Van der Spek verhuurt 100 meter hoge Liebherr 630 EC-H20 Litronic

doorVan der Spek

Van der Spek verhuurt 100 meter hoge Liebherr 630 EC-H20 Litronic

Datum: 8-nov-11

Afgelopen weekend is door Van der Spek Ternat in de Leopoldswijk in Brussel een fabrieksnieuwe Liebherr 630 EC-H20 Litronic uit de huurvloot gemonteerd met een vrijstaande haakhoogte van 100 meter.
De kraan wordt ingezet door de bouwcombinatie Interbuild – Jan De Nul voor de renovatie van het complex "Résidence Palace". Dit monumentale pand wordt de komende twee jaar gerenoveerd om plaats te bieden aan de Raad van de Europese Unie.
De huidige locatie van de Raad van de Europese Unie is het gebouw naast het "Résidence Palace". In dezelfde straat zetelt ook de Europese Commissie.
Het initiatief tot renovatie is door de Belgische overheid genomen naar aanleiding van de steeds groter wordende Europese Unie en het Besluit van Nice dat stelt dat alle vergaderingen van de Europese Commissie in Brussel gehouden dienen te worden.
Na de oplevering eind 2013 zullen ook de topbijeenkomsten van de Europese staats- en regeringsleiders plaatsvinden in hetzelfde gebouw.

Het ontwerp is van de hand van het Brusselse architectenbureau Samyn & Partners. Zij kwamen als beste van de 25 inschrijvers uit de bus bij de inschrijving die startte in 2004. Door de aparte vorm van de nieuwe gevel wordt het soms "het Ei" genoemd.
Officine Tosoni uit Verona (Italië) is geselecteerd om de constructie van de opvallende gevel te verzorgen. De totale kostprijs bedraagt 240 miljoen euro.

De Liebherr 630 EC-H20 Litronic staat opgesteld in de kelder op 1250HC torenstukken met een overgangsstuk naar de standaard 500HC torenstukken. Met de giek van 81,4 meter kan 20 ton gehesen worden tot 28,2 meter en op de punt nog 5.800 kg.
Naast deze ingehuurde kraan heeft de bouwcombinatie nog een Liebherr 280 EC-B12 Litronic op 500HC toren opgesteld en een Liebherr 280 EC-H12 Litronic bovenop het trappenhuis opgebouwd.

 

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines