Zoek
Sluit dit zoekvak.

Twee complete Telestack scheepsbeladingssystemen geleverd aan Van Oord

doorVan der Spek

Twee complete Telestack scheepsbeladingssystemen geleverd aan Van Oord

Datum: 15-feb-13

Onlangs heeft Van Oord, toonaangevend bagger- en waterbouwbedrijf, twee complete Telestack scheepsbeladingssystemen in gebruik genomen. De Van der Spek Groep, met zowel vestigingen in Nederland als België, is importeur van de mobiele transport- en beladingssystemenspecialist Telestack in de Benelux.

Beide Telestack scheepsbeladingssystemen bestaan uit een zware mobiele Telestack HF1520 bunker en een Telestack TS1542 telescoperende mobiele transportband. De systemen zijn geheel self-supporting door hun eigen stroomvoorziening d.m.v. generatoren die geplaatst zijn op de machines.

Bij de eerste ingebruikname werden beide systemen ingezet in de Ishikari baai in Japan voor het beladen van 100.000 ton gebroken materiaal in Handymax schepen. Het gebroken materiaal dat ingezet zal worden bij offshore projecten is eerst opgeslagen op het grote haventerrein in Ishikari waarna het met de Telestack’s geladen is in het unieke valpijpschip Nordnes van Van Oord.

Het te beladen gebroken materiaal bestaat uit een 0-380 mm fractie dat speciaal is samengesteld om gas- en olieleidingen te beschermen op de bodem van de oceaan.

Met een capaciteit tot 1500 ton/uur kunnen de Telestack’s de 24.000 ton lading die de Nordnes kan laden snel en efficiënt laden, zodat het schip weer snel de haven kan verlaten om zijn werkzaamheden op zee uit te voeren.

De mobiele HF1520 is uitgevoerd met een zware kettingband welke zonder problemen zware impacts kan hebben van het met de laadschop te laden gebroken materiaal. Om de juiste doorvoersnelheid te kunnen regelen zijn beide HF’s uitgevoerd met snelheidsregelingen op de bunkerband.

Achter de mobiele bunkers staan rechtstreeks de Telestack TS1542’s telescoperende mobiele transportbanden welke in het laadproces geheel middels afstandsbediening geregeld kunnen worden. Door tijdens het laden de banden in- en uit te kunnen laten telescoperen en ze te kunnen laten zwenken kan het laden zo efficiënt mogelijk worden uitgevoerd, waardoor er zo min mogelijk tijd verloren gaat en de laadcapaciteit zo hoog mogelijk is.

De TS1542’s zijn uitgevoerd met Heavy-Duty zijgeleidingen op zowel de binnen- als buiten transportband, zodat men ervan verzekerd is dat ook de zware te transporteren lading op de band blijft tot aan het lospunt van de band.

Naast de goede en eenvoudige verplaatsing van de machines op locatie ter plekke is het voor Van Oord ook zeer belangrijk dat de machines eenvoudig verplaatst kunnen worden over de gehele wereld waar men werkzaam is in het be- en ontladen van schepen of het opzetten van voorraad. Dit kan op twee manieren. Ofwel kunnen de machines compleet getransporteerd worden, waarbij ze bijvoorbeeld in een schip gehesen worden of ze kunnen worden gedemonteerd in delen welke eenvoudig in 40 ft containers geplaatst kunnen worden, zodat ze op elke locatie terecht kunnen komen waar een vrachtwagen kan rijden.

Met de aanschaf van deze twee Telestack systemen is Van Oord veel minder afhankelijk van lokale inhuur van vaste- en minder flexibele transportbandsystemen.

Na het succesvol afhandelen van deze overslagklus zijn de Telestack’s alweer onderweg naar hun volgende inzet in Australië, waar ze op korte termijn weer actief zullen zijn.Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines