125 jaar Terex-Fuchs, al vele decennia de overslagspecialist uit Bad Schonborn

doorVan der Spek

125 jaar Terex-Fuchs, al vele decennia de overslagspecialist uit Bad Schonborn

Datum: 23-jul-14

Afgelopen maand is bij Terex-Fuchs het 125-jarig jubileum groots gevierd met klanten en dealers vanuit de gehele wereld. Uiteraard was Van der Spek Vianen met klanten vanuit de Benelux afgereisd naar Bad-Schönborn om deze mijlpaal gezamenlijk te vieren.

Van 1880 tot heden
Johannes Fuchs begon in 1880 met het bouwen van landbouwmachines, waarbij al zeer snel de eerste “kraan” te herkennen was. Door deze kraan konden de boeren sneller een eenvoudiger de mest opdraaien die uit de stallen vrijkwam. De eerste overslagmachine was geboren.

50/60-er jaren
De eerste echte machine die in serie geproduceerd werd was de Fuchs D1 die in 1950 in productie is genomen. Doordat de Duitse spoorwegen er in één keer 200 bestelden kon de productie direct worden uitgebreid. Met een mast van 7.000 mm, verschillende soorten grijpers en een contragewicht dat gevuld kan worden met zand, grind etc. was hij zijn tijd al ver vooruit. De machine is tot 1960 in productie gebleven. Tegelijkertijd werd ook een kleinere variant gebouwd de D2; met zijn mast van 4.000 mm en een 5,5 pk motor in te zetten voor het kleinere werk.

De eerste echte mobiele machine – de D3 – werd in 1952 op de markt gebracht. Deze machine kon zichzelf over kleinere afstanden verplaatsen. Het besturen van de machine was een gevaarlijke aangelegenheid; er moest iemand voor de machine uitlopen die met een lange stang kon sturen. Het alternatief was deze stang vastmaken aan de giek en met de zwenk te sturen, wat natuurlijk in die tijd nog niet echt voor een koersvaste richting kon zorgen.

In snel tempo volgden de verschillende types elkaar op, waarbij de ontwikkeling zeer snel ging. Van de D1, D2, D3 naar de F-serie waarbij de F301 de bekendste van allemaal is geworden. Na in 1957 voor het eerst geproduceerd te zijn, is de F301 in de jaren daarna meer dan 15.000 maal gebouwd in vele verschillende varianten.

Naast de normale uitvoering met overslaggiek werd ook de graafuitvoering de maatstaf voor grondverzettende en grondoverslaande wereld. Ook werd de machine voor het eerst met een magneetinstallatie geleverd, waarbij de F301 ook zijn introductie bij de schrootverwerkendeindustrie deed.

Ook deed op dat moment de hydraulisch uitrusting zijn intrede. In 1963 werd de eerste F301 H uitgeleverd met een hydraulische giek en lepelsteel. Vanaf hier is de ontwikkeling van de hydraulische machines snel gegaan.

Bij vele bedrijven die al bestonden in de 50/60-er jaren heeft een F301 zijn mannetje gestaan in het verzetten van vele tonnen. Veelal opgebouwd op oude legervrachtwagens, zodat de machine snel en eenvoudig verplaatst kon worden van locatie naar locatie.

70-er jaren
In 1975 toont Fuchs wederom zijn toonaangevende positie in de ontwikkeling van zo efficiënt mogelijke werkwijzen met machines. Fuchs introduceert de hydraulisch in hoogte verstelbare cabine, waarbij de machinist door het veel betere zicht sneller, veiliger en daardoor efficiënter zijn werk kan uitvoeren.

Tevens introduceert Fuchs de eerste echte overslagmachine die is uitgerust met een overslaggiek en lepelsteel: de Fuchs 712. Door deze machine kwam het overslagwerk direct op een hoger niveau.

De maatstaf
In 1991 toont Fuchs de maatstaf voor de moderne op- en overslag wereld; de Fuchs MHL350 die met zijn bereik van toentertijd al 16 meter liet zien hoe de nieuwe generatie Fuchs overslagmachines eruit moest gaan zien. De welbekende types MHL331, 340, 360 etc. volgden snel.

Na de overname door Terex in 2002 heeft Terex-Fuchs zich helemaal toegelegd op de op- en overslagmachines, waarbij door het specialisme hun toonaangevende en vooruitlopende positie na 125 jaar nog steeds geldt.

125 jaar Terex-Fuchs
Op 26 en 27 juni vierde Terex-Fuchs samen met hun dealers en klanten het 125-jarig jubileum in Bad-Schönborn.

Na de gezamenlijke ontvangst door directeur Ron de Vries op de fabriek werd het grote gezelschap opgedeeld in groepen die onder leiding van de verschillende gidsen door de fabriek werden geleid om het gehele productieproces van dichtbij te bekijken in de moderne fabriek. Na de lunch stonden diverse noviteiten klaar om in actie getoond te worden.

Terex-Fuchs MHL250
Terex-Fuchs heeft de nieuwe MHL250E in zeer nauw overleg met de gebruikers van de compacte sorteer- en overslagmachines ontwikkeld, waarbij de wensen en eisen van de gebruikers zijn doorgevoerd in het gehele ontwerp van de machine. Hierbij is naast stabiliteit, bereik en compacte afmetingen de sorteer- en overslagcapaciteit zeer belangrijk.

Met de 2-serie voert Terex-Fuchs een compleet nieuwe lijn in het leveringsprogramma in. De 2-serie machines zijn en worden special ontwikkeld en afgestemd voor de recycling- en afvalwereld, waarbij ze vaak worden ingezet op compacte (binnen-) locaties waar niet veel ruimte is voor manoeuvreren en compacte machines gewenst zijn.

De Terex-Fuchs MHL250E heeft afhankelijk van de uitvoering een eigen gewicht tussen de 14.0 en 15.5 ton. Het bereik van de machine is maximaal 9.00 meter. Hij kan worden geleverd met diverse onderwagenvarianten, met stempels, blad of blad én stempels. Tevens is er de keuze in een vaste cabine die voorzien kan worden van een verhoging. Uiteraard is de welbekende hydraulische verstelling van de cabine ook leverbaar. Voor de aandrijving is een duurzame Deutz Tier IV-interim motor gemonteerd met een vermogen van 116 pk.

Terex-Fuchs MHL360F
Met de Terex-Fuchs MHL360F liet Terex-Fuchs de nieuwste ontwikkelingen zien op het gebied van op- en overslag. De MHL360F is voorzien van een Tier IV final motor die voldoet aan de nieuwste – en zwaarste – emissie-eisen die op korte termijn zullen gelden.

Naast deze nieuwe motortechniek liet Fuchs ons gelijk ook een blik werpen in de toekomst met de nieuwe styling van de machine, waarbij het geheel nieuw ontworpen contragewicht gelijk opvalt. Met zijn “ogen” en “neus” is de gelijkenis met zijn naamgever Fuchs (vos) te herkennen.

Terex-Fuchs MHL385D met high lift cabine
Het Application Centre (APC) van Terex-Fuchs verraste ons wederom. Ditmaal met de nieuwe, speciaal voor de havenoverslag ontwikkelde MHL385D met de “Port-cabine”, waarmee standaard een cabinezichthoogte van 10.000 mm wordt behaald. De speciale Port-cabine kan tot 500 mm boven de grond worden neergelaten, waardoor de machinist zeer eenvoudig en veilig kan instappen om vervolgens op grote hoogte zijn werk met goed zicht te kunnen uitvoeren.

De Terex-Fuchs MHL385D is voorzien van een extra zware en stabiele onderwagen. Hierdoor is de stabiliteit gegarandeerd om ook zonder problemen in de steeds groter en hoger wordende zeeschepen te laden en te lossen. Voor iedere toepassing is er een juiste giekconfiguratie mogelijk, de machine kan uitgerust worden met giekconfiguraties van 18 tot en met 23 meter, waarbij zowel recht- als bananengiek te leveren zijn. Uiteraard uit te voeren met vele verschillende hydraulische functies, waarbij de verschillende soorten grijpers en klemmen aangestuurd kunnen worden.

Net als bij iedere Terex-Fuchs overslagmachine is ook deze MHL385D uitgerust met een zeer goed bereikbare bovenloop op de bovenwagen waar alle belangrijke en voor dagelijks onderhoud benodigde componenten veilig bereikbaar zijn. Al deze componenten zijn vanuit de veilige bovenloop goed te bereiken, waarbij niet bovenop de machine geklommen hoeft te worden, waardoor onveilige situaties kunnen worden voorkomen.

APC
Het APC is bij Terex-Fuchs een afdeling waar buiten de standaard typen overslagmachines op wensen van klanten kan worden ingegaan door het van begin tot eind machines op maat te bouwen. Dat betekent dat deze afdeling machines van een schets tijdens het eerste gesprek tussen de klant en dealer tot aan de daadwerkelijk bouw en levering van de machine bij de klant verzorgt. Hierdoor kunnen klant-specifieke wensen worden uitgewerkt en geproduceerd zonder dat deze de normale productie bij Terex-Fuchs beïnvloed.
 

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines