Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe Terex-Fuchs MHL331D voor Hoeben Metalen B.V.

doorVan der Spek

Nieuwe Terex-Fuchs MHL331D voor Hoeben Metalen B.V.

Datum: 1-jul-12

Van der Spek heeft via de vestiging Oost in Mariënberg een nieuwe Terex-Fuchs MHL331D afgeleverd bij Hoeben Metalen in Kampen.

Het familiebedrijf Hoeben Metalen B.V. kent een lange geschiedenis. Het bedrijf werd in het jaar 1893 te Leeuwarden opgericht door Johannes Hoeben. Hij was de overgrootvader van de huidige directeur-eigenaar Gerard Hoeben. Toen Johannes Hoeben met het bedrijf begon hield hij zich met name bezig met de verwerking van lompen, metalen en beenderen.

Langzaamaan groeide het bedrijf. Hoeben verhuisde van Leeuwarden naar Franeker en van Franeker naar Zwartsluis. Daar stopte het echter niet, want enkele jaren later verhuisde Hoeben opnieuw, ditmaal naar Hasselt. Het was uiteindelijk 2010 toen Hoeben Metalen B.V. zijn huidige plekje aan de Zuiderzeehaven innam. Een centraal gelegen locatie aan het water met een oppervlak van 36.000 m². Het Hoeben zoals wij dat nu kennen was geboren.

Het huidige Hoeben Metalen B.V. verschilt veel van het bedrijf zoals dat er in 1893 uitzag. Niet zo vreemd, want inmiddels is alweer de vierde generatie van de Hoeben-familie actief. Het bedrijf staat landelijk bekend om haar moderne, professionele aanpak en is gespecialiseerd in het verzamelen, slopen en verwerken van ijzer en metaal. Gevestigd aan de Zuiderzeehaven in Kampen verwerkt Hoeben Metalen B.V vele tonnen materiaal per jaar, waarvan het grootste gedeelte bestaat uit ferro materialen.

Daarnaast beschikt Hoeben over een nieuwe tak binnen het bedrijf, die luistert naar de naam RDM Kampen B.V. Deze bedrijfstak richt zich specifiek op de recycling van drijvend materieel. Deze verschillende specialiteiten en kwaliteiten maken Hoeben Metalen B.V. niet alleen een veelzijdig bedrijf, maar vooral een Metaalrecyclingbedrijf dat aansluit op de vraag van klanten anno nu.

Voor het werken met een sorteergrijper is de nieuwe Terex-Fuchs MHL331D uitgevoerd met een lepelsteel met bak-kinematik. De machine heeft met deze giekconfiguratie een bereik van 10,7 meter. Dit bereik is van hart draaikrans tot hart pen lepelsteel. Aan de machine is een Verachtert sorteergrijper gemonteerd.

Voor de aandrijving van de Fuchs MHL331D is een 6,1 liters Common-rail Deutz 6-cilinder Tier III motor verantwoordelijk. Door het vernieuwde koelsysteem is het bronvermogen van de machine ten opzichte van de vorige serie sterk verminderd. De koeling is vergroot, zodat de koelvin minder snel hoeft te draaien en de regeling van de oliekoelvin is thermostatisch geregeld, waardoor de motor altijd de juiste bedrijfstemperatuur heeft.

Door de standaard hydraulisch in hoogte verstelbare cabine kan een zichthoogte bereikt worden van wel 5,40 meter voor goed zicht bij het beladen van containers en vrachtwagens, en bij het uitvoeren van ondersteunende werkzaamheden, bijvoorbeeld bij het hijsen van schepen uit het water door het eigen drijvende kraanschip.

Op het contragewicht is standaard af fabriek een camera geplaatst. Hierdoor kan de machinist goed zien wat er achter hem gebeurt en komt hij niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Foto: Fabian

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines