Zoek
Sluit dit zoekvak.

Succes voor Nederlandse kraanmachinisten bij Europese finale Liebherr Kranfahrer-Cup

doorVan der Spek

Succes voor Nederlandse kraanmachinisten bij Europese finale Liebherr Kranfahrer-Cup

Datum: 17-sep-12

Op zaterdag 15 september is in Sursee (Zwitserland) de Europese finale van Liebherr’s Kranfahrer Cup 2012 gehouden.
Met een totaal van 23 deelnemers uit 5 verschillende landen was de finale goed bezet.
De finale was onderdeel van Open Dagen met een weekend vol evenementen en festiviteiten ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Campus Sursee, het grootste opleidingsinstituut voor de bouw in Zwitserland. Er zijn op dit terrein 750 hotelkamers beschikbaar en er is ongeveer 400 man onderwijzend personeel in dienst om de cursisten op allerlei vakgebieden te onderrichten en bij te scholen.

Bij de Nederlandse voorronde, gehouden tijdens de Machinistendag in mei bij Van der Spek in Vianen, hadden twee machinisten een finaleplaats weten te bemachtigen, namelijk John Bergink van Dura Vermeer en Carl van Erp van Volker Wessels.
Samen met een kleine schare supporters en enkele medewerkers van Van der Spek waren zij afgereisd naar Sursee waar de finale gehouden werd.
Na de ontvangst op Campus Sursee op vrijdagmiddag was door Liebherr nog een kort middagprogramma ingevoegd en werden alle deelnemers, supporters en begeleiding verrast op een rit met een heuse stoomtrein door de omgeving. Onderweg en tijdens een tussenstop was er tijd om uitgebreid kennis te maken met elkaar en ervaringen uit te wisselen. De dag werd afgesloten met een gezellig diner.

Op zaterdag, de dag van de finale, werd na het ontbijt alvast het parcours van de finale "verkend".
In een speciaal geconstrueerde stoel die in de haak van een Liebherr 65K snelmontagekraan hangt moet de machinist zich met behulp van een radiografische bediening over het opgestelde parcours met hindernissen manouvreren.
Er is voor de onlangs geïntroduceerde Liebherr 65K gekozen om één van de unieke kenmerken van deze kraan te kunnen tonen, de zogenaamde "Micromove". Door middel van een druk op de knop kan de machinist, net als bij de positioneer-modus die we kennen van de bovendraaiende Liebherr torenkranen, haarfijn en milimeternauwkeurig de last omhoog en omlaag laten bewegen. Om dit nog eens extra te tonen was er aan het einde van het finaleparcours een extra hindernis toegevoegd.
Door de stoel aan één zijde op een soort wip te plaatsen moest de machinist door voorzichtig te hijsen en te zakken een bal door een labyrint leiden. Op het moment dat de bal aan het einde van dat labyrint in een bak viel, stopte de tijd.
Deze hindernis was nog niet eerder gebruikt en zodoende had geen enkele machinist een voordeel.

Tijdens de loting op vrijdagavond was bepaald dat Carl als 9de van start zou moeten gaan en John als 18de. De finale werd gehouden over 2 rondes waarbij beide tijden bij elkaar opgeteld werden.
Aandachtig werden de verrichtingen van de eerste deelnemers bekeken, waarbij tussen de 2 Nederlandse deelnemers druk overlegd werd over de te volgen tactiek.
Luid aangemoedigd door de meegereisde supporters mocht Carl voor Nederland de spits afbijten. Onder andere door de zenuwen zette hij in de eerste ronde niet de tijd neer waarop hij had gehoopt en eindigde hij uiteindelijk in de tussenstand op een 19e positie.
Beter verging het John die, ondanks het feit dat ook hij erg zenuwachtig was, een knappe derde tijd wist te realiseren.
De finaleronde werd na het middageten gehouden, waarbij de startvolgorde bepaald werd door de klassering na de eerste ronde; de langzaamste als eerste.

Om aan te tonen wat hij in zijn mars heeft, verbeterde Carl zijn tijd uit de eerste ronde met bijna 1 minuut, een tijd die in de eerste doorgang goed zou zijn geweest voor een vierde plaats, zodat hij in het eindresultaat uiteindelijk een knappe 14de plek wist te bereiken.
Bijna alle machinisten wisten hun tijd uit de eerste ronde wel met enige seconden te verbeteren, waardoor de druk bij de snellere deelnemers steeds meer opgevoerd werd. Om zijn derde plaats te behouden mocht John in zijn tweede ronde maximaal 7 seconden langzamer zijn dan zijn eerste tijd.
Gelukkig verbeterde John zijn tijd met maar liefst 9 seconden, waardoor de derde plaats in ieder geval veilig gesteld was.
Helaas voor hem maakten de 2 overige deelnemers geen grote fouten en wisselden zij alleen nog van plaats, waardoor voor het eerst sinds de start van de Liebher Kranfahrer-Cup na jaren een Duitse machinist de Cup wist te winnen.
De Oostenrijkse winnaar van afgelopen 2 edities kwam deze keer niet verder dan een 7de positie.
De volledige uitslag is te vinden op de website van Liebherr.

De derde plaats van John Bergink leverde hem een activiteitentegoedbon ter waarde van € 350,- en een volledig verzorgd fabrieksbezoek bij Liebherr in Biberach met overnachting op.
Alle deelnemers ontvingen bovendien nog een oorkonde en een schaalmodel van een Liebherr 160 HC-L.

Mede door het goede weer kan Liebherr terugkijken op een bijzonder geslaagd weekend.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines