Search
Close this search box.

Van der Spek Vianen levert nieuwe duurzaam aangedreven Lindner Atlas 5500AS aan PreZero

door-Van der Spek-

Van der Spek Vianen levert nieuwe duurzaam aangedreven Lindner Atlas 5500AS aan PreZero

Onlangs heeft recyclingspecialist PreZero in Nederland een nieuwe door Van der Spek Vianen geleverde Lindner Atlas 5500AS verkleiner in gebruik genomen op één van haar vestigingen.

De investering in de nieuwe Lindner Atlas is gedaan na een uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheden in de markt waarbij testmateriaal op verschillende manieren is verkleind om te zien wat het beste zou aansluiten voor de verdere inzet van de te recyclen productenstromen.  

Naast de beste aansluiting bij de wensen qua verkleining was ook de duurzame aandrijving van de Lindner Atlas 5500AS een zeer belangrijk punt bij de uiteindelijk investeringsbeslissing.

Lindner heeft de nieuwe Lindner Atlas 5500AS uitgevoerd met een directe elektrische aandrijving op de beide verkleiningsassen. Door dit aandrijfconcept wordt er geen energieverlies geleden zodat iedere verbruikte kilowatt ook daadwerkelijk bijdraagt aan het verkleiningsproces.

Met twee elektromotoren van 110kW worden de assen aangedreven. De Linder 5500 is een AS-uitvoering dat staat voor A-synchroon zodat beide assen onafhankelijk van elkaar kunnen draaien en worden aangestuurd voor een optimale verkleining met het laagste energieverbruik. Deze aansturing gebeurt middels de Lindner besturing die de twee frequentieregelaars aanstuurt. Doordat de besturing zeer snel reageert kan de aandrijfrichting van de assen snel plaatsvinden zodat er geen energie verloren gaat.

De snelheid van de rotoren is instelbaar tussen de 0 en 39 toeren per minuut zodat voor ieder te verkleinen product de beste instelling kan worden gebruikt. Tussen de elektromotoren en de assen zitten koppelingen zodat deze kan slippen bij een onverkleinbaar deel om schades te voorkomen.

De overbrenging van de elektromotoren naar deze koppeling gebeurt middels power-belts die automatisch op spanning worden gehouden met een hydraulische spaninrichting.

Voor het uitvoeren onderhoudswerkzaamheden aan de verkleiningsunit kan deze compleet hydraulisch uit de machine worden geschoven en als benodigd worden opgepakt met een kraan of zware heftruck. Groot voordeel hiervan is dat deze werkzaamheden veilig en onder normale werkomstandigheden kunnen worden uitgevoerd zonder in de machine te hoeven klimmen.

In goed overleg tussen PreZero, Van der Spek en Lindner is er een optimale opstelling gevonden waarbij de verkleinde fractie ook nog langs een bovenbandmagneet wordt ontdaan van ijzerdelen.

De opbouw van de Lindner is door Van der Spek op locatie uitgevoerd waarbij de bedrijfsvoering op locatie zo min mogelijk is gestoord. Na de opbouw en uitgebreide instructie is de installatie door PreZero in gebruik genomen.