Search
Close this search box.

Powerscreen Pegson gaat met Scania motoren als eerste puinbreker emissiearm

doorVan der Spek

Powerscreen Pegson gaat met Scania motoren als eerste puinbreker emissiearm

Datum: 14-nov-10

Als wereldmarktleider van mobiele zeef- en breekinstallaties heeft Powerscreen Pegson ervoor gekozen  voorop te lopen bij het omstellen van de machines naar de emissie-arme Tier IV interim motoren voor de machines met een motorvermogen boven de 130 kW.

Van der Spek meldt dan ook met trots dat de eerste machines die voldoen aan de Tier IV interim gelijk vanaf begin 2011 leverbaar zijn. Deze zeer vroege omstelling is uniek. Met de Powerscreen Pegson rupsmobiele XH320 en XR500 is Powerscreen wereldwijd de eerste leverancier van puinbrekers die met emissie-arme motoren gaat draaien begin 2011. Vanaf week 3 zullen de eerste machines met Scania Tier IV interim motoren van de band lopen in Omagh (Noord-Ierland).

Powerscreen Pegson gaat bij de overgang naar Tier IV interim over naar een andere motorenleverancier. Scania is de nieuwe partner voor de nieuwste emissiearme motoren. Waar voorheen Caterpillar werd ingebouwd zal gedurende het jaar 2011 worden omgeschakeld op Scania.

Afhankelijk van het type breker zal er gekozen worden voor de DC9, een 5-cilinder turbodiesel met een inhoud van 9,0 liter, of de DC13, een 6-cilinder turbodiesel met een inhoud van 13,0 liter. Zoals al jaren bekend in recycling zijn de Scania motoren zeer betrouwbaar en gunstig in het brandstofverbruik.

Om te voldoen aan de Tier IV interim eisen zijn de Scania motoren uitgerust met het SCR-systeem. Hierbij wordt de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen voorkomen door het toevoegen van AdBlue bij de uitlaatgassen. Het grote voordeel van het SCR-systeem is dat er geen grotere koeling op de machine gebouwd hoeft te worden en de motor kan lopen op normale diesel en er dus geen speciale, zwavelarme diesel hoeft te worden getankt. Een ander voordeel is dat er geen roetfilter wordt gemonteerd dat moet worden schoongemaakt.

Powerscreen Pegson en Scania verwachten dat bij de omstelling naar Tier IV in 2014 ook nog geen roetfilter hoeft te worden gemonteerd. Door de continue ontwikkeling van de motoren verwacht men dat de uitstoot van NOx en roetdelen zover zijn teruggebracht in 2014 dat de motoren hetzelfde kunnen blijven worden ingebouwd.

Naast deze emmisie-arme motoren zorgt ook de directe aandrijving bij Powerscreen Pegson voor weinig verlies van energie. De Scania motor drijft de breker rechtstreeks aan via een electro-hydraulisch bediende koppeling. Door deze directe aandrijving gaat er geen vermogen verloren en is een gunstig brandstofverbruik het resultaat. Daarnaast kan de motor direct reageren als er bij het breken van zware delen meer vermogen gewenst is. Er is geen vertraging door eventuele hydro-pompen of generatoren.

Van der Spek, Bouwmachines