor uitschakelen.

Nieuw weegsysteem standaard op de Hyundai HL-serie
De Hyundai HL-serie maakt nauwkeuriger werken mogelijk dankzij aanvullende weegkalibratie. De automatische/handmatige functie voor cumulatief wegen stelt de machinist in staat om veel efficiënter te werken. De monitor geeft weegfouten weer met pictogrammen en laat de gewogen waarde in twee kleuren zien. Het wegen verloopt zo nauwkeuriger, wat zorgt voor een efficiënter werkproces.

Onderhoudsgemak: elektrisch opklapbare motorkap
Voor vrije toegang tot het motorcompartiment van de nieuwe Hyundai-wiellader hoeft slechts één schakelaar te worden bediend – ook een nieuwe functie die de vorige serie Hyundai-wielladers niet kende. De elektrisch te openen motorkap maakt reiniging en onderhoud heel eenvoudig.

De Hyundai HL-wielladers zijn voorzien van een luchtreiniger met een grote capaciteit, een automatische functie voor stofverwijdering en een optioneel voorfilter met drie trappen, waarmee het vervangingsinterval wordt verlengd en de duurzaamheid wordt verhoogd. Daarnaast is de motorruimte van de machine volledig afgedicht, wat het risico op brand door het binnendringen van verontreiniging drastisch verkleint.  

Grotere kiephoogte
De nieuwe wiellader is ook verkrijgbaar in een XT-uitvoering (grotere kiephoogte).

Bedrijfsspecificaties Hyundai HL960

EENHEDEN WAARDEN
Bedrijfsgewicht 18.800 – 19.600 kg
Motor Cummins QSB6.7 – Stage IV
Motorvermogen 168 kW / 225 pk (2200 tpm)
Bakinhoud 3,1 – 3,4 m³
Graafkracht 163,5 kN
Kiephoogte 3365 mm

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines