Search
Close this search box.

Peute Reycling verduurzaamt met elektrisch aangedreven Terex-Fuchs MHL835

doorVan der Spek

Peute Reycling verduurzaamt met elektrisch aangedreven Terex-Fuchs MHL835

Datum: 9-nov-15

Via de werkplaats in Vianen heeft Terex-Fuchs Benelux-importeur Van der Spek een nieuwe wielmobiele elektrisch aangedreven Terex-Fuchs MHL835 overslagmachine afgeleverd bij Peute Recycling in Dordrecht. De nieuwe Terex-Fuchs MHL835 vervangt een in 2012 geleverde Terex-Fuchs MHL335D die na een succesvolle demonstratie werd gekocht. Tijdens de demo werd toen aangetoond het productieproces te kunnen verbeteren door de plaatsing van een overslagmachine.

De keuze van Peute in 2012 voor een Terex-Fuchs overslagmachine is gemaakt na een uitgebreide vergelijking tussen de verschillende leveranciers en merken. Zowel de machine als de leverancier moesten voldoen aan de gestelde eisen, waarbij continuïteit en inzetbaarheid kernpunten waren. De aanschaf van wederom een Terex-Fuchs bij Van der Spek geeft aan dat alle goede verwachtingen zijn waargemaakt.

Na vele tevreden draaiuren met de Terex-Fuchs MHL335D is er uitgebreid overleg geweest tussen Van der Spek en Peute, waarna de keuze voor een elektrisch aangedreven mobiele overslagmachine de juiste bleek te zijn. Het resultaat is de levering van de nieuwe Terex-Fuchs MHL835.

Met de aanschaf van de nieuwe elektrische Terex-Fuchs MHL835 worden de exploitatiekosten voor een overslagmachine enorm verlaagd en wordt er veel duurzamer geproduceerd bij Peute.

Peute Recycling
Peute Recycling is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de grootste onafhankelijke oud papier- en kunststofverwerkers van Europa. De onderneming is een sterk groeiende, internationaal opererende onderneming en recyclet ieder jaar ruim 1.000.000 ton papier en kunststoffen.

Peute is gevestigd te Dordrecht. Dankzij de nabijheid van Europa’s voornaamste haven Rotterdam, de ligging aan het water en goede ontsluiting via de weg beschikken ze over een unieke locatie. Op haar locatie beschikt Peute over één van de grootste en modernste verwerkingscapaciteiten voor oud papier-en kunststof in Europa.

Terex-Fuchs MHL835
De opbouw
Bij de bouw van een elektrisch aangedreven Terex-Fuchs overslagmachine staat de standaard seriemachine als basis. Ruim 90{1bc0b6a8c73e84e168e06cc7c153d42f3849956326c4b30771c6d9a1357ca517} van de gebruikte (onder)delen zijn van de standaard seriemachines, wat als groot voordeel heeft dat in zijn latere leven de onderdelenvoorziening tegen normale prijsstelling gegarandeerd is. Er worden geen speciale delen gebruikt waar dat niet nodig is.

De aandrijving
Om de dieselmotor te vervangen gebruikt Terex-Fuchs als enige leverancier van elektrische overslagmachines drie elektromotoren. De eerste voor de hoofdaandrijving die zorgt voor de aandrijving van de hydrauliekpompen. De tweede die zorgdraagt voor de aandrijving van de voorbesturing. En de derde voor de aandrijving van de airconditioning.

De 110 kW elektromotor van de hoofdaandrijving zorgt voor de aandrijving van de hydrauliekpompen die via een koppeling wordt aangedreven. De hydrauliekpompen zijn van de seriemachines en regelen dat de machine optimaal presteert bij het laagste stroomverbruik.

Een kleinere elektromotor met een vermogen van 15 kW zorgt voor de voorbesturing van de hydrauliek. Door gebruik te maken van deze combinatie wordt veel onnodig stroomverbruik tegen gegaan. De optimale samenstelling dus.

Een 7,5 kW elektromotor zorgt voor de aandrijving van de airconditioning. Hierbij wordt uiteraard een standaard pomp aandreven die ook op de seriemachines zit. Deze vraagt alleen vermogen als de airconditioning is ingeschakeld; optimaal verbruik is dus wederom gegarandeerd.
De onderhoudsvrije draaidoorvoer zorgt voor de stoomdoorvoer van de onder naar de bovenwagen. 360° eindloos draaibaar en is voorzien van sleepcontacten.

Besturing
De volledig geïntegreerde besturing is ingebouwd in de machine, zodat het zicht rond de machine optimaal is. De Siemens PLC zorgt voor de juiste aansturing van alle componenten op de machine.

In de besturing is standaard een stofstarter geïnstalleerd om een soepele aanloop te garanderen zonder hoge stroompieken. Afhankelijk van de aanwezige stroombron op locatie kan de besturing en stroomaansluiting optioneel aangepast worden, zodat met de minste aanpassingen aan het stroomnet de machine kan worden aangesloten.

Gezien de zeer stoffige omgeving waarin de machine draait, is ervoor gekozen om de standaard zeer grote koelcapaciteit van de MHL835D te verbeteren door een omkeer-fan te monteren af-fabriek. Hierdoor wordt de koeler eenvoudig gereinigd. Ook al is de machine elektrisch aangedreven, er is altijd nog wel een koeler aanwezig voor het hydraulisch systeem.

De Terex-Fuchs MHL835D is uitgevoerd met 12 meter overslagcapaciteit en is voorzien van een hoogtebegrenzing, waardoor niet onverhoopt de dakconstructie van de hal geraakt kan worden. Hierdoor kunnen er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Veiligheid staat namelijk voorop bij Peute.

Aan de machine is een originele 800 liter halfgesloten Terex-Fuchs grijper gemonteerd waarmee de MHL835D dankzij zijn HD-onderwagen zeer stabiel draait en voor de gevraagde overslagcapaciteit zorgt.

Door de standaard hydraulisch in hoogte verstelbare cabine kan een zichthoogte bereikt worden van wel 6,10 meter, waardoor er goed zicht ontstaat bij het sorteren, laden van installaties.
Op de machine is een overdrukunit op de cabine gebouwd zodat de machinist in een veilige, stofvrije omgeving kan werken. Om de veiligheid nog verder te verhogen is de machine uitgevoerd met een camera op het contragewicht, zodat de machinist goed kan zien wat er achter hem gebeurt en hij niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Duurzaamheid
Peute Recycling loopt voorop als het gaat om duurzamer verwerken en produceren en kiest daarbij ook met de levering van een elektrisch aangedreven Terex-Fuchs geleverd door Van der Spek de juiste partner. Van der Spek heeft tijdens de Recycling 2015 Beurs als eerste in de markt het certificaat voor “het BMWT Keur Duurzame Bedrijfsvoering” uitgereikt gekregen.

Met het duurzaamheidskeurmerk stimuleert brancheorganisatie BMWT milieubewust en duurzaam ondernemerschap. Het keurmerk is een instrument waarmee BMWT-leden – waar ook Van der Spek Vianen toe behoort – hun inspanningen op milieugebied op onderscheidende wijze kunnen uitdragen, een uniforme aanpak hebben om de CO2-footprint van het bedrijf op te stellen, en ambities voor het eigen bedrijfsbeleid kunnen stellen. Tevens dient het keurmerk om aan te tonen dat aan relevante eisen van klanten en overheid wordt voldaan.

Peute Recycling en Van der Spek Vianen gaan dus samen voorop in duurzaam ondernemen.

 

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines