Powerscreen Chieftain 2200, capaciteitsmaker met twee zeefboxen op een machine.

doorVan der Spek

Powerscreen Chieftain 2200, capaciteitsmaker met twee zeefboxen op een machine.

Datum: 13-nov-16

Powerscreen heeft de nieuwe Powerscreen Chieftain 2200 geïntroduceerd, waarbij het unieke concept van twee zeefboxen op één machine werkelijkheid is geworden. Het is nu mogelijk om met nog grotere capaciteiten tot 650 ton/uur te zeven door het optimaal te kunnen afstellen van de zeefmachine op het werk.

De 36-tons Powerscreen Chieftain 2200 rupsmobiele machine is voorzien van twee zeefboxen die achter elkaar zijn geschakeld, zodat er in totaal een bovendek ontstaat van 6.600 mm en een onderdek van 6.000 mm, beide met een breedte van 1.550 mm. In totaal is 19.55 m2 zeefoppervlakte beschikbaar op de machine, zodat ook op kleine fractie zonder problemen grote capaciteiten te behalen zijn.

Normaal gesproken is op iedere Powerscreen zeefmachine de zeefbox te tunen voor het af te zeven product, waarbij de slag/amplitude en het toerental van de zeefbox bij elkaar behoren. Hoe hoger de slag hoe lager het toerental van de zeefbox, waarbij dus ook de transportsnelheid van het te zeven product naar beneden gaat.

Nu zijn bij de nieuwe Powerscreen Chieftain 2200 beide zeefboxen apart te tunen, waarbij op de eerste box van 3.300 mm x 1.550 mm gekozen kan worden voor een hogere slag en op de tweede box van 3.300 mm x 1.550 mm voor transportsnelheid.

De eerste zeefbox is een twee maal gelagerde zeefbox die een slag tot 10 mm kan produceren voor een reinigende agressieve afzeving bij een toerental van 950 toeren. De tweede zeefbox is een vier maal gelagerde zeefbox die aan de buitenzijde van de excenteras ook gelagerd is, zodat bij hoge belading deze niet kan inzakken en altijd zijn slag blijft behouden. Deze box produceert een slag van 6 mm bij een toerental van 1.140 mm en is uiterst geschikt voor de fijne afzeving. Door het combineren van deze twee verschillende zeefboxen is de Chieftain 2200 uniek in de markt en zal producties maken die geen andere machine kan. Het zelfs mogelijk om beide zeefboxen als twee of vier maal gelagerd uit te voeren. Dit is een ombouw die in enkele uren is uit te voeren.

Door de vaste hoek van 7º tussen de boxen is het door het verstellen van het zeefframe mogelijk om de eerste zeefbox tussen 27º en 30º en de tweede zeefbox tussen de 20º en 30º te verstellen. Door deze verstelling is te bepalen hoe lang het te zeven product op de zeefboxen blijven.

Met zijn bunker van 8 m3 kan de Powerscreen zonder problemen met hoge capaciteiten beladen worden, waarbij door de bunkerbreedte van 4.740 mm ook grote laadschoppen zonder problemen gehandeld kunnen worden.

De fijne fractie wordt afgevoerd door een 1.200 mm brede afvoerband die een maximale afstort heeft van 5.120 mm, waarbij een voorraad van 140 m3 kan worden opgebouwd. De midden- en overmaat fractie worden via 800 mm brede afvoerbanden afgevoerd. Beide storten af op 4.960 mm hoogte en kunnen tot 182 m3 opzetten.

Een Caterpillar C4.4 constant speedmotor verzorgt de aandrijving van de Powerscreen. Door zijn maximale toerental van 1.800 is de motor naast stil ook zeer zuinig met de brandstof. Via de hydraulische pompen die als op iedere Powerscreen ook in staal uitgevoerd zijn worden de transportbanden en zeefboxen aangedreven. Uiteraard is ook deze Chieftain 2200 uit te voeren met Dual-Power aandrijving waar naast diesel-hydraulisch aandrijving ook de machine elektro-hydraulisch is aan te drijven.

Als voor iedere Powerscreen zeefmachine is ook voor de Powerscreen Chieftain 2200 een grote hoeveel verschillende soorten zeefdeken te leveren. De bovendekken van de machine bestaan uit twee maal drie dwars gespannen dekken en de onderdekken uit twee maal twee lengte gespannen zeefdekken.

Voor de afzeving van fijne en lastig te zeven producten worden uiteraard Major Wire zeefdekken aangeboden die naast het wel mogelijk maken van het zeven van lastige producten ook de capaciteiten nogmaals verhogen.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines