Duo Steinert MSB/NE-scheiders in gebruik bij Euregio Recycling

doorVan der Spek

Duo Steinert MSB/NE-scheiders in gebruik bij Euregio Recycling

Van der Spek Vianen heeft bij Euregio Recycling een duo nieuwe Steinert MSB/NE-scheiders geleverd voor hun nieuwe ver- en opwerkingsinstallatie die onlangs in gebruik is genomen.

Euregio Recycling B.V. in Born is één van de grootste specialisten als het gaat om het op- en verwerken van metalen in Nederland en zal de nieuwe Steinerts dan ook in vele productstromen gaan inzetten. Vorig jaar heeft Euregio een eveneens door Van der Spek Vianen geleverde Steinert KSS (Kombi SortierSysteem) in gebruik genomen. Deze Steinert KSS 300 FLI is de grootste Steinert KSS van Nederland.

De nieuwe Steinert duo’s zijn uitgevoerd met een Steinert MSB HG en Steinert NES met C-frame compleet uitgevoerd met trilvoeder voor opgave van de te scheiden producten.

De trilvoeder voert het materiaal dat uit de trommelzeefinstallatie komt op naar de Steinert MSB HG.

De Steinert MSB HG is een complete unit die is voorzien van een zeer sterke HG (High Gradiënt) trommelmagneet die zelfs RVS-metalen kan aantrekken. Steinert levert deze MSB HG als complete unit in breedtes van 1.000, 1.500 en 2.000mm. Naast de band waarin de zeer sterke koprolmagneet zit heeft de unit ook verstelbare geleidingsplaten die de stromen na door het magnetisch veld te zijn bewerkt te geleiden naar de juiste uitloopgoot.

Als de magnetische fractie en RVS zijn uitgescheiden loopt de niet magnetische fractie direct op de Steinert NE-scheider. Bij Euregio zijn dit 1.500mm brede Steinert NE-scheiders met C-frame en uitgevoerd met het 38 polige excentrische 6119-7 systeem in de polentrommel.  

Door het door Steinert uitgevonden en ontwikkelde excentrische polensysteem is het mogelijk om deze krachten op de juiste plaatst aan de buitenzijde van de mantel te positioneren.

Het nieuwe C-frame is de doorontwikkeling van de welbekende Steinert NES waarvan er vele duizenden over de gehele wereld met de hoogste betrouwbaarheid en uitbreng produceren.

Bij het nieuwe C-frame kan de transportband als benodigd binnen 10 minuten gewisseld worden zonder dat er hulpgereedschappen benodigd zijn als hefmiddelen of kranen. Het C-frame is zo opgebouwd en voorgespannen dat dit blijft staan als de ondersteuningen worden losgemaakt en er ruimte ontstaan om de band te wisselen.

De bijhorende uitloopkast is op vele manieren te verstellen zodat voor ieder product de meeste efficiënte afstelling kan worden ingesteld. Doordat de ophanging op verschillende posities is te plaatsen is de optimale hoek instelbaar voor het scheidingsschot. De tip van het scheidingsschot is los wisselbaar zodat bij slijtage hiervan snel een nieuw deel geplaatst kan worden zonder veel tijdsverlies en hoge kosten.

Voor het aansturen van de Steinert trilvoeder, Steinert MSB HG en Steinert NES zijn complete besturingen meegeleverd. In deze besturingen zijn naast het aan- en uitschakelen van de machines ook de bandsnelheid en het de snelheid van het polensysteem in te stellen zodat deze optimaal kunnen worden afgesteld voor de beste scheiding.