Zoek
Sluit dit zoekvak.

Categorie archief Torenkraan

door-Van der Spek-

Van der Spek levert nieuwe LIEBHERR 81K.1 aan Hoogwerkservice

Op de 2-jaarlijkse bouwbeurs Matexpo, die onlangs in het Belgische Kortrijk werd gehouden, kregen de heren Luuk van der Hoek en Herbertus Kroon officieel hun nieuwe Liebherr 81K.1 overhandigd.

Onder een stralend zonnetje werd door Peter van Gilst de verkoop van de Liebherr snelmontagekraan beklonken met een schaalmodel van de 81K.1 die door Hoogwerkservice uit Schelluinen aangeschaft werd.

De kraan zelf is al volop in inzet op een project aan de Hammarskjöldlaan in Rijswijk.

Hoogwerkservice begon toen de huidige eigenaar, Luuk van der Hoek, ruim 25 jaar geleden het bedrijf overnam van zijn oom. Het verhuurmaterieel bestond in die tijd uit ladders, trappen, steigers en enkele hoogwerkers. In de loop van de tijd kwamen er bouwliften en hefsteigers bij. 

Enkele jaren later werden minihijskranen aan het programma toegevoegd. Het verhuurde materieel wordt door eigen transport naar de klanten gebracht en bij aflevering vindt een uitgebreide instructie plaats.

Vijf jaar geleden is het bedrijf verhuisd naar een nieuw pand op een nieuwe locatie in Schelluinen. Met de toevoeging van de Liebherr 81K.1 wordt het programma en het specialisme van Hoogwerkservice steeds verder uitgebreid.

De Liebherr 81K.1 heeft een maximale capaciteit van 6.000 kg en hijst bij een gieklengte van 48 meter nog 1.100 kg op de punt. De maximale haakhoogte van de kraan bedraagt 40,4 m.

De kraan is uitgerust met Micromove, 2-draads inschering en Speed2Lift, hetgeen de kraan uitermate geschikt maakt om heel precies lasten te hijsen en te plaatsen. Verder is de kraan uitgerust met radiografische afstandsbediening en last-slingerdemping.

Van der Spek Vianen wenst Hoogwerkservice veel plezier en succes met de nieuw aangeschafte Liebherr torenkraan.

Op de foto bij de kraan v.l.n.r.: Luuk van der Hoek (directeur/eigenaar Hoogwerkservice), Herbertus Kroon (verkoop Hoogwerkservice), Peter van Gilst (verkoop/verhuur Van der Spek)

door-Van der Spek-

Werfkraan op onze locatie in Hardenberg opgebouwd

Onze #hoogbouwspecialisten hebben op onze locatie in Hardenberg de werfkraan opgebouwd op een rail-rijdende onderwagen op een kraanbaan.

De Liebherr 420EC-H20 Litronic opgesteld met een haakhoogte van 33 meter en met een giek van 50 meter.

Dankzij deze torenkraan kunnen kraandelen uit onze huurvloot en van klanten optimaal en efficiënt worden op- en overgeslagen.

Naast op- en overslag kunnen de kraandelen als benodigd ook worden onderhouden, gestraald en gespoten in onze eigen werkplaats en spuiterij op locatie.

#uwproductieonzezorg#serviceensupport#hoogbouwspecialisten

door-Van der Spek-

De volgende nieuwe Liebherr 370 EC-B12 is opgebouwd bij Aannemingsmaatschapij Hegeman.

Deze nieuwe torenkraan die is opgebouwd in Hilversum door onze #hoogbouwspecialisten op het project Nieuw-Zuid is onderdeel van een pakket van vier Liebherr torenkranen dat door Aannemingsmaatschappij Hegeman B.V. bij Van der Spek is aangeschaft met het oog op dit en nog komende projecten in de orderportefeuille.

De nieuwe Liebherr die ook in de bekende groen/blauwe bedrijfskleuren is geleverd staat opgesteld met een haakhoogte van 40 meter en heeft een giek van 60 meter. De kraan staat opgebouwd op een 6 x 6 meter onderwagen.

Net als alle vier de kranen is ook deze uitgerust met reclameborden voorzien van led-verlichting, ‘gepersonaliseerde’ centraalballast met het logo van Hegeman in de zijkant gegoten.

De Liebherr 370 EC-B12 is uitgerust met een kunststof hijskabel en kenmerkt zich verder door een nieuw design cabine met een kleurendisplay en doordachte, gunstige transportafmetingen.

De ontwikkeling door Liebherr van de kunststof hijskabel past in de continue zoektocht naar innovaties door Hegeman.

Hegeman heeft voor het comfort van haar machinisten bovendien gekozen voor de luxere cabine-uitvoering met o.a. airconditioning. Een heel verschil met de, overigens nog prima functionerende, Liebherr torenkranen uit 1992, waar met deze aanschaf afscheid van wordt genomen.

Naast de mobiele kraan van Wagenborg werd ook de eigen mobiele kraan van Hegeman ingezet bij de montage in Hilversum.

Het familiebedrijf Aannemingsmaatschappij Hegeman is bijna 95 jaar geleden opgericht en heeft inmiddels de vierde generatie aan het bewind. Hegeman Holding bestaat uit de bedrijven Aannemingsmaatschappij Hegeman, Jansman Bouw en Aarts Bouw, met een vestiging in Nederland en België. Men is werkzaam in de Burgerlijke en Utiliteitsbouw in heel Nederland en richt zich met name op woningbouw in de ruimste zin en utiliteitsbouw, zoals bijvoorbeeld verzorgings- en verpleegtehuizen, scholen, kantoren, complexen (met bijv. appartementen, winkels en ondergrondse parkeergarage), kerken, bedrijfshallen en fabrieken. Tevens worden in de genoemde sectoren onderhoudswerkzaamheden en renovaties uitgevoerd.

door-Van der Spek-

Liebherr torenkranen bij Verda Vista

In Zoeterwoude wordt gebouwd aan het project “Verda Vista”. Deze mooie foto willen we u niet onthouden. Het betreft een beeld van 3 grote Liebherr 550 EC-H20 Litronic torenkranen die door Van der Spek zijn verhuurd aan Plegt-Vos.

Verda Vista is een gebiedsontwikkeling van circa 14,5 hectare aan de rand van het Groene hart, dicht tegen de stad Leiden. Het gebied is rijk aan natuur en water. Een groene omgeving, op steenworp afstand van het stadse leven.


Het bestemmingsplan is gewijzigd van kantoorlocatie naar woon-, werk- en winkelgebied. De appartementen in Zoeterwoude zijn een mix van sociale huur, vrije sector en koop. Daarmee wordt bijgedragen aan de oplossing voor de toenemende woningbehoefte. De 400 appartementen zijn verdeeld over drie bouwdelen. Deze bouwdelen worden met elkaar verbonden door gezamenlijke binnenhoven en entrees. Zo wordt één geheel gecreëerd. Opvallend is de ruim 200 meter lange gevel. Een échte eyecatcher!

Dat kan ook gezegd worden van bijgaande foto, gemaakt door de machinist van Aannemingsbedrijf Stout. Hij draait eveneens op een Liebherr 550 EC-H20 Litronic van Van der Spek op hetzelfde project.

Foto: machinist bij Aannemingsbedrijf Stout

doorVan der Spek

Nederlandse primeur voor Van den Brink Hoogwerker en Kraanverhuur uit Barneveld

Van der Spek Vianen B.V. leverde onlangs een Liebherr snelmontagekraan van het type 22HM af bij Van den Brink in Barneveld. Met deze Liebherr kraan heeft Van den Brink een absolute primeur voor Nederland. In afwachting van 2 stuks onlangs bestelde nieuwe Liebherr kranen van hetzelfde type was er eigenlijk al acuut behoefte aan zo’n soort kraan. Samen met Van der Spek Vianen B.V. werd gezocht naar een kraan in het buitenland en deze werd gevonden bij één van de collega Liebherr-dealers in Duitsland.

Het contact was snel gelegd en binnen een week kon de kraan door eigen transport van Van den Brink in Duitsland afgehaald worden. De volgende ochtend werd de snelmontagekraan direct ingezet op een bouwplaats in Klarenbeek bij Apeldoorn. De idyllische locatie maakte al meteen één van de voordelen van deze machine duidelijk. Doordat het onderstel van de kraan door middel van een kabelbediening afzonderlijk kan sturen, kon de kraan eenvoudig op de zeer krappe locatie achter het landhuis gemanoeuvreerd worden.

De maximale capaciteit van de Liebherr 22HM met een gieklengte van 27 meter is 2.000 kg op 12 meter en op de punt hijst de kraan nog 700 kg. De giek is ook nog schuin te stellen tot maximaal 40 graden. De haakhoogte van de kraan kan daardoor op de punt van de giek variëren van 19 tot 33,4 meter. De snelmontagekraan kan compleet met ballast in één transport vervoerd worden, naar keuze achter een trekkend voertuig of op een dieplader. Transport van extra ballast is niet nodig.


De Liebherr 22HM laat zich door de radiografische afstandsbediening eenvoudig opstellen en bedienen door één persoon. Voor de kraan is een stroomaansluiting van 32A voldoende.

Van der Spek Vianen B.V. wenst Van den Brink veel succes met deze jonge aanwinst in de vloot.

doorVan der Spek

Van der Spek verhuurt grote Liebherr torenkraan in Tsjechië

Via onze partner Kranimex is in mei 2022 een grote Liebherr torenkraan in Tsjechië geleverd. Voor de aanleg van het metrostation Pankrác in Praag wordt door aannemer Metrostav gebruik gemaakt van een Liebherr 630 EC-H40 Litronic met een haakhoogte van 20 meter en een gieklengte van 36 meter. De puntlast van de kraan bedraagt 18.000 kg. en de maximale capaciteit van 40.000 kg. wordt gerealiseerd tot een vlucht van 18 meter.

De Liebherr torenkraan wordt gebruikt om bouwmaterialen in de bouwput te hijsen, maar ook om een Epiroc mijnboormachine beneden te krijgen.

Deze 36-tons zware machine is voorzien van 3.000 kg aan uitrustingsstukken en wordt gebruikt om kleine gaten in de de rotsen onder de grond te boren om explosieven aan te brengen.

Naar verwachting blijft de kraan tot september 2022 staan.

(bron: www.kranimex.cz)

Liebherr 630 EC-H40 Litronic
doorVan der Spek

Near grid Solutions

Op weg naar groene energie op werven

Lawaaierige en stinkende dieselgeneratoren voor de aandrijving van kranen en andere bouwmachines. Het is helaas nog altijd een dagelijkse realiteit die vooral in stedelijke omgevingen voor overlast zorgt bij bewoners die vlakbij een bouwwerf wonen. Near grid Solutions uit Lokeren wil daar met een krachtige batterij-oplossing flexibel op inspelen.

Dat op bouwwerven heel wat energie nodig is, spreekt voor zich. Tal van machines zijn de hele dag operationeel. “Grote kranen vormen daarbij veruit de grootste uitdaging”, legt Frank Vermeulen, zaakvoerder van Near grid Solutions uit. “Die vragen immers heel wat vermogen. Dat vermogen is, naargelang de locatie, niet altijd leverbaar. Aannemers zoeken dan hun toevlucht tot dieselgroepen. Met de nodige overlast voor omwonenden en milieuschade tot gevolg.”

Vaarwel dieselgroep!

Vanuit deze problematiek ontwikkelde Near grid Solutions een krachtige batterij-oplossing. “Dankzij onze plug & play batterijsystemen van Near grid Solutions kunnen bouwbedrijven hun transitie naar hernieuwbare energie versnellen”, zegt Frank Vermeulen. “Onze batterijen bieden het vermogen dat nodig is, zonder het elektriciteitsnet te belasten. Daarnaast reduceert de aannemer zijn CO2-uitstoot aanzienlijk als hij zijn dieselgroep vaarwel zegt.”

Drie kranen, één aansluiting

Aannemers hoeven zich geen zorgen te maken over voldoende vermogen “Near grid Force is de enige batterij die probleemloos tot drie kranen kan aansturen met één 32 ampere aansluiting”, zegt Frank Vermeulen uit. Ook aan gebruiksgemak is gedacht. “Je sluit onze batterij in een handomdraai aan op het reguliere stroomnetwerk. Je kan bovendien perfect je verbruik op de werf monitoren en mogelijke problemen worden onmiddellijk gesignaleerd.”

Duurzame shift

Het jonge bedrijf mag onder andere grote spelers als Vanhout, Strabag, BAM Interbuild tot zijn klanten rekenen. Ondertussen worden de werfbatterijen van Near grid Solutions al op een dertigtal werven in België ingezet. Het begin van een shift naar duurzame energie op bouwwerven.

bron: https://buildings-forum.com/nl/suppliers/detail/354

doorVan der Spek

Van der Spek levert nieuwe Liebherr torenkraan aan Cordeel op project “De Boompjes” in Rotterdam

Afgelopen week is op het project De Boompjes in Rotterdam een nieuwe Liebherr 550 EC-H20 Litronic gemonteerd voor Cordeel Group N.V. met de hoofdvestiging in het Belgische Temse. Deze torenkraan is de eerste van twee Liebherr torenkranen die door Cordeel bij Van der Spek NV/SA zijn aangeschaft voor dit project. Begin volgend jaar zal nog een nieuwe Liebherr 357 HC-L18/32 Litronic topkraan geleverd worden. Beide kranen zijn compleet met torenelementen en GEDA-machinistenliften verkocht.

De Liebherr 550 EC-H20 Litronic is gemonteerd met een gieklengte van 51,5 meter en een vrijstaande haakhoogte van 90 meter. De coördinatie en montage is uitgevoerd door de #hoogbouwspecialisten van Van der Spek Vianen B.V. Een mooi staaltje van ‘internationale’ samenwerking om tot het beste resultaat te komen.

Cordeel Group werd in 1934 opgericht en heeft inmiddels de derde generatie aan het bewind. Door groei en diverse overnames is het bedrijf in de afgelopen tientallen jaren uitgegroeid tot een multifunctionele, internationale speler met o.a. vestigingen in België, Nederland en Servië. Twee jaar geleden werd het spectaculaire nieuwe hoofdkantoor boven het voormalige droogdok van de Boelwerf in Temse in gebruik genomen. Doordat Cordeel zowel in België als in Nederland en Frankrijk actief is, sluit de samenwerking met Van der Spek, met eveneens vestigingen in die landen naadloos aan.

De tekst op de bouwkeet had voor deze Liebherr torenkraan niet toepasselijker kunnen zijn: “EN WEER EEN ICOON ERBIJ!”

doorVan der Spek

Eerste nieuwe Liebherr torenkraan van pakket voor Aannemingsmaatschappij Hegeman

Onlangs is op het project 84 appartementen (Stadspaleizen) in Almere een Liebherr 370 EC-B12 gemonteerd in de bedrijfskleuren van Aannemingsmaatschappij Hegeman B.V. uit Nijverdal.

Deze torenkraan is de eerste van een pakket Liebherr torenkranen dat door Aannemingsmaatschappij Hegeman B.V. bij Van der Spek is aangeschaft met het oog op dit en nog komende projecten in de orderportefeuille.

Begin volgend jaar en eind 2022 zullen nog 3 stuks Liebherr 370 EC-B12 Fiber kranen geleverd worden, eveneens in de bekende groen/blauwe bedrijfskleuren.

Alle kranen zijn uitgerust met reclameborden voorzien van led-verlichting, torenstukken, onderwagens en ‘gepersonaliseerde’ centraalballast met het logo van Hegeman in de zijkant gegoten. Aannemingsmaatschappij Hegeman B.V. verzekert zich met deze aanschaf van de laatste stand der techniek op het gebied van torenkranen.

De Liebherr 370 EC-B12 is standaard uitgerust met een kunststof hijskabel en kenmerkt zich verder door een nieuw design cabine met een kleurendisplay en doordachte, gunstige transportafmetingen. De ontwikkeling door Liebherr van de kunststof hijskabel past in de continue zoektocht naar innovaties door Hegeman. Verder zijn er bij de gekochte kranen gieklengtes mogelijk tot 75 meter.

Hegeman heeft voor het comfort van haar machinisten bovendien gekozen voor de luxere cabine-uitvoering met o.a. airconditioning. Een heel verschil met de, overigens nog prima functionerende, Liebherr torenkranen uit 1992, waar met deze aanschaf afscheid van wordt genomen.

Naast de 100-tons mobiele kraan van Kraanverhuur Nieuwegein werd ook de eigen mobiele kraan van Hegeman ingezet bij de montage in Almere. Bij de feestelijke overdracht waren namens Van der Spek, directeur Erik Lubbers en vertegenwoordigers Mehmet Likoglu en Peter van Gilst aanwezig.

Het familiebedrijf Aannemingsmaatschappij Hegeman is bijna 95 jaar geleden opgericht en heeft inmiddels de vierde generatie aan het bewind. Hegeman Holding bestaat uit de bedrijven Aannemingsmaatschappij Hegeman, Jansman Bouw en Aarts Bouw, met een vestiging in Nederland en België. Men is werkzaam in de Burgerlijke en Utiliteitsbouw in heel Nederland en richt zich met name op woningbouw in de ruimste zin en utiliteitsbouw, zoals bijvoorbeeld verzorgings- en verpleegtehuizen, scholen, kantoren, complexen (met bijv. appartementen, winkels en ondergrondse parkeergarage), kerken, bedrijfshallen en fabrieken. Tevens worden in de genoemde sectoren onderhoudswerkzaamheden en renovaties uitgevoerd.

Met de aanschaf van dit grote pakket aan Liebherr torenkranen van Liebherr geeft Aannemingsmaatschappij Hegeman B.V. aan vertrouwen te hebben in de fabrikant Liebherr, leverancier Van der Spek Vianen in Nederland, maar zeker ook in de toekomst.

doorVan der Spek

Demontage grote Liebherr topkraan in Engeland

Voor Byldis heeft Van der Spek al verscheidene Liebherr torenkranen in Engeland geleverd in de verhuur. Het eerste weekend van oktober wordt, in samenwerking met Liebherr Great Britain, weer één van die kranen weggehaald. De Liebherr 542 HC-L18/32 is bijna 2 jaar in inzet geweest.

Door verschillende omstandigheden is dit een ingewikkelde klus. De bouwplaats is een beetje ingeklemd tussen een school en de Brentford Football Club. Door de school mag er doordeweeks niet gedemonteerd worden en vanwege de toeschouwersstroom voor de Brentford FC moet de weg in het weekend vrij blijven. Of dat nog niet genoeg is loopt er langs de bouwplaats ook nog een spoorlijn, waardoor NRW (British Rail) toestemming moet geven voor het uitvoeren van diverse hijswerkzaamheden.

Naast alle logistieke en technische uitdagingen bij de demontage is afwikkeling een ook een enorme administratieve nachtmerrie geworden. Toen de kraan aangevoerd werd voor de montage behoorde Engeland nog gewoon tot de EU en was er geen vuiltje aan de lucht. Inmiddels is het Verenigd Koninkrijk door de Brexit uit de Europese Unie gestapt en moet de Liebherr torenkraan dus officieel ingevoerd worden in Europa.

Uiteindelijk is het papierwerk allemaal voor elkaar en zijn de eerste giekdelen al gedemonteerd. We hopen de kraan snel elders op het vasteland weer in actie te zien.