Search
Close this search box.

Powerscreen Pegson XR320, de nieuwe maatstaf in

doorVan der Spek

Powerscreen Pegson XR320, de nieuwe maatstaf in

Datum: 20-dec-09

Marijs Recyclingtechniek B.V. uit Mariënberg (dochteronderneming van de Van der Spek groep) meldt met trots dat de eerste in de nieuwe Powerscreen Pegson kleuren geleverde XR320 roterende breker zijn mannetje staat in de recycling van bouw- en sloopafval. 

Het in de aanhef geschreven “compacte” staat voor de zeer goede transporteerbaarheid van de 31 ton wegende basismachine. Dit is dan ook het enige compacte aan de Powerscreen Pegson XR320. Als hart van de machine is een 8,5 tons roterende breker gemonteerd welke in een inloop heeft van maar liefst 1130 mm breed en 800 mm hoog. De rotorsnelheid kan eenvoudig worden geregeld tussen de 33 en 40 meter per seconde.

De prallwerken van de roterende breker zijn hydraulisch afgeveerd. Deze hydraulische beveiliging zorgt ervoor dat, zodra er een onbreekbaar deel in de breker komt, de prallwerken direct kunnen opklappen, zodat het onbreekbare deel geen grote schade kan toebrengen aan de breker.

Een 1900 mm lange grizzly-zeef zorgt in de opgavenbunker voor een goede voor-afzeving van de fijne fractie. Deze fijne fractie gaat direct door naar de trilvoeder onder de breker en hoeft dus niet door de breker waardoor er minder slijtage ontstaat en hogere capaciteiten mogelijk zijn.

Een Caterpillar C9 ACERT met 325 pk. zorgt voor de aandrijving van de machine. De motor drijft de breker rechtstreeks aan via een electro-hydraulisch bediende koppeling. Door deze directe aandrijving gaat er geen vermogen verloren en is een gunstig brandstofverbruik het resultaat. Daarnaast kan de motor direct reageren als er bij het breken van zware delen meer vermogen gewenst is. Er is geen vertraging door eventuele hydro-pompen of generatoren.

Op zeer korte termijn zal er ook een SR-versie volgen van de Powerscreen Pegson XR320. Deze combi machine heeft een nageschakelde zeefbox met een retourband voor het direct terugvoeren van de overkorrel. Binnenkort zult u hierover meer kunnen lezen op onze website.

Op de foto is een Powerscreen XR320 met een Powerscreen W1400 te zien.

Van der Spek, Bouwmachines