Van der Spek verhuurt echte Liebherr citykraan waar die hoort: midden in de stad!

doorVan der Spek

Van der Spek verhuurt echte Liebherr citykraan waar die hoort: midden in de stad!

Datum: 30-jun-11

Van der Spek Vianen heeft voor Bouwbedrijf Salverda B.V. uit het ‘t Harde een kleine torenkraan op het dak van de parkeergarage van het Grand Hotel Krasnapolsky in Amsterdam geplaatst.

Salverda gaat daar gedurende 3 maanden het hotel renoveren en omdat er in het hotel slechts 1 lift ter beschikking is, zocht men naar een oplossing voor het transport van de diverse bouwdelen en het afval.
Daarvoor werd Van der Spek benaderd die in samenspraak met Salverda en de constructeur bedacht een Liebherr 40LC torenkraan op het parkeerdek te plaatsen.
Om te voldoen aan de maximale belasting van de kolommen moest daarvoor wel een grote 6 meter onderwagen met overgangstukken op een stalen constructie geplaatst worden die de krachten naar de kolommen zou overbrengen.

Een tweede moeilijkheid was de beschikbare ruimte om de kraan op te bouwen. De St. Jansstraat, een zijstraat van de Warmoesstraat, is op het smalste stuk slechts 2,90 meter breed en heeft terplaatse van de montageplek max. 3,50 meter ruimte. Een standaard mobiele kraan zou niet in de straat kunnen komen en bovendien niet kunnen zwenken. Hiervoor werd de Manitex van de Fa. Verschoor uit Sassenheim ingeschakeld. Deze kraan draait zonder contraballast tussen de muren en stond met één van zijn stempelpoten in de ingang van de parkeergarage. Met een losse aanhanger van de Fa. Brouwer uit Nieuwegein zijn de torenkraandelen onder de Manitex gebracht welke de torenkraan heeft opgebouwd.
Een vrachtwagen met autolaadkraan heeft vervolgens de overige delen op de aanhanger gelegd. Als laatste werd de giek van de torenkraan door deze kraan voorgemonteerd. De 30 meter lange giek is op de aanhanger en een naloopkar onder de Manitex gebracht. Deze heeft met een uiterste krachtsinspanning de giek aan de torenkraan kunnen hangen.

Na een gedegen voorbereiding van de opdrachtgever, kraanverhuurder, transporteur en de mensen van Van der Spek en een dag van ter plaatse improviseren, staat de kraan nu tot volle tevredenheid van Salverda te werken.

Het wachten is nu op de volgende uitdaging: de demontage.

Meer foto’s op www.vanderspek.eu

 

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines