Zoek
Sluit dit zoekvak.

De HX260 L: een krachtige nieuwe rupsgraafmachine van Hyundai

doorVan der Spek

De HX260 L: een krachtige nieuwe rupsgraafmachine van Hyundai

Datum: 13-jan-16

PERSBERICHT
De rupsgraafmachine HX260 L van 26 ton is de nieuwste zware machine van de Zuid-Koreaanse fabrikant Hyundai. Deze krachtpatser heeft ook een nog zwaardere seriegenoot: de HX300 L van 30 ton.

De gloednieuwe reeks Hyundai HX-graafmachines is ontworpen door toonaangevende engineers van Hyundai Heavy Industries (HHI) en betekent ten opzichte van de oude machines van de 9A-serie een grote stap vooruit qua ontwerp en verfijning. De machines zijn energiezuiniger en beschikken over een innovatief AAVM-camerasysteem met een bereik van 360 graden, waarmee een zgn. birdview mogelijk is; een unicum in graafmachineland.

Veiligheid voorop: zichtbaarheid en detectie
Hyundai’s nieuwe AAVM-camerasysteem (Advanced Around View Monitoring) waarschuwt de machinist wanneer mensen of objecten worden gedetecteerd. Hierdoor kan de machinist vele malen veiliger en efficiënter werken. Het in Nederland standaard camerasysteem, waarvan de beelden worden weergegeven op het 8¨-dashboardscherm, heeft twee hoofdfuncties: AVM (Around View Monitoring) en IMOD (Intelligent Moving Object Detection). Vier camera’s filmen aan elke zijde van de machine, wat ervoor zorgt dat het AVM-systeem een overzicht van de werkomgeving biedt in 360°. De IMOD-functie geeft de machinist informatie over alle bewegingen rondom de machine. Bewegingen worden op het scherm weergegeven als rechthoek rondom het bewegende object of met pijlen aan de kant van de machine waar beweging plaatsvindt.

Verbeterde efficiëntie, ecologischer en schoner
De Hyundai HX260 L wordt aangedreven door de nieuwste Cummins QSB6.7-motor van 142 kW (193 pk), die voldoet aan de meest recente emissienorm Stage IV voor het beperken van fijnstof en NOX in uitlaatgassen. Ten opzichte van de 9A-serie kan de Hyundai HX-serie bogen op een maar liefst 90% lagere NOX-uitstoot. Afhankelijk van de toepassing leidt dit ten opzichte van de 9A-serie van Hyundai tot een 14% lager brandstofverbruik.

De Hyundai HX260 L is uitgerust met een ECO-meter, die een aanzienlijk zuiniger gebruik van de machine ondersteunt. Veranderingen in het motorkoppel en de brandstofefficiëntie worden niet alleen met de meterstand aangeduid, maar ook met wisselende kleuren. Daarnaast geeft de meter ook gegevens weer over het brandstofverbruik, zoals het gemiddelde en het totale brandstofverbruik.

Verbeterde cyclustijd
De Hyundai HX-serie maakt nog sneller werken mogelijk en verhoogt zo de productiviteit: de Hyundai HX260 L kan tot 6% sneller vrachtwagens laden en egaliseert tot 5% sneller dan machines uit de 9A-serie. Om werken op hellingen, efficiëntere bediening van de sloophamer en werken met een grijper nog beter mogelijk te maken, kan bij de machines uit de Hyundai HX-serie de giek ook in de zgn. zweefstand  normaal met de joysticks worden bediend. Hierdoor blijft de machine ook bij zware belasting stabiel functioneren.

Nieuw ontwerp van het exterieur voor grotere duurzaamheid en veiligheid
Bij de nieuwe motortechnologie is het aantal ventilatieopeningen aan de zijkant van de machine verhoogd, zodat de luchtstroom naar de motor beter verloopt. De luchtfilters zijn makkelijker toegankelijk voor onderhoud.

Ook het ontwerp van de cabine is geoptimaliseerd. De cabine is nu voorzien van een grotere voorruit en een cabinedeur die met een extra handgreep makkelijker van binnenuit te openen is. Ten opzichte van de 9A-serie biedt de cabine van de Hyundai HX-serie de machinist 13% meer ruimte. Daarnaast zorgt het nieuw ontworpen airconditioningsysteem voor een betere luchtcirculatie in de cabine.

Nieuw airconditioningsysteem
In de machines van de Hyundai HX-serie zijn de airconditioning en verwarming verbeterd. Hierdoor wordt het koel- en verwarmingsvermogen met 15% verhoogd, wat de machinist het hele jaar door een optimale werkomgeving garandeert.

Groter kleurentouchscreen voor eenvoudigere bediening
Een van de opvallendste innovaties in de nieuwe Hyundai HX-serie is het nieuwe, grotere touchscreen van 8 inch. Alle gegevens zijn makkelijk af te lezen en de hoofdweergave van het scherm kan worden aangepast aan de voorkeur van de machinist. Het touchscreen kan uiteraard rechtstreeks via het touchscreen zelf worden bediend, maar ook met de nieuwe haptische (draai/druk)bedieningsschakelaar, die tegenwoordig gebruikelijk is in personenauto’s uit het luxesegment. Verbinding maken met een mobiele telefoon is eenvoudiger dan ooit en het telefoonscherm kan geprojecteerd worden op het touchscreen. De bediening op het touchscreen gaat, net als op vele smartphones via swipen!.

Hi-Mate: beheer op afstand
De nieuwe machines beschikken uiteraard over Hi-Mate, het door HHI ontwikkelde systeem voor beheer op afstand. Dankzij deze technologie op basis van een satellietverbinding  profiteren klanten nu van ongekende service en productondersteuning. Met één druk op de knop kunnen gebruikers de prestaties van hun machine thuis beoordelen, de locatie ervan bepalen en ter plekke toegang krijgen tot diagnosegegevens. Het is zelfs mogelijk om een ´geo-fence´ (een virtueel hek) in te stellen, die voorkomt dat de machine een specifiek ingesteld gebied verlaat.

Bedrijfsspecificaties

 EENHEDEN  WAARDEN
 Bedrijfsgewicht  26.500 – 29.800 kg
 Motor  Cummins QSB6.7 – Stage IV
 Motorvermogen  142 kW / 190 pk (1950 tpm)
 Bakinhoud  1,08 – 1,50 m³
 Graafkracht  178,5 kN
 Graafdiepte  7000 mm
 Graafbereik  10.360 mm