Van der Spek levert Liebherr torenkraan bij theatervoorstelling in Kopenhagen

doorVan der Spek

Van der Spek levert Liebherr torenkraan bij theatervoorstelling in Kopenhagen

Datum: 30-nov-12

In het Forum Copenhagen speelt vanaf eind december de theatervoorstelling “Hey Jude”, een muzikaal festijn met vele bekende hits van The Beatles. Aan dit enorme spektakel levert Van der Spek een bijdrage door een torenkraan te verhuren die binnen in het theater opgebouwd is. De kraan is een essentieel onderdeel van de voorstelling, waarbij acteurs en zangers in de giek van de kraan en bovenop 20 voets containers die in de hijshaak hangen hoog boven het podium heen en weer gaan. De kraan was begin oktober al vanuit de vestiging van Van der Spek in Ternat (Belgie«) naar Kopenhagen getransporteerd en op een nabijgelegen terrein opgebouwd voor de repetities en is deze week naar het theater gebracht om daar binnen opgebouwd te worden.

Grote uitdagingen bij de opbouw van de kraan waren de geringe beschikbare hoogte voor de torenkraan, de minimale hijshoogte om de 20 voets container te kunnen hijsen en de draagkracht van de vloer waar de kraan op komt te staan. In nauwe samenwerking met de Deense aannemer is door de afdeling projectvoorbereiding van Van der Spek een nauwkeurige berekening gemaakt van de hoogte van de kraan en de bijbehorende hoekpuntsdrukken.
Omdat de praktijk toch wel eens anders blijkt dan de theorie, was een kleine zekerheid ingebouwd door de verstelbare spindels onder het fundatiekruis. Deze konden in totaal nog 50 cm in hoogte versteld worden. Om de hoekpuntsdrukken van de kraan te verdelen over de vloer, is onder de kraan een patroon van stalen balken aangebracht.

Het theatergezelschap van Cederholm & BRDR Hellemann geniet in Denemarken grote bekendheid, mede vanwege hun vorige productie “Come Together”. In de nieuwe show zullen vele bekende Deense acteurs en zangers optreden, waaronder jurylid van de Deense versie van X-Factor en leadzangers van de band The Storm, Pernille Rosendahl.

Van der Spek is al tientallen jaren een van de grootste verhuurders van Liebherr torenkranen ter wereld en is altijd bezig haar horizon te verruimen. Niet alleen door zich in de markt te onderscheiden door grote torenkranen en grote projecten, maar ook door buiten de branche te kijken en torenkranen in te zetten waar men dat niet direct verwacht.

De in Kopenhagen opgestelde Liebherr 50 EC-B5 is een van de kleinste bovendraaiende torenkranen uit de omvangrijke huurvloot van Van der Spek en heeft een maximale capaciteit van vijf ton en kan op de punt van de slechts 20 meter lange giek nog 2.700 kg hijsen. Grote voordelen van dit kraantype zijn de compacte bouwwijze en de lage montagegewichten, waardoor deze kraan prima geschikt is voor deze speciale inzet, maar ook voor binnenstedelijke bouwprojecten.

Vanaf de premiere op 28 december zal de voorstelling lopen tot eind januari 2013. Daarna blijft de kraan verhuurd in Denemarken op een volgend project.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines