Search
Close this search box.

Van der Spek levert Liebherr 550 EC-H20 Litronic aan Dura in bedrijfskleuren

doorVan der Spek

Van der Spek levert Liebherr 550 EC-H20 Litronic aan Dura in bedrijfskleuren

Datum: 10-jun-09

Dura Vermeer realiseert momenteel in de Haarlemse binnenstad het multifunctionele project Raaks. De nieuwbouw, in opdracht van projectontwikkelaar Bouwfonds MAB, voorziet in een parkeergarage, woningen, winkels, kantoren en een bioscoop.
Voor dit bouwproject heeft Dura Vermeer bij Van der Spek een Liebherr 550 EC-H20 Litronic aangeschaft.  De maximale hijscapaciteit van 20.000 kilo was hierbij van doorslaggevende betekenis. "Deze kraan kan op een vlucht van 51 meter nog 12 ton tillen. We zetten het zwaargewicht in voor het verplaatsen van zware prefab betonnen balken in de kelder en het plaatsen van stalen spanten in de bovenbouw", licht hoofduitvoerder Sjaak de Roode van Dura Vermeer Bouw Haarlemmermeer toe.
 
Dit type leent zich bij uitstek voor bouwen in binnenstedelijk gebied, meent torenkranenspecialist Jan van der Bijl van Dura Vermeer Materieelservice. "Vanwege de beperkte ruimte op de bouwplaats moeten lasten, waaronder materiaal en materieel, van steeds verder worden aangepikt. Daarnaast worden de prefab betonnen bouwdelen van dit soort complexen steeds zwaarder."
 
De haakhoogte van de Liebherr 550 EC-H bedraagt op het project Raaks 43,2 meter. Dura Vermeer Materieelservice kan met torenstukken uit het eigen pakket komen tot maximaal 78 meter haakhoogte.

De torenkraan werd eind 2008 in de 11 meter diepe bouwput opgebouwd. De kraan heeft voor het project Raaks een gieklengte van 51,5 meter.
De kraan werd opgebouwd met een 500 tons mobiele kraan. De 17 ton wegende cabine van de torenkraan werd vanaf een afstand van 48 meter geplaatst. Voor de positie van de mobiele kraan werd een aparte berekening gemaakt omdat deze direct naast de damwand stond opgesteld.
In mei van dit jaar is er op het project nog een, bij Van der Spek ingehuurde, railrijdende Liebherr 200 EC-B10 Litronic bij geplaatst.
 
Met de aanschaf van de Liebherr 550 EC-H20 Litronic heeft Dura Vermeer Materieelservice haar kranenbestand uitgebreid tot 23 stuks, allen Liebherr.

(foto: ZOEM!)

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines