Zoek
Sluit dit zoekvak.

Terex-Fuchs MHL360F: Duurzame primeur voor Wezendonk Zand en Grind B.V

doorVan der Spek

Terex-Fuchs MHL360F: Duurzame primeur voor Wezendonk Zand en Grind B.V

Datum: 13-mrt-16

Voor de op- en overslag op de locatie direct aan de Rijn in Spijk is door Van der Spek Vianen de eerste nieuwe Terex-Fuchs MHL360F geleverd aan Wezendonk Zand en Grind B.V. Deze duurzame nieuwe 48-tons overslagkraan voldoet aan de nieuwste Tier IV final emissie-eisen, waardoor Wezendonk met de laagste uitstoot kan overslaan per ton.

Wezendonk Zand en Grind B.V.
Nabij het dorp Spijk exploiteert Wezendonk Zand en Grind B.V. de zand- en grindwinning Tengnagelwaard. De productie werd hier in 1972 al opgestart, maar kreeg een belangrijke impuls toen in het jaar 2000 een nieuwe verwerkingsinstallatie werd gebouwd. De bijzonder gunstige ligging, direct aan de Rijnoever, met de winlocatie op korte afstand achter de dijk maakt deze winning bijzonder geschikt voor het verladen van schepen waaraan de Terex-Fuchs ook een belangrijke bijdrage zal leveren.

Sinds 2012 is de nieuwe winning Carvium Novum, direct aansluitend aan de Tengnagelwaard, in bedrijf genomen. Via een lange transportband is deze winning verbonden met het voordepot en de aansluitende verwerkingsinstallatie. De uiteindelijke bestemming van de winning Carvium Novum is een Romeins speelpark, compleet met castellum en lodges. De ontgraving van de bovengrond wordt net als op Tengnagelwaard uitgevoerd door een Hyundai R290-9, die ook door Van der Spek is geleverd.

Wezendonk  Zand en Grind BV beschikt op de Vliegenwaard over een moderne verwerkingsinstallatie met klassering, waarmee ze op basis van de voorhanden zijnde grondstoffen in staat zijn om aan de zeer brede vraag naar kwalitatief hoogwaardige zand- en grindproducten tegemoet te komen.

Daarnaast zijn ruime depots ingericht voor de opslag van grote voorraden standaardproducten waaruit wij met onze laadschoppen per as voor bestemmingen in de Oost-Gelderse regio verladen. Tevens kunnen wij, door de flexibele inrichting van onze logistiek, afnemers tegen concurrerende condities franco leveren.

De aanwezigheid van een ruim bemeten laad- en loswal waar de Terex-Fuch MHL360F wordt ingezet, ingericht op de soms sterk wisselende waterstanden in de rivier, biedt tevens de mogelijkheid voor op- en overslag van diverse materialen, vanuit het schip op auto’s of vice versa.

Terex-Fuchs MHL360F
Om met ook de zeer wisselende waterstanden snel en efficiënt te kunnen werken heeft Wezendonk ervoor gekozen om de machine te laten uitvoeren met een gebogen giek die een bereik heeft van 18 meter. Met de grijper erbij komt het bereik zelfs op 19,5 meter.

Net als de andere Terex-Fuchs machines is uiteraard ook deze MHL360F voorzien van een zuinige Deutz motor. In de 360F is een Deutz TCD 7.8 6-cilinder motor gemonteerd die gekoppeld is aan de Bosch-Rexroth pompen. Net als zijn grotere broers de MHL380D en MHL390F heeft de MHL360F twee pompen voor de functies van de laadinrichting en grijper en een gehele separate hydrauliekpomp voor de zwenkfunctie. Het grote voordeel hiervan is dat de machine optimaal kan werken met de laadinrichting en grijper zonder dat dit invloed heeft op de zwenk. Grote overslagcapaciteiten met een laag brandstofverbruik zijn het resultaat.

Voor het dagelijks en uit te voeren onderhoud aan de machine is als bij iedere Terex-Fuchs een ruim bemeten loopbordes bij de motor aanwezig die via een uitklapbare trap toegankelijk is. Op deze plek kan naast het veilig uitvoeren van deze onderhoudswerkzaamheden ook de diesel- en Adblue tank gevuld worden zonder op de machine te hoeven klimmen. Veiligheid staat in ieder Terex-Fuchs ontwerp voorop.

De machine van Wezendonk is voorzien van een cabine die niet alleen omhoog te verstellen is tot wel 6,2 meter, hij kan ook 2,2 meter naar voren worden geplaatst om optimaal zicht te hebben op de uit te voeren werkzaamheden.

Aan de MHL360F is in goed overleg tussen Wezendonk en Van der Spek Vianen een nieuwe Kinshofer C40VHD grijper gemonteerd van 2.500 liter. Door zijn speciale opbouw uit hoogwaardige staalsoorten is het mogelijk te besparen in het gewicht van de grijper die nu maar een eigen gewicht heeft van 1.900 kg. De grijper is voorzien van eind gedempte cilinders en een robuuste draaikrans, zodat de levensduur ook is gegarandeerd.

Om goed zicht te hebben in alle mogelijke opstellingsposities van de kraan is op de lepelsteel een extra camera geplaatst zodat de machinist altijd zicht heeft op de grijper. Natuurlijk is standaard ook een camera geplaatst op het contragewicht zodat er geen onveilige situaties kunnen ontstaan doordat de machinist altijd kan zien wat achter hem gebeurt.
Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines