Nieuwe mobiele elektrische aangedreven Powerscreen Chieftain 1400 geleverd aan Vlaeynatie.

doorVan der Spek

Nieuwe mobiele elektrische aangedreven Powerscreen Chieftain 1400 geleverd aan Vlaeynatie.

Van der Spek Vianen heeft vanaf haar vestiging in Hardenberg een nieuwe duurzame compleet elektrisch aangedreven Powerscreen Chieftain 1400 geleverd aan Vlaeynatie in Westdorpe.

Op- en overslagspecialist Vlaeynatie is o.a. gespecialiseerd in het op- en overslaan van kunstmest. De productstromen die per schip, container als vrachtwagen aankomen op de grote nieuwe locatie in Westdorp (Zeeuws-Vlaanderen) worden door Vlaeynatie verwerkt waarbij de stromen als nodig worden gezeefd, verpakt en opgeslagen in o.a. big-bags en 25, 50, 500, 600 en 1000 kg zakken waarna deze weer verder worden gedistribueerd over de gehele wereld. Om snel- en efficiënt diverse stromen te kunnen zeven zonder dat deze op de locatie van de ene naar de andere plaatst dienen te worden getransporteerd om gezeefd te worden in een stationaire installatie heeft Vlaeynatie geïnvesteerd in een nieuw wielmobiele volledig elektrisch aangedreven Powerscreen Chieftain 1400.

De nieuwe machine is een wielmobiele uitvoering die eenvoudig kan worden verplaats zonder dat rupsen de vloeren van de loodsen beschadigen. Op de Powerscreen Chieftain 1400 is een 7.5M³ bunker gemonteerd die eenvoudig door een laadschop of overslagmachine geladen kan worden. De bunker is voorzien van een hydraulisch klapgrid dat een opening heeft van 102mm. Door dit grid worden grote delen tegengehouden die niet naar de zeefmachine behoren te gaan.

Vanuit de bunker wordt het te zeven product opgevoerd middels een 1.050mm brede opvoerband naar de dubbeldeks zeefunit die op de machine is geplaatst. De zeefunit heeft een lengte van 3.300mm en een breedte van 1.530mm. Voor de optimale zeefwerking kan de zeefbox versteld worden tussen de 27° en 37° zodat bepaald kan worden hoelang het te zeven product op de zeefdekken verblijft.

De zeefbox van de Powerscreen Chieftain is vier maal gelagerd waardoor de zeefbox altijd een gelijke slag heeft een constante capaciteit en kwaliteit produceert. Om de zeefdekken te spannen is de Powerscreen Chieftain standaard voorzien van hydraulische zeefspancilinders waardoor het wisselen van dekken eenvoudig kan plaatsvinden zodat als het nodig is snel kan worden ingespeeld om andere gewenste maten te zeven.

De uitgezeefde fracties worden middels drie hydraulisch in- en uitklapbare transportbanden afgevoerd. Voor de overmaat en middenfractie zijn dit 650mm brede banden welke op een hoogte van 4.490mm en 4.760mm afwerpen waarbij een grote voorraad kan worden opgezet. De fijne fractie wordt afgevoerd middels een 1.200m brede band welke op 3.910mm afwerpt.

Voor de aandrijving is er gekozen om de machine geheel elektrisch aan te drijven. In de machine zijn twee 30kW elektromotoren gemonteerd die de banden en zeefbox aandrijven. Naast dat deze aandrijving zeer duurzaam is kan de machine zonder problemen binnen worden ingezet aangezien er geen uitstoot van een dieselmotor is.

Aangezien de machine in een zeer “agressieve” omgeving aan het werk gaat is de machine in de werkplaats van Van der Spek in samenspraak met de klant compleet aangepakt zodat deze zonder problemen vele jaren kan worden ingezet in het uitzeven van kunstmest. Naast het op vele punten beschermen van kwetsbare delen tegen corrosie is de machine door Prima Equipment compleet gespoten in een speciale laklaag.