Zoek
Sluit dit zoekvak.

Baetsen gaat dubbel duurzaam met nieuwe Powerscreen Chieftain 2100

doorVan der Spek

Baetsen gaat dubbel duurzaam met nieuwe Powerscreen Chieftain 2100

Datum: 8-okt-11

Marijs Reyclingtechniek, dochteronderneming van de Van der Spek Groep uit Vianen, heeft onlangs een nieuwe Powerscreen Chieftain 2100 afgeleverd bij de Baetsen Groep uit Veldhoven.

Alhoewel in dit geval beter gesproken kan worden over "in gebruik gesteld". Het transport van Marïenberg naar Son van de 41-tons zware rupsmobiele zeefmachine is natuurlijk uitgevoerd door de eigen zwaar transport afdeling van de Baetsen Groep.

De visie en uitdaging van Baetsen Recycling is nieuw leven creëren van oude materialen. Waarom materialen verspillen als ze nog hergebruikt kunnen worden? Veel materialen zijn geschikt voor hergebruik, daarom is men zeer actief op het gebied van zoeken naar nieuwe, innovatieve en duurzame producten en naar processen die deze kunnen produceren.

Met deze gedachte heeft de Baetsen Groep geïnvesteerd in een nieuwe, geheel in bedrijfskleur gespoten, Powerscreen Chieftain 2100X. Deze driedeks rupsmobiele zeefmachine is opgenomen in de materieelvloot van de Baetsen Groep om hoogwaardige betongranulaten te produceren die onder andere gebruikt worden in GWW-projecten en als toeslagmaterieel in betonmortel.

Om de term dubbel duurzaam te rechtvaardigen is de machine uitgevoerd met Dual-Power. Een Powerscreen zeefmachine die met Dual-Power is uitgevoerd heeft naast de standaard dieselmotor ook de mogelijkheid om via een externe stroombron te worden aangedreven, hierdoor wordt de emissie uitstoot sterk verminderd.

Baetsen Recycling beschikt over een puinverwerkingsinstallatie die op diverse eigen locaties in staat is vele soorten puin en asfalt te verwerken tot granulaten in diverse afmetingen en gecertificeerde kwaliteiten.

Om te kunnen voldoen aan de zeer strenge eisen die worden gesteld aan grondstoffen voor het produceren van beton, is bij Baetsen de vraag ontstaan naar een mobiele zeefmachine die met hoge capaciteiten en zeer constant juist uitgezeefde producten kon produceren. Dit nadat diverse producenten uit de betonindustrie bij Baetsen het vertrouwen hadden uitgesproken granulaten af te nemen als men de gevraagde kwaliteit kon leveren.

Baetsen heeft hiervoor diverse zeer uitgebreide testen uitgevoerd met diverse zeefmachines. Ook is er voor een langere periode een Powerscreen zeef ingehuurd via www.zeefhuren.nl bij Marijs Recyclingtechniek. Deze Powerscreen bleek het best te voldoen aan de gestelde eisen, waarna verdere gesprekken hebben plaatsgevonden tussen Baetsen en Marijs om het juiste type en uitvoering van de zeefmachines samen te stellen.

De Powerscreen 2100X 3-deks zeefmachine is de machine geworden die aan het eisenpakket voldeed om de juiste fracties te kunnen produceren. De machine is uitgevoerd met een zeer grote 3-deks zeefmachine van wel 6100 mm lang en 1550 mm breed. Hierdoor zijn zeer grote capaciteiten mogelijk met een juiste korrelverdeling.

Om nog meer zekerheid te krijgen over de zuiverheid van de te leveren granulaten is de machine uitgevoerd met zware bovenbandmagneten op de zijbanden om de laatste nog door de puinbreker gemiste ijzerdelen uit de afgezeefde fractie te halen.

De machine is voorzien van een grote 10 m³ bunker die gemakkelijk beladen kan worden door een laadschop, zodat deze zo efficiënt mogelijk zijn werk kan doen met het beladen van de zeefmachine en het wegrijden van de uitgezeefde fracties.

De Baetsen Groep heeft intussen de eerste contracten afgesloten voor het leveren van grote hoeveelheden betongranulaten in verschillende fracties aan diverse betonproducenten en is hiermee een pionier in het leveren van betongranulaten zonder deze zelf te gebruiken in een eigen centrale.

Naast de puinrecycling en het produceren van betongranulaten heeft de Baetsen Groep nog diverse takken waarmee men een grote speler op de Nederlandse markt zijn.

Baetsen Recycling beschikt o.a. over twee van Europa’s modernste afvalsorteerinstallaties waarin bouw- en sloopafval en bedrijfsafval verwerkt worden tot tientallen herbruikbare deelstromen. De afvalhoutbreeklijn zorgt ervoor dat afvalhout verwerkt wordt tot een hoogwaardige grondstof voor de spaanplaatindustrie en opwekking van stroom.

Voor het aan- en afvoeren van de afvalstromen en geproduceerde deelstromen heeft Baetsen vele tientallen eigen vrachtwagens op de weg.
Daarbij heeft de Baetsen Groep jarenlange ervaring met de verhuur van mobiele hijskranen. Met hun jonge kranenpark zijn deskundige en gemotiveerde machinisten dagelijks onderweg vanuit de vestigingen in Veldhoven en Echt. Hierbij bedient men klanten in geheel Brabant en Limburg. Daarnaast is Baetsen gespecialiseerd op het gebied van machineverplaatsingen en unit projecten.

Van der Spek, Bouwmachines