Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vertrouwen en tevreden: nummer 8 Hyundai voor Leenaerts

doorVan der Spek

Vertrouwen en tevreden: nummer 8 Hyundai voor Leenaerts

Datum: 20-mei-13

Onlangs leverde Van der Spek’s Hyundai dealer Evax uit Duizel haar achtste Hyundai af bij Leenaerts Born B.V. Deze 40-tons Hyundai 330LC-9A rupsgraafmachine heeft een hele metamorfose ondergaan.
 
Relatie
De relatie tussen Evax en Leenaerts gaat al enkele jaren terug toen Evax dealer was van Kobelco graafmachines. Hiervan had men er bij het Limburgse bedrijf een drietal in gebruik, te weten een 23-tons SK210LC-VI en een tweetal SK330LC-VI uitgerust met een 15 meter lange semi-longreachuitrusting. Van deze laatste is er nog één in gebruik, de andere is met ruim 16.000 uur ingeruild op de laatste nieuwe Hyundai graafmachine.

Evax bouwt haar machines geheel naar klantenwens op in haar werkplaats aan de Ganzestaartsedijk in Duizel. Denk hierbij aan extra functies, compleet met leidingwerk, treeplanken, enz. Voor grondverzetmachines is Evax dealer van Van der Spek Vianen voor het Koreaanse Hyundai (wielladers en graafmachines).
 
De eerste

Twee jaar geleden leverde Evax de eerste Hyundai af bij Leenaerts; een 40-tons Robex 380 LC-9 rupsgraafmachine. Daarna volgde begin 2012 een HL 760-9 wiellader voor de werkzaamheden op het terrein van OHB en een mobiele graafmachines, een Robex 160 W-9.
Doordat deze machines naar volle tevredenheid draaiden werd er medio 2012 nog een Robex 160 W-9 besteld en ook een Robex 330 LC-9A uitgerust met de hoge en brede High Walker onderwagen van Hyundai. Op deze machine zou een semi-longreachuitrusting komen van Matt Nielen.
 
Smaak te pakken
In het najaar van 2012 bezochten de heer en mevrouw Leenaerts samen met een delegatie van klanten van Hyundai importeur Van der Spek de gigantische Hyundai werf in Zuid-Korea, waar naast de grondverzetmachines ook de zeeschepen en de motoren gebouwd worden. Kort hierop werd een order van nog drie graafmachines geplaatst, een Robex 145 LCR-9 binnendraaier en twee mobiele Robex 160 W-9.
 
Mobiel en compact
De mobiele graafmachines en de binnendraaier zijn alle uitgerust met een extra contragewicht, een Engcon EC15B tiltrotator, sloop-sorteerfunctie met lekleiding, hoogtebegrenzer en Fresh Filter overdrukunits incl. signalering. Er is bij de mobiele graafmachines gekozen voor een hydraulisch verstelbare giek, bij de binnendraaier voor een monogiek. Op twee 160’s en de 145 heeft men gekozen voor Trimble GPS systemen.
 
Grote verbouwing
De als laatste afgeleverde Hyundai onderging een hele metamorfose. Leenaerts bestelde de Hyundai Robex 330 LC-9A met de extra brede, hoge en zware "High Walker" onderwagen. Deze uiterst stabiele onderwagen levert Hyundai af fabriek hoofdzakelijk voor machines die in de bosbouw werkzaam zijn. De machine komt daarom ook met 700 mm tweekamsrupsplaten af fabriek. Deze worden bij Evax later gewisseld voor 900 mm driekamsrupsplaten met afgeschuinde kanten.
 
Voordat deze gewisseld worden, is de machine rechtstreeks vanuit de Antwerpse haven naar Matt Nielen Constructies B.V. in Boxmeer gegaan. Hier werden de 6450 mm monogiek en de 3300 mm lepelsteel aangepast naar 9000 mm resp. 5750 mm, hierdoor ontstaat er met de 2400 mm brede opschoonbak een bereik van circa 15500 mm op maaiveld. Ook werd het contragewicht verzwaard met 4 ton.
 
Na deze ingreep ging de machine naar Evax, waar in de werkplaats de opbouw verder ging. Hier bouwde men onder andere op: de treeplanken aan weerszijde, de extra werkverlichting op de bovenwagen en giek, tweede camera aan de binnenzijde van de lepelsteel, Fresh Filter Multibox overdrukunit incl. signalering, omschakeling bakcilinder-extra functie en GPS voorbereiding.
 
Nadat er bij Evax alles opgebouwd was, is de machine naar Marlomar in Son gebracht waar deze, net als alle andere machines bij Leenaerts, gespoten worden in de bedrijfskleur.

Rapportage en foto’s van  ” www.Bouwmachineweb.com
 

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines