Nieuwe Powerscreen Warrior 1800 Special geleverd bij ESD-SIC B.V. in Farmsum

doorVan der Spek

Nieuwe Powerscreen Warrior 1800 Special geleverd bij ESD-SIC B.V. in Farmsum

Van af de vestiging in Hardenberg is een nieuwe Powerscreen Warrior 1800 geleverd aan ESD-SIC B.V. in Farmsum. De nieuwe Powerscreen valt gelijk op aangezien hij niet in de bekende Powerscreen groene kleur is geleverd maar in de gele ESD-SIC bedrijfskleur.

En dat hij door Prima Equipment is voorzien van een standaard bedrijfskleur kunnen we niet zeggen. Op wens van ESD-SIC B.V. is de machine gespoten in een speciaal verfproces zodat de machine in een agressieve werkomgeving ook zonder problemen de komende jaren zijn werkzaamheden kan uitvoeren. De optionele centrale smeering is in RVS uitgevoerd en ook is op de fijne fractieband een hardmetalen afschraper gemonteerd om een langere levensduur mogelijk te realiseren.

Bij ESD-SIC B.V. in Farsum  wordt Siliciumcarbide (SiC) geproduceerd. Siliciumcarbide is een stof die onder andere gebruikt wordt als schuur- en slijpmiddel, als hittebestendig materiaal voor onder meer dieselroetfilters en als toevoegmiddel aan gietijzer.

Powerscreen Warrior 1800

De door wereldmarkleider Powerscreen gebouwde 32 ton wegende Warrior 1800 is voorzien van een dubbeldeks zeefbox met een lengte van 4.880mm en een breedte van 1.500 mm. Een zeer groot voordeel van de zeefboxen op de Warriors is dat zowel het boven- als onderdek van gelijke afmeting zijn waardoor bij de 1800 een zeefoppervlakte van 14,640 M² ontstaat. De zeefbox van de Warrior heeft standaard een amplitude van 12mm, waardoor de zeef erg “ agressief “ is voor het te zeven materiaal. Hierdoor is het mogelijk om in elkaar hakende producten te zeven en kleine fracties met grote capaciteiten.

Deze zwaar- en degelijk gebouwde zeefbox is samengesteld met zogeheten Huck-bolts die gezien kunnen worden als de klinknagels van de huidige tijd. De Huck-bolts worden middels hydraulisch gereedschap aangetrokken waarbij een borgmoer wordt vastgedrukt tot een vooraf ingestelde kracht. Als deze kracht is bereikt breekt het overige deel af en zit hij vast. Door deze bouwwijze is de zeefbox enorm sterk en kan hij hoge krachten verwerken doordat de Huck-bolts zorgen dat de box ondanks zijn stabiliteit toch flexibel kan zijn. Groot voordeel hiervan is dat er geen laswerk wordt toegepast om de zeefbox samen te stellen en er dus geen risico is dat hij gaat scheuren, tevens lopen Huck-Bolts nooit los wat bij andere zeefboxen tot scheurvorming kan leiden als dit gebeurd bij normale bout/moer verbindingen.

De Warrior 1800 is voorzien van een hydraulisch te liften zeefbox , zodat het wisselen van zeefdekken sneller kan worden uitgevoerd. Ook wordt het zuiver maken van de zeef bij het wisselen van te zeven materiaal eenvoudiger.  De seriematig gemonteerde bordessen aan beide zijde van de zeefbox zorgen voor een veilige rondgang bij controle van de machine en bij het wisselen van de zeefdekken.

Om grote capaciteiten goed te kunnen afvoeren is de machine voorzien van 900mm brede afvoerbanden op de fijne- en middenfractie welke standaard allemaal in snelheid te regelen zijn zodat er geen banden onnodig hard hoeven te lopen en het eventueel uitsorteren van de materiaalstromen nog mogelijk is. De overmaat wordt afgevoerd door een 1.400 mm brede band zodat grote delen zonder problemen weer van de machine afkomen.

Bij ESD-SIC is de machine uitgevoerd in een to-way split opstelling waarbij de middenfractie band wordt verwijderd en de zowel boven- als onderdek overloop op de overmaatband wordt afgevoerd. De fijne fractie wordt over de fijne fractieband afgevoerd.

Op de machine is een brede bunker gemonteerd welke is voorzien van een 1.300mm brede opvoerband. Belading met een graafmachine of laadschop is dus geen enkel probleem.