Van opslagloods naar modelmagazijn

doorVan der Spek

Van opslagloods naar modelmagazijn

Datum: 26-apr-12

Interview met Bert Huibers, hoofd in- en verkoop onderdelen
Tekst: Janine van Dam

Op de plek waar tot eind 2011 onze collega’s van het magazijn nog door het stof kropen, kunnen zij nu weer opgelucht ademhalen. “Letterlijk”, aldus Bert Huibers. Want na een renovatie van twee jaar is het ruim twintig jaar oude magazijn omgebouwd tot een professioneel opslag- en distributiecentrum.

Noodzakelijk
Het oude magazijn voldeed niet meer aan huidige de Arbeidsomstandigheden- en Hinderwet en de laatste veiligheids- en milieueisen. Ook was het geen gezonde plek om te werken. “Bij onze monteurs wordt continu gehamerd op veilig werken, maar dat is in ons magazijn natuurlijk net zo belangrijk,” vertelt Bert. “Bovendien verliepen onze logistieke processen niet efficiënt. Hierdoor verloren we regelmatig tijd aan het opzoeken van onderdelen. Ongemerkt lopen de kosten daarvan steeds hoger op. Dit alles bij elkaar heeft de directie ervan overtuigd dat renovatie noodzakelijk was.”

Stap voor stap
“We hebben de renovatie in drie fases verdeeld, want ‘de winkel’ moest gewoon open blijven. Met 40.000 orderregels per jaar naast het extra werk van de verbouwing, was dat een forse belasting voor het magazijnpersoneel. Door maandenlang denkwerk en overleg, en een nauwkeurige planning, wist iedereen wat er van hem werd verwacht. Daardoor is de planning in elke fase gehaald. We zijn apetrots op het behaalde resultaat” glundert Bert, “het is een echt modelmagazijn geworden!”

3-dimensionaal vernieuwd
Bij binnenkomst in het nieuwe magazijn zal het niemand ontgaan dat werkelijk alles is vernieuwd. Van vloer tot plafondverlichting, van wit geschilderde muur tot lekbakstelling, van dicht gemaakte achterwand tot paktafels bij de entree. Elke paktafel is nu individueel in hoogte verstelbaar. Zo kan elke magazijnmedewerker zijn ideale hoogte instellen om rugklachten en vermoeidheid tegen te gaan. Het is er schoon, licht en vooral ruim. “Dat laatste is opvallend, want bij de opslag van pallets zijn we op dezelfde vloeroppervlakte gegroeid van 800 naar 1.200 palletplaatsen. Ook bij de opslag van kleinere artikelen is een grote mate van efficiëntie bereikt. Dit is mede te danken aan twee zeven meter hoge plateauliften met 140 plateaus en ruimte voor 9.000 artikelen.”

Niet alle veranderingen vallen direct op. Zo is er energiezuinige verlichting en verwarming geïnstalleerd, werden nieuwe datacommunicatie- en telecomverbindingen aangelegd, en zijn er overal vluchtroutes gemaakt. In het kader van de veiligheid heeft elke stelling nu een aanrijdbeveiliging, waardoor er geen schade aan de stellingen kan worden veroorzaakt. Door beschadiging verliest een stelling namelijk haar draagkracht en wordt instabiel. Dat kan levensgevaarlijk zijn.

De vierde dimensie
“Tijdens de voorbereidingen hebben we kritisch naar al onze interne en externe processen gekeken. Wat ging goed, wat kon er beter? Hieruit is een aantal (proces)verbeteringen gekomen. Zo is de locatie voor inkomende en uitgaande onderdelen gesplitst, en hebben we een aparte plaats aangewezen voor onderdelen voor onze monteurs. Bovendien kun je op een pickorderlijst nu direct zien op welke locatie een artikel ligt opgeslagen. Dat scheelt veel loopwerk. De fysieke belasting van de medewerkers is daardoor aanzienlijk verminderd. Ter vermindering van de afvalstromen worden alle dozen en verpakkingsmaterialen zoveel mogelijk hergebruikt. Dat is beter voor het milieu en bespaart verpakkingskosten. Ten slotte hebben we de kritische voorraad bekeken: wat moeten we op voorraad hebben en welke onderdelen kunnen we direct afroepen bij onze fabrikanten? Hierover zijn nieuwe afspraken met hen gemaakt. Van der Spek kan daardoor nu rechtstreekse levering aan de klant garanderen vóór 7.00 ’s morgens. Dat scheelt ons handling. Daarom gaan we een actie op touw zetten om onze klanten bewust te maken van de voordelen van deze zogenaamde Innight Delivery Service. Zo kan het magazijn nog betere service verlenen aan de werkplaats en onze monteurs, en aan onze klanten. Onze slogan is niet voor niets: Snelweg naar service en support!

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines