Zoek
Sluit dit zoekvak.

3 maal grote Terex-Fuchs

doorVan der Spek

3 maal grote Terex-Fuchs

Datum: 29-mei-11

Het door de Van der Spek Groep in de Benelux vertegenwoordigde Terex-Fuchs heeft via haar Application Center (APC) drie speciale grote overslagmachines geleverd die als basis de Terex-Fuchs MHL-serie hebben.

Het Application Center is bij Terex-Fuchs een afdeling waar, buiten de normale bekende typen overslagmachines, op wensen van klanten kan worden ingegaan door het van begin tot eind machines te bouwen. Dit betekent dat deze afdeling machines van een schets tijdens het eerste gesprek tussen de klant en dealer tot aan de daadwerkelijk bouw en levering van de machine bij de klant verzorgt. Hierdoor kunnen klantspecifieke wensen worden uitgewerkt en gemaakt, zonder dat deze de normale productie bij Terex-Fuchs storen.

Voor een klant in Noorwegen heeft Terex-Fuchs een AHL380D gebouwd (foto), welke door de klant op een zelfrijdende onderwagen op een coaster is geplaatst. De AHL380D wordt ingezet om de coaster zelf te kunnen laden en lossen. Dit is nodig, aangezien vele kleine havens worden aangedaan in de Scandinavische fjorden waar geen eigen overslagkraan aanwezig is.

De kraan zal zowel wel met een grijper bulkgoed overslaan, als met een haak werken om stukgoed te laden en lossen. De overslagmachine is uitgerust met een 11,35 meter bananenboom en een 9,95 meter lepelsteel, waardoor een bereik gehaald wordt van wel 22 meter.

Doordat de standaard hydraulisch verstelbare cabine ook nog 2,2 meter naar voren kan, heeft de machinist goed overzicht om veilig te kunnen laden en lossen.

Er is ook een grote rupsoverslagmachine geleverd in Duitsland. De machine elektrisch aangedreven en voorzien van een hoge pylon, waardoor de bovenwagen een 5000 mm vrije hoogte heeft.

De machine is voorzien van een XL-track rupsonderwagen, welke is uitgevoerd met vlakke afgeschuinde rupsplaten, zodat de ondergrond niet beschadigd wordt bij rijden en schranken. Aan de onderwagen is ook de kabeltrommel gemonteerd, waarop ruim 100 meter kabel kan worden opgerold, zodat er geen lange kabels over de werf liggen met kans op beschadiging ervan. De machine heeft als basis voor de bovenwagen de MHL360D bovenwagen welke met 18 meter overslagbereik is uitgerust.

Tenslotte is er een nieuwe MHL380D-XL met pylon afgeleverd bij een haven overslagklant in Duitsland. De MHL380D-XL is voorzien van een speciaal verhoogde MHL380D onderwagen en een 800 mm pylon, waardoor de machine goed kan worden ingezet voor het laden en lossen van zeeschepen met hoge zijwanden. Ook deze machine is voorzien met een 11,35 meter bananenboom en een 9,95 meter lepelsteel waardoor een bereik gehaald wordt van wel 22 meter.

Alle drie de machines tonen weer aan hoe Terex-Fuchs de wensen van klanten kan invullen met het gebruik van vele standaard machinecomponenten, waardoor service en onderhoud eenvoudig kunnen worden uitgevoerd en een speciale machine dus geen duurdere exploitatie benodigd.
Van der Spek, Bouwmachines