Zoek
Sluit dit zoekvak.

Originele 30-tons haakarm opbouw voor Bell dumpers

doorVan der Spek

Originele 30-tons haakarm opbouw voor Bell dumpers

Datum: 20-jan-10

Het in Nederland door de Van der Spek groep vertegenwoordigde Bell heeft in eigen huis de Bell 25D en Bell 30D ontwikkeld met een Palfinger 30-tons haakarm-systeem.

Na vragen uit de markt naar dumpers met haakarm-systemen heeft Bell besloten aan deze vraag te voldoen en een complete machine te ontwikkelen en bouwen inclusief een 30-tons haakarm-systeem af fabriek. Voor het haakarm-systeem is Bell een samenwerking met het wereldwijd bekende Palfinger aangegaan.

Het grote voordeel van deze Bell 25D en Bell 30D af fabriek met een Palfinger 30 tons haakarm-systeem is dat zowel de Bell’s als het haakarm-systeem op elkaar zijn aangepast. Hierdoor is er een perfecte combinatie is ontstaan. Het haakarm-systeem is voorzien van een extra knikbare haakarm waardoor de containers eenvoudig op het systeem getrokken kunnen worden.

Het achterchassis is compleet nieuw ontwikkeld om het haakarm-systeem te kunnen dragen zonder dat het verlengd of aangepast dient te worden.

Voor de aandrijving zorgt, zoals gewoonlijk bij een Bell dumper, een Mercedes-Benz turbo diesel motor. Deze zorgt via een ZF 6-versnellings automatische versnellingsbak dat het vermogen verdeeld wordt tussen de 3 assen van de dumper.

Voor het afremmen van de Bell’s zorgen naast de remmen ook hydraulische retarders die op de Bell’s gemonteerd zijn. Deze zorgen voor afremming op de motor zodat de remmen veel minder belast worden en verminderen de daarbij behorende slijtage.

De Bell’s zijn voorzien van een on-board weegsyteem. Dit door Bell zelf ontwikkelde systeem zorgt ervoor dat, afhankelijk van de lading, het brandstofsysteem bijgeregeld wordt waardoor er aanzienlijke brandstofbesparingen worden gehaald.

Door het haakarm-systeem zijn de Bell’s zeer breed inzetbaar, bijvoorbeeld bij het werken op stortplaatsen waar normale vrachtwagens niet meer ingezet kunnen worden.

Van der Spek, Bouwmachines