Search
Close this search box.

Zware jongen voor Van de Kraats en Bouw

doorVan der Spek

Zware jongen voor Van de Kraats en Bouw

Datum: 27-jun-16

Met de ingebruikname van een nieuwe Steinert UME 95 130C bovenbandmagneet heeft Van de Kraats en Bouw een “zware jongen” geïnstalleerd bij de stationaire puinbreker op hun locatie in Ede.

De nieuwe Steinert UME 95 130C met zijn eigen gewicht van bijna 2.5 ton is in de bekende oranje Van de Kraats en Bouw bedrijfskleur gespoten. Om onderhoud eenvoudig uit te voeren is de magneet voorzien van gecentraliseerde smering.
Het electromagneetveld dat 1.300 mm lang is wordt met een door Van de Kraats en Bouw bestelde optionele “verlengpool”, die bestaat uit een permanentmagneet verlengd, zodat het afwerppunt van het onttrokken ijzer 230 mm verder ligt dan bij de standaard magneet. De bandsnelheid is zoals bij iedere Steinert bovenbandmagneet aangepast aan de transportband waar hij boven wordt gemonteerd.
De Steinert bovenbandmagneten worden bij Steinert geheel in eigenhuis ontwikkeld en geproduceerd inclusief het “hart” van de magneet; de electrospoelen.
De gebruikte spoelen in de elektromagneten zijn gemaakt van Anofol wat bestaat uit zuiver aluminium Al 99,5 en E-Al 99,7. De voordelen van deze Anofol-spoelen ten opzichte van traditionele spoelen is dat ze:
  • beter te verwerken zijn
  • een lager gewicht hebben
  • minder energie verbruiken
  • betere warmte-overdracht hebben
  • na het anodiseren een zeer harde krasvaste isolatie hebben als bij chroom
De spoelen worden in eigen huis door hun anodiseerinstallatie geoxideerd, waardoor er een isolatielaag ontstaat die één is met het aluminium. Hiermee is de juiste isolatie van de spoelen 100{1bc0b6a8c73e84e168e06cc7c153d42f3849956326c4b30771c6d9a1357ca517} gegarandeerd. Hierna worden de spoelen gevormd in de gewenste maatvoering, waarna er een epoxy wikkeling omheen gaat voordat hij in de basis wordt gemonteerd. Belangrijk hierbij is dat door deze isolatie de spoelen met “scherpe” hoeken gebogen kunnen worden, zodat ze tot in de hoeken van de magneten kunnen worden geplaatst.
Na het plaatsen wordt de behuizing gesloten en wordt hij verder opgebouwd met de rollen en band. Deze band kan op klantwens op vele manieren worden uitgevoerd, zodat hij het beste voldoet (=levensduur) voor de toepassing.
De opbouw van de Steinert is in goede samenwerking tussen Van der Spek Vianen en Van de Kraats en Bouw uitgevoerd, waardoor de stilstand van de installatie tot een minimum beperkt is gebleven en de ombouw van de staalconstructie snel en efficiënt kon worden uitgevoerd.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines