Search
Close this search box.

Hoogste en diepste punt bereikt bij bouw JuBi-torens

doorVan der Spek

Hoogste en diepste punt bereikt bij bouw JuBi-torens

Datum: 11-okt-11

Met 146 meter is vorige week het hoogste punt bereikt bij de bouw van de Jubi-torens, de nieuwe huisvesting voor de ministeries van Justitie en van Binnenlandse Zaken.
Vrijwel gelijktijdig heeft Grondboorbedrijf Haitjema het diepste punt van JuBi bereikt. Dat is niet de tweede laag van de ondergrondse parkeergarage, maar een mooie zandlaag op 65 meter diepte in het eerste watervoerende pakket, ten behoeve van de installatie voor warmte/koudeopslag van de JuBi-torens.

Het door Prof. Hans Kollhoff Architekten ontworpen project wordt gekenmerkt door twee torens van 146 meter (inclusief dakopbouw) en heeft een omvang van 132.000 m². Het is daarmee momenteel het grootste rijksgebouw van Nederland. De uitvoering ligt bij JuBi BV, een samenwerkingsverband van BAM Utiliteitsbouw, Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling Speciale Projecten, HOMIJ Technische Installaties en Imtech Nederland. Het kantoor wordt gebouwd in opdracht van de Rijksgebouwendienst.

Het gehele project heeft nauwelijks vertraging opgelopen en loopt op dit moment zelfs nog 6 tot 8 weken voor op schema. De geplande oplevering van eind 2012 zal dan ook naar alle verwachting zeker gehaald worden.
Dit is naast de haast minitieuze en gedegen voorbereiding mede te danken aan de inzet van de 4 stuks nieuwe Liebherr 420 EC-H20 Litronic kranen waarin BAM geïnvesteerd heeft bij Van der Spek Vianen.
In de afgelopen twee jaar zijn door de medewerkers van Van der Spek vele klim- en verankeracties aan de kranen uitgevoerd. Veelal in het weekend en tijdens de nachtelijke uren om het bouwproces zo min mogelijk te verstoren.

Nog voor het einde van dit jaar zullen alle torenkranen gedemonteerd worden.
 

Van der Spek, Bouwmachines