Zoek
Sluit dit zoekvak.

Central Post duurzaamste monument van Nederland

doorVan der Spek

Central Post duurzaamste monument van Nederland

Datum: 16-jul-09

Dura Vermeer bouwt in Rotterdam aan het project Central Post met één van hun eigen Liebherr torenkranen.
Het voormalige PTT-postsorteercentrum naast Rotterdam CS heeft sinds kort zijn dak weer terug. Dura Vermeer hees de afgelopen maanden zeven nieuwe verdiepingsvloeren het van boven opengewerkte wederopbouwmonument in.

Hier en daar zijn de sporen nog te zien van het kolossale gat van 6 x 10 meter dat de bouwers door dak en verdiepingsvloeren heen zaagden voor het binnenhijsen van Infra+ vloeren en andere grote elementen. In de plannen werd aanvankelijk uitgegaan van vloeren opgebouwd uit staalplaatbeton en lichtbeton. Maar lichtbeton ontmengt bij verpompen naar grote hoogte. Infra+ vloeren leken een handig alternatief. Ingestorte stalen profielen zorgen in dit type vloer voor de draagkracht en maken grote overspanningen mogelijk.

Met een GreenCalc score label A (MIG 252) is de Central Post nu het duurzaamste monument van Nederland. Het project heeft die status te danken aan de modernisering van de bestaande klimaatgevel, de restauratie en vernieuwing van de teakhouten kozijnen, het thermisch isolerend glas, de aansluiting op de stadsverwarming en de daglichtafhankelijke, energiezuinige verlichting in de kantoorzones.

De Liebherr 185HC is opgebouwd met een vrijstaande haakhoogte van ruim 67 m. Om deze hoogte te bereiken heeft Dura Vermeer Materieelservice een versterkte onderwagen en basistorenstuk ingehuurd bij Van der Spek.

(bron: Cobouw)

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines