Liebherr torenstukken op reis

doorVan der Spek

Liebherr torenstukken op reis

Datum: 20-sep-12

Voor de aanleg van een brug over het Amsterdam-Rijnkanaal in de nabijheid van Diemen, de Oostelijke Ontsluiting van IJburg, moet hoofdaannemer CFE straks betonnen liggers met een lengte van 45 meter gaan plaatsen.
Afgelopen weekend werd onder grote publieke belangstelling bij Diemen al een 150 meter lange boogbrug op zijn plaats gelegd voor deze belangrijke nieuwe toegangspoort naar Amsterdam.

De werkzaamheden voor het plaatsen van de liggers zijn minitieus vastgelegd in een werkplan waarbij rekening gehouden dient te worden met bepaalde tijden waarop de mobiele kranen beschikbaar moeten staan en de verkregen vergunningen voor het transport over de weg.
Om onaangename verrassingen te voorkomen besloot CFE, op voordracht van Rijkswaterstaat, tot het uitvoeren van een zogenaamd proeftransport. Er werd gezocht naar een element met een lengte van ca. 45 meter en voldoende sterkte voor de overspanning tussen de 2 dolly’s achter een zwaar transport trekker.

Vanwege de goede contacten werd door CFE de vraag gesteld of Van der Spek een oplossing zou kunnen bedenken. Met het oog op de afmetingen, het gewicht en de sterkte van aan elkaar gekoppelde delen werd gekozen voor een aantal Liebherr torenstukken met een vierkantsmaat van 230 cm.

Zo werden in de vroege ochtend van afgelopen woensdag 4 vrachten torenstukken aangevoerd naar Betonson in Son (de leverancier van de betonnen liggers) en ter plaatse aan elkaar gemonteerd tot een totale lengte van ruim 46 meter.
Na het vastzetten van de torenstukken op de transport modulen van transportbedrijf Westdijk B.V. uit Alphen aan de Rijn kon het transport vertrekken, samen met 2 begeleidingsvoertuigen en een servicewagen van Van der Spek, voor het geval de torenstukken onverhoopt onderweg gedemonteerd zouden moeten worden.

Ondanks het slechte weer kan de proef als geslaagd beschouwd worden hetgeen goede vooruitzichten biedt voor wanneer straks de betonnen liggers aangevoerd moeten worden naar Diemen.
De Liebherr torenstukken zijn inmiddels weer terug op de opslag in Vianen in afwachting van een volgende inzet die waarschijnlijk wél verticaal zal zijn.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines