Search
Close this search box.

Ombouw en uitbreiding gerealiseerd bij Bonder Recycling en Overslag in Utrecht

doorVan der Spek

Ombouw en uitbreiding gerealiseerd bij Bonder Recycling en Overslag in Utrecht

Datum: 21-mei-10

Van der Spek Vianen heeft de afgelopen periode de in 2007 geleverde recyclinginstallatie bij Bonder Recycling en Overslag in Utrecht omgebouwd en uitgebreid.

In 2007 is door Van der Spek Vianen een complete recyclinginstallatie binnen opgebouwd in de bestaande gebouwen bij Bonder Recycling en Overslag voor het reinigen van spoorweggrind. Deze installatie is nu verder uitgebreid en doorontwikkeld om nog beter te kunnen voldoen aan de wensen van de opdrachtgevers van Bonder Recycling en Overslag. Tevens is Bonder Recycling en Overslag hiermee weer voorbereid op de toekomstige wet- en regelgeving.

Bij Bonder in Utrecht is een eigen haven aanwezig met een kadelengte van 250 meter en voldoende diepgang om coasters aan te meren. Op de kade is een op rails verrijdbare elektrische overslagkraan aanwezig met een handelingscapiciteit van 450 ton per uur. De opslagcapiciteit op de kade bedraagt ongeveer 32.000 ton in verschillende vakken waardoor via het water aangevoerde producten gescheiden opgeslagen kunnen worden.

Op het terrein is een spoorlijn aangelegd die bestaat uit een dubbel spoor met een lengte van 650 meter per lijn en een aanloopspoor van 1500 meter. In het spoor is een tweedeks weegbrug geplaatst met een weegcapaciteit van 160 ton.

Om treinen te kunnen verplaatsen is een eigen locomotief aanwezig zodat de locomotief van opdrachtgevers na het ontkoppelen direct ingezet kan worden om met een lege trein retour te rijden. Er kunnen binnen de inrichting treinen met een lengte van 350 meter gelost of geladen worden zonder de wagons te ontkoppelen en te rangeren.
Het lossen van de treinen met te reinigen en te recyclen spoorballast gebeurt inpandig in een hal met een oppervlakte van 1 hectare. De loscapaciteit is berekend op 500 ton per uur en de inpandige opslagcapaciteit bedraagt 40.000 ton in verschillende vakken. Hierdoor kunnen per spoor aangevoerde producten gescheiden, overkapt opgeslagen worden en is er voldoende opslagcapaciteit om de tijd tussen bemonsteren, analyseren en verwerken te overbruggen.

De binnen opgebouwde recyclinginstallatie is in Nederland uniek en zeer vooruitstrevend. Er zijn door Van der Spek diverse zeefmachines van Cedarapits geïnstalleerd. Daarnaast is er een breker van Cedarapits geplaatst in de opstelling en is er ook een wasinstallatie van Powerscreen opgesteld. Al deze componenten zijn met elkaar verbonden met transportbanden van Westeria. Van der Spek heeft deze installatie compleet turn-key inclusief besturing geleverd van begin tot het einde.

Bij de ombouw en uitbreiding van de installatie zijn o.a. nieuwe bunkers met Westeria transportbanden opgebouwd om de verschillende geproduceerde fracties te kunnen opslaan.

Van der Spek, Bouwmachines