Zoek
Sluit dit zoekvak.

De nieuwe Atlas verkleiner van Lindner; elektrische aandrijving met intelligente aansturing – een innovatieve en tegelijkertijd geniaal eenvoudige oplossing

doorVan der Spek

De nieuwe Atlas verkleiner van Lindner; elektrische aandrijving met intelligente aansturing – een innovatieve en tegelijkertijd geniaal eenvoudige oplossing

Lindner Recyclingtech heeft de continu stijgende vraag uit de markt voor verkleiners die optimaal kunnen verkleinen met een constante geproduceerde fractie beantwoord met de geheel nieuwe Lindner Atlas. Om optimaal te kunnen sorteren en verwerken is een constante fractie zeer belangrijk, zodat de installaties met sorteermachines de beste resultaten kunnen leveren.

De nieuwe Lindner Atlas 5500, die op de afgelopen IFAT al te zien was, is door de technologieleider Lindner Recyclingtech compleet nieuw ontwikkeld, waarbij een constante geproduceerde fractie de leidraad was. Een constante stroom zorgt voor een optimale scheiding waarbij het hoogste rendement gehaald kan worden om waardevolle stoffen uit de stromen terug te winnen die weer ingezet kunnen worden als grondstof voor nieuwe producten.

Tijdens de ontwikkeling is uiteraard zoals van Lindner bekend is rekening gehouden met een hoge inzetbaarheid van 24 uur/dag en 7 dagen in de week. Deze hoge inzetbaarheid is terug te zien in het gehele zware en degelijke ontwerp van de machine. De dubbel-asser kan afhankelijk van de opgave 50 tot 70 ton per uur produceren in een gelijkmatige stroom.

De gelijkmatige stroom wordt gerealiseerd door het nieuwe asynchroon draaiende assensysteem dat langzaam en met hoge kracht verkleint. Zo kunnen bij de Lindner Atlas beide assen van de verkleiningsunit met robuuste tegenkammen onafhankelijk van elkaar draaien. Mocht de ene as door een stoorstof (onbreekbaar deel) of zeer zwaar te verkleinen opgavemateriaal tot stilstand komen dan blijft de andere normaal doordraaien. De verkleining vindt plaats in beide draairichtingen – zowel voor- als achteruit – waardoor een hoge capaciteit het resultaat is. In de praktijk zien we dat bij een blokkade van de ene as de andere as zorgt voor het vrijkomen, zodat ingrijpen bijna nooit benodigd is.

Lindner Atlas 5500 met DEXIntelligent energiemanagement; een bijzonder aandrijfconcept

De capaciteit van de Lindner Altas 5500 wordt mogelijk gemaakt door een uniek aandrijfconcept: de Atlas twee-asser wordt elektrisch aangedreven. De aandrijving is uitgerust met 2 x 110kW elektromotoren die worden aangestuurd door een intelligent energiemanagementsysteem genoemd DEX (Dynamic Energy Exchange).

Het omdraaien van de aandrijfrichting van de assen gebeurt bij de Atlas met DEX drie maal sneller dan bij een verkleiner zonder DEX. Bij DEX is de bewezen Lindner a-synchroonmotorriem aandrijving uitgerust met een speciale van de belasting afhankelijke energieregeling. Deze innovatieve regeling is uniek en tegelijkertijd eenvoudig; remt de ene as af en komt die tot stilstand, dan gaat de energie die voorhanden is niet gewoon als warmte verloren, maar wordt gelijk weer ingezet in de verkleining.

De Lindner Altas verbruikt hierdoor tot 40% minder energie dan vergelijkbare verkleiners die hydraulisch zijn aangedreven. 

Hydrauliek in stationaire voorverkleiners is geschiedenis

Stationaire elektro-hydrauliek aandrijvingen zijn al ruim 30 jaar de technische standaard bij voorverkleiners en hebben als voordeel dat druk- en draairichting snel veranderd kunnen worden. Hierbij wordt echter veel geluid en warmte geproduceerd dat een enorm energieverlies geeft.

Tevens is het risico bij de hogedruksystemen op lekkages etc. groot.

Bij de nieuwe Lindner Atlas zijn geen oliewissels meer nodig. De bewezen veiligheidskoppelingen van Lindner zorgen ervoor dat er geen schades ontstaan indien onverhoopt de assen tot een plotselinge stilstand worden gedwongen.

Optimale werking zonder piekspanningen

Het intelligente energiemanagementsysteem DEX zorgt ervoor dat de Lindner Altas altijd optimaal presteert zonder piekspanningen. Hierdoor worden hoge afrekeningen bij het stroomverbruik voorkomen. DEX regelt namelijk dat het stroomverbruik zo constant mogelijk is en uitschieters voorkomen worden. Naast een lager stroomverbruik wordt ook extra “druk” op het stroomnet voorkomen waar andere stroringen door kunnen ontstaan bij andere gebruikers op het net.

In onderstaande grafiek is het verschil te zien tussen een elektro-hydraulische machine en de volledig elektrisch aangedreven Lindner Altas 5500. Beide machines hebben gelijke aandrijving, echter het grote verschil in piekspanningen is direct te zien.

Lastig te verkleinen producten zullen in de elektro-hydraulische variant zorgen voor hoge drukken in het hydraulieksysteem die  hoge stroompieken veroorzaken (geel). Bij de Lindner met DEX wordt de stoom gestuurd naar de as die het op dat moment nodig heeft, waarmee verspilling en hoge pieken worden voorkomen (blauw).

Hoge inzetbaarheid en lange levensduur

Elektrische componenten zoals elektromotoren, besturingen, kabels e.d. hebben een beduidend langere levensduur dan hydraulische delen, wat resulteert in een hoge inzetbaarheid en lange levensduur.

Zie graag ook ter beeldvorming : https://www.youtube.com/watch?v=8TXkVfLwM2k

 

 

 

 

Geef een reactie