Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe rupsmobiele Lindner Urraco 75 geleverd aan Metaalhandel W. Ketting & Zn.

doorVan der Spek

Nieuwe rupsmobiele Lindner Urraco 75 geleverd aan Metaalhandel W. Ketting & Zn.

Van der Spek Vianen heeft een nieuwe Lindner Urraco 75DK-4 verkleiner in bedrijf gesteld bij Metaalhandel W. Ketting & Zn. in Pernis.

Na een succesvolle demonstratie bij Metaalhandel W. Ketting & Zn, was de keuze om te investeren in de nieuwe Lindner Urraco 75 een weloverwogen beslissing. Tijdens de demonstratie met de Lindner Urraco van Van der Spek Vianen is in de verschillende materiaalstromen is gemonitord of de geproduceerde fracties optimaal konden worden ingezet voor verdere verwerking of direct inzetbaar waren als grondstoffen.

Metaalhandel W. Ketting & Zn. heeft de keuze gemaakt voor een 22 ton wegende rupsmobiele machine die eenvoudig te verplaatsen is op locatie middels de rupsen die voorzien zijn vlakke rupsplaten ter bescherming van de ondergrond.

De nieuwe machine is een Urraco 74DK-4 waarbij DK-4 staat voor dat het een verzwaarde uitvoering is die speciaal doorontwikkeld is voor het verkleinen van metalen. Tevens is de machine uitgevoerd met een verzwaarde Powerline-aandrijving met Bosch-Rexroth pompen die een kracht van 240.00 Nm mogelijk maken op de assen. Naast de extra verzwaarde staalbouw en aandrijving is de machine voorzien van een met staalinlagen verstevigde transportband.

De 1.500mm lange assen met een diameter van 650 mm in de verkleiningunit zijn in snelheid regelbaar om de ideale snelheid te kunnen instellen voor ieder product. Het product kan direct op de assen worden geladen of in de hydraulisch klapbare bunker welke eenvoudig via de afstandsbediening is aan te sturen. Als gewenst kunnen de assen in de machine worden gewisseld om andere producten te kunnen verwerken waarbij andere fracties gewenst zijn. Aangezien ieder soort te verkleinen producten een andere “aanpak” nodig kan hebben, heeft Lindner vele soorten verkleiningsassen ontwikkeld waarbij de jarenlange opgedane ervaringen bij klanten als basis staan. Voor iedere toepassing kunnen er een product specifieke verkleiningsassen geleverd worden waarbij zowel de gewenste verkleining en capaciteit centraal staat. Door het toepassen van de juiste as-configuraties kan er door de klant zeer efficiënt met hoger capaciteiten gedraaid worden.

In de nieuw geleverde Urraco zijn W6/7 assen en tegenkammen gemonteerd die speciaal zijn ontworpen voor het verkleinen van metalen.

Voor de aandrijving is in de Lindner Urraco 75 een duurzame Scania DC09 086A motor geplaatst met 375 pk. Deze 5-cilinder diesel motor met een inhoud van 9.3 liter voldoet aan de nieuwste Tier IV final emissie eisen waarmee Metaalhandel W. Ketting & Zn. gelijk aantoont te investeren in de nieuwste en duurzaamste technieken die te leveren zijn. Het gemonteerde SCR (Selective Catalytic Reduction) systeem zorgt middels Ad Blue voor de nabehandeling van de uitlaatgassen, in combinatie met EGR ( Exhaust Gas Recirculation ) zorgen ze dat de emissie zo laag mogelijk is en het brandstofverbruik tot een minimum wordt beperkt. Als bekend zijn de Scania industriemotoren niet alleen zeer sterk en betrouwbaar, ze zijn door hun aansturing ook zeer zuinig gezien het vermogen dat geleverd wordt.

De ruim overbemeten koelers zijn standaard voorzien van een omkeerbare fan zodat ook werken in een stoffige omgeving geen probleem is doordat op zelf instelbare momenten de fan van lucht stroomrichting keert en de koelers reinigt. Alle vloeistoffen van de machine zijn voor onderhoud eenvoudig via snelkoppelingen af te laten en te vullen. Achter de Scania staan direct de Bosch-Rexroth pompen geschakeld die op hun beurt weer de Lindner aandrijving op de assen voorzien van hydraulische kracht. Dit systeem wordt geheel aangestuurd door een Canbus systeem met PLC zodat alle informatie van de componenten optimaal kunnen samenwerken. De besturing van de gehele machine gebeurd via het kleurendisplay waarin alle functies eenvoudig zijn aan te sturen. In de besturing zijn diverse standaardprogramma’s opgenomen waarin de toerentallen en draairichtingen met tijden zijn geprogrammeerd. Uiteraard zijn ook andere programma’s in te stellen zodat voor iedere verkleining de optimale instelling vast liggen.

Het speciaal door Lindner ontwikkelde FPD (Foreign Part Detection) is standaard opgenomen in de besturing op de nieuwe Lindner Urraco 75DK-4. FPD meet tijdens de normale productie op vele punten drukken en krachten in de machine die benodigd zijn om de verkleining mogelijk te maken. De drukken en krachten worden door FDP omgezet in een FDP-waarde waarbij de machine normaal produceert. Deze waarde kan worden ingesteld om als basis te dienen tijdens de productie, mocht deze waarde overschreden worden dan zal de machine automatisch stoppen om schade of vastlopen te voorkomen. De FDP-waarde kan door de gebruiker zelf eenvoudig worden ingesteld naar gelang het te verkleinen product. Door FDP zal de machine zo optimaal- en efficiënt mogelijk produceren tegen de laagste kostprijs per verkleinde ton.

Het verkleinde product wordt afgevoerd via een 1.200 mm hydraulisch klapbare en in hoogte verstelbare transportband afgevoerd waarbij een maximale afwerphoogte van wel 4.600mm behaald kan worden. Op de transportband is een hydraulisch in hoogte verstelbare magneet geplaatst om ijzerdelen uit de materiaalstroom te halen, de magneet in via de afstandsbediening in hoogte verstelbaar.

Tijdens een zeer uitgebreide ingebruikstelling door de technische dienst van Van der Spek Vianen zijn bij Metaalhandel W. Ketting & Zn. de medewerkers die met de nieuwe Lindner gaan werken breed geschoold om veilig met de machine te kunnen werken en het dagelijks onderhoud uit te voeren. Daarnaast is natuurlijk diep ingegaan op alle instelmogelijkheden om zo optimaal met de machine te kunnen draaien.

Metaalhandel W. Ketting & Zn ; In september 2019 is het 60 jaar geleden dat Metaalhandel Ketting werd ingeschreven in de kamer van koophandel en daarmee officieel bestond als metaalrecyclingbedrijf. Op hun locatie in Pernis vlakbij de Benelux tunnel aan de zuidzijde van Rotterdam verwerken ze vele materiaalstromen.

Metaalhandel W. Ketting & Zn. koopt vele materiaalstromen in van grondkabel tot zeecontainer, van aluminium snippers tot reactorvat, van accu´s tot sluisdeuren. Naast het zelf aanleveren kunnen de producten worden opgehaald middels transportmaterieel en beschikt men over een uitgebreid park van afzetconttainers die kunnen worden geplaatst en op afroep weer worden opgehaald. Naast deze stromen over de weg beschikt men over een ca. 200 meter lange kade aan de Nieuwe Waterweg waar grote delen kunnen worden aangeleverd en gelost.