Unieke Terex Ecotec shredder geleverd aan www.shredderhuren.nl

doorVan der Spek

Unieke Terex Ecotec shredder geleverd aan www.shredderhuren.nl

Datum: 2-okt-16

Van der Spek Vianen heeft aan A. Tuytel Loon- en Verhuurbedrijf / www.shredderhuren.nl een nieuwe Terex Ecotec verkleiner geleverd die uniek is in zijn soort.

De nieuwe Terex TDS V20 is een 37-tons rupsmobiele medium speed verkleiner, waarbij de assen tussen de 0 – 168 r.p.m. zijn in te stellen. Dit is nog maar één van de vele features die de TDS V20 heeft. Naast het regelen van het toerental zijn de assen namelijk ook onafhankelijk in te stellen, waardoor het te verkleinen materiaal optimaal kan worden ingevoerd in de verkleiningsunit.  

Met hun lengte van 2.000 mm en een diameter van 630 mm zorgen de assen ervoor dat er met grote capaciteiten kan worden verkleind. In totaal zijn 96 draaibare messen op de assen gemonteerd die door het draaien tot vier keer gebruikt kunnen worden voordat ze versleten zijn.

Onder deze assen zijn tegenmessen en zeefroosters gemonteerd, waardoor er in één werkgang een eindproduct kan worden geproduceerd. Deze zeefroosters zijn leverbaar tussen de 50 mm en 200 mm, zodat voor ieder product en gewenste eindfractie een juist rooster kan worden gemonteerd. Uiteraard kan door het in te stellen toerental van de assen en het juiste zeefrooster een optimale verkleining worden gerealiseerd.

Natuurlijk kan ook gekozen worden om verschillende maten zeven te monteren in de machine. In totaal zitten er 16 zeefroosters in de machine. In de hydraulisch klapbare deuren aan de zijkanten van de machine zijn er twee keer vier stuks gemonteerd en onder de machine nog 8 stuks, vier onder iedere as.

De acht zeefroosters en tegenmessen onder de assen zorgen voor het volgende unieke van deze nieuwe Terex TDS V20 van www.shredderhuren.nl. Deze roosters en messen zijn namelijk in een frame gemonteerd dat door middel van vier luchtveren op zijn positie wordt gehouden. Mocht er ijzer of een ander onbreekbaar deel in de kamer komen dan wordt dit gedetecteerd door sensoren in de machine en zullen de assen worden stilgezet. Vervolgens kan het frame worden neergelaten, zodat het deel verwijderd kan worden en er geen verdere schade kan ontstaan.

Bij de ontwikkeling van deze geheel nieuwe machine is door Terex zeer veel aandacht gegeven om naast een machine met grote capaciteiten ook een zeer gebruiksvriendelijke te bouwen waarin alle componenten optimaal bereikbaar zijn. De motorunit is van drie zijden zeer goed bereikbaar, zodat onderhoud, schoonmaak en eventuele reparaties zeer eenvoudig zijn uit te voeren. Mocht het onverhoopt nodig zijn, dan kan zelfs de complete powerunit bestaande uit de Scania motor en Rexroth hydrauliekpompen in één keer uit de machine worden gehaald door middel van een slede die met een heftruck kan worden opgepakt. De verkleiningsunit kan aan beide zijden eenvoudig hydraulisch worden opengeklapt, zodat slijtdelen snel en efficiënt gewisseld kunnen worden en de downtime zo kort mogelijk is. De opbouw van de besturingskast is zeer overzichtelijk en zo opgebouwd dat mocht het nodig zijn storingen snel en eenvoudig kunnen worden gelokaliseerd.

De 1.200 mm brede transportband onder de verkleiningsunit is als een cassette uitgevoerd, zodat deze voor onderhouds- en reparatiewerkzaamheden eenvoudig uit de machine kan worden gehaald. Het verkleinde product wordt vanaf deze 1.200 mm brede band op de 1.400 mm brede eindband gevoerd. Beide rubber banden zijn zwaar uitgevoerd en voorzien van opstaande randen zodat de afdichting optimaal kan worden uitgevoerd. De eindband is verstelbaar tussen de 1.700 mm en 3.900 mm afwerphoogte zodat een grote voorraad kan worden opgeslagen.

De bovenbandmagneet klapt eenvoudig met de afvoerband mee in transportpositie en kan ook omhoog blijven staan als er geen magneet gewenst is.

Met 493 pk zorgt de zuinige Scania DC-13 6-cilinder motor voor de aandrijving van de TDS V20. Deze Scania voldoet uiteraard aan de nieuwste Tier IV final emissie-eisen waarmee Tuytel laat zien te investeren in de nieuwe duurzaamste technieken. Zoals bekend zijn de Scania industriemotoren niet alleen zeer sterk en betrouwbaar, ze zijn door hun aansturing ook zeer zuinig gezien het vermogen dat geleverd moet worden.

Achter de Scania staan direct de Bosch-Rexroth pompen geschakeld die op hun beurt weer de Hägglunds aandrijvingen op de assen voorzien van hydraulische kracht. Dit systeem wordt geheel aangestuurd door een Canbus systeem met PLC, zodat alle informatie van de componenten optimaal kunnen samenwerken.

De besturing van de gehele machine gebeurt via het grote kleurendisplay waarin alle functies eenvoudig zijn aan te sturen. In de besturing zijn diverse standaardprogramma’s opgenomen waarin de toerentallen en draairichtingen met tijden zijn geprogrammeerd. Uiteraard zijn ook andere programma’s in te stellen, zodat voor iedere verkleining de optimale instellingen vastliggen.  

Voor transport op locatie is een zwaar rupsonderstel gemonteerd met een lengte 3.240 mm en 400 mm brede rupsplanten, zodat ook in slechter terrein de machine kan rijden.

A. Tuytel Loon- en Verhuurbedrijf B.V. is een jong en dynamisch bedrijf dat zich bezig houdt met de verhuur van kranen, grondverzet en recyclingmachines. Oprichter Arnold Tuytel is gestart met het verhuren van kranen. Door de jaren heen is het bedrijf uitgegroeid tot een professioneel bedrijf dat dag en nacht bereikbaar is en u kan adviseren waar dat nodig is. Sinds de laatste jaren zijn ze ook actief in het verhuren van recyclingmachines en het handelen in biomassa. Met een dertigtal gemotiveerde werknemers staan ze dag in dag uit klaar om van iedere opdracht een succes te maken. Ook de veiligheid staat hoog bij ze in het vaandel. Het personeel is in bezit van VCA* en de machines worden jaarlijks gekeurd door deskundige instanties.

Om de machine snel en efficiënt aan en af te voeren heeft A. Tuytel Loon- en verhuurbedrijf/www.shredderhuren.nl eigen diepladers waarmee altijd volgens afspraak kan worden getransporteerd.

Naast deze nieuwe Terex TDS V20 zijn er onlangs ook twee nieuwe Terex TTS620 afgeleverd aan www.trommezeef-huren.nl door Van der Spek Vianen.


Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines