Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Hyundai HL980XT: een echte kuubs verzetter voor GMB

doorVan der Spek

De Hyundai HL980XT: een echte kuubs verzetter voor GMB

Datum: 6-jul-16

Onlangs leverde Van der Spek vanuit de werkplaats in Vianen een 33 ton zware Hyundai HL980XT wiellader aan GMB. Deze echte kuubs verzetter is voor het uit te voeren werk voorzien van een longboom (XT-uitvoering) en een speciaal op maat gemaakte 9,4m3 Verachtert hoogkiepbak. Om een goede stabiliteit tijdens het hoog uitkiepen te waarborgen is de machine uitgerust met extra brede 800 mm Michelin banden.

De machine zal door GMB BioEnergie B.V. in Zutphen ingezet worden bij het verwerken van zuiveringsslib tot nuttige grondstoffen zoals bio-granulaat en ammoniumsulfaat. De verschillende slibfracties worden door de nieuwe Hyundai wiellader in- en uit de speciale tunnels gereden. Bij het beladen van tunnels wordt het materiaal 5.000 mm hoog opgezet, en daarbij komen de longboom die een 320 mm hogere afwerphoogte heeft, en de speciale hoogkiepbak uitstekend tot hun recht.

GMB loopt voorop als het om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen gaat. De emissiearme en zuinige Hyundai HL980XT past daarom perfect binnen het bedrijf. De machine gaat op werkdagen in volcontinue bedrijf draaien. Door de warmte in de tunnels zijn het zware werkomstandigheden voor de machine. De nieuwe Hyundai wiellader is hierop standaard ingesteld door onder andere gescheiden en grofmazige koelers, stofdicht afgesloten motorruimte, automatische omkeerfan en gescheiden voor- en achteras koeling. Voor goed zicht tijdens de lange werkdagen is de machine voorzien van extra LED werkverlichting en verder verzorgt een Groeneveld systeem de automatische vetsmering.

Voor de aandrijving zorgt een 6-cilinder Scania DC13 dieselmotor met 280 kW vermogen in combinatie met de zware ZF-transmissie 5WG 310 voorzien van 5 versnellingen en automatische lock-up. De emissie-uitstoot van de motor voldoet aan de op dit moment hoogst haalbare norm. Het unieke aan de moderne motortechniek van deze Hyundai is dat deze voldoet aan de Stage IV eisen, zonder gebruik te maken van een onderhoudsgevoelig roetfilter.

Bij het ontwerpen van de nieuwe HL9-serie is door Hyundai veel aandacht gegeven aan brandstofbesparing. Standaard is de machine onder andere voorzien van:
– ZF transmissie met 5 versnellingen en automatische lock-up
– Zuinige Scania 6 cilinder dieselmotor met variabele turbo en ECO-mode
– ECO-display meter
– Instelbare automatische motorstop
– ECO-gaspedaal
– Modern hydraulisch Rexroth systeem met load-sensing and flow-sharing

Voor de machinist is het plezierig vertoeven in de stille en ruime cabine. De comfortabele en luxe stoel is veelzijdig instelbaar en voorzien van verwarming  De bediening van het laadframe gebeurt middels finger-tip bediening en de machine is uitgerust met joy-stick besturing. Middels het 7” grote touchscreen display kan de machinist eenvoudig de machine instellen. Indien gewenst kunnen aansluitend de persoonlijke instellingen per machinist opgeslagen worden. Het standaard weegsysteem laat zich ook eenvoudig via de display bedienen, in één oogopslag is de inhoud van de bak en de dag capaciteit te zien. Door Van der Spek Vianen is de cabine voorzien van een BM-Air MAO22 overdruksysteem. De overdrukkist is in RVS uitgevoerd en zorgt middels een speciaal filterpakket voor een veilig en aangenaam werkklimaat voor de machinist.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines