Tweede Liebherr torenkraan op Haagsche Zwaan gemonteerd

doorVan der Spek

Tweede Liebherr torenkraan op Haagsche Zwaan gemonteerd

Datum: 16-mei-09

Afgelopen week is door Van der Spek in Den Haag, deels ’s nachts, een tweede Liebherr torenkraan gemonteerd voor huurder Volker Stevin Materieel.

Vanwege het drukke verkeer op de Utrechtse Baan mocht een aantal onderdelen van de montage uitsluitend ’s nachts plaatsvinden tussen half één en half vijf. Met behulp van een 160-tons mobiele kraan is de torenkraan gemonteerd waarna hij verder uitgeklommen zal worden. De kraan die nu gemonteerd is zal geklommen worden naar een uiteindelijke haakhoogte van 85 m. De andere kraan, die reeds eind februari gemonteerd werd, zal in de laatste fase tot een haakhoogte van 97 meter komen. Om deze hoogtes te bereiken zijn beide kranen opgesteld op een basistorenstuk 630 EC-H.
Beide kranen zijn van het type Liebherr 420 EC-H16 Litronic.

Het gebouw, dat voor een groot deel uit staal en glas bestaat, staat op poten en helt langzaam over in de richting van de Utrechtsebaan. De vorm doet denken aan een grote zwaan. De nieuwbouw wordt neergezet door OVG Projectontwikkeling uit Rotterdam, het ontwerp is van ZZDP architecten. De Haagsche Zwaan biedt straks plaats aan 700 werknemers.
Door ZZDP Architecten is een gebouw ontworpen met een aantal constructieve uitdagingen. De meest in het oog springende is het tot 12 meter uitkragende gedeelte van het gebouw, dat als het ware over de Utrechtse Baan hangt. Precies daar waar de uitkraging van het ca. 74 hoge gebouw het peil van de fundering bereikt, ligt een uitgebreid kabel- en leidingentracé in de grond, dat zal worden overkluisd door middel van een brugconstructie met een overspanning van 24 meter.

Het nieuwbouwproject is zeer omstreden. Buurtbewoners zijn al vanaf 2005 bezig om via procedures de bouw tegen te houden. Ze verstoorden begin december 2007 op ludieke wijze het feestje voor de start van de bouw met behulp van Sinterklaas en zijn Pieten.

foto: Skyscrapercity.com (Jelco)

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines