Nieuwe Hyundai HX380L geleverd aan De Waard Zeewolde

doorVan der Spek

Nieuwe Hyundai HX380L geleverd aan De Waard Zeewolde

Datum: 21-feb-17

Tijdens de afgelopen Open Dagen tussen kerst en de jaarwisseling waren de stickers van De Waard al te zien op een nieuwe Hyundai HX380L rupsgraafmachine bij Van der Spek Vianen. Nu, enkele weken later, is de machine zijn eerste grondwerk al aan het maken aan de A6 waar hij ingezet wordt voor de verbreding ervan. De nieuwe machine is gespoten in de kleuren van de opdrachtgever van De Waard.

De Waard is met twee werkmaatschappijen actief op het gebied van grond-, weg- en waterbouw en transport & overslag. Vanuit de vestigingen in Sneek, Zeewolde en Meppel worden de werkzaamheden uitgevoerd.

De Waard Grondverzet is actief op de markt van de grond-, weg- en waterbouw sector in het noorden en midden van Nederland. Oorspronkelijk opererend vanuit het centraal gelegen Zeewolde in de provincie Flevoland maar in verband met de uitbreiding van de werkzaamheden ook met vestigingen in Meppel en Sneek. Ze realiseren projecten voor overheden, bouwondernemingen en projectontwikkelaars op basis van goed vertrouwen en deskundige inzet van ons personeel. Ze kunnen de werkzaamheden compleet uitvoeren van initiatief tot de beheersfase.

Transport & Overslag, de andere werkmaatschappij van De Waard, houdt zich bezig met de transportwerkzaamheden over het land en water in de infra en bouwsector. Tevens verzorgen ze met overslagmachines de loswerkzaamheden van schepen door middel van transportbanden en trechters. Ze zijn actief in heel Nederland en beschikken over een modern machinepark waarmee ze voldoen aan de laatste milieukundige eisen. In Meppel beschikken ze over een op- en overslaglocatie waar diverse bouwstoffen verhandeld en opgeslagen worden.

De nieuwe 40 ton wegende Hyundai HX380L is voorzien van een zeer duurzame Cummins QSL-9 Tier 4 Final motor die een vermogen levert van 320 pk. Gekoppeld aan ruim 576 liter/min. hydraulisch vermogen zorgt deze ervoor dat de machine niet alleen erg snel en sterk is, maar ook extreem zuinig. Het IPC (Intelligent Power Control) systeem zorgt ervoor dat de hydrauliek optimaal wordt gebruikt, zodat er geen onnodige brandstof wordt verbruikt. Net als alle Cummins motoren van de Hyundai HX-serie is ook deze Cummins voorzien van een DOC-katalysator die in combinatie met Ad-Blue zorgt voor het continu reinigen van de uitlaatgassen. Hierdoor is de montage van een actief of passief roetfilter niet nodig bij een Hyundai HX-machine en behoort het regelmatig regenereren tot het verleden. Het is compleet een onderhoudsvrij systeem.

Elektronische aansturing van de koelfan zorgt er via een viscokoppeling voor dat deze altijd de juiste snelheid draait en zo de machine op de juiste bedrijfstemperatuur houdt, zodat hij optimaal kan werken zonder overbodig brandstofverbruik. Het nieuw ontwikkelde vergrote koelsysteem op de HX380L is zeer goed toegankelijk, zodat het eenvoudig schoongemaakt kan worden mocht dit benodigd zijn.

De nieuwe Hyundai HX380L is standaard zeer compleet uitgerust. Op het 8” display kan de machinist zeer eenvoudig diverse instellingen kiezen. Dit gebeurt via een touch-swipe screen, zoals we kennen van de smartphone, maar het is ook mogelijk om de display te bedienen via een “Haptic” knop. Via deze draai- en drukknop zijn vele functies ook snel instelbaar. Voor de veel gebruikte functies zijn er drukknoppen onder de display geplaatst. De extra hydraulische functies zijn voorzien van elektrische proportionele bediening, waarbij ook  via deze display eenvoudig de diverse drukken en liters van meerdere uitrustingsstukken ingesteld kunnen worden, zodat er snel een eenvoudig gewisseld kan worden.

Standaard is de nieuwe HX-serie, en dus ook de machine van De Waard, voorzien van een uniek 4-camerasysteem. Hyundai noemt dit systeem AAVM, wat staat voor All Around View Monitor. De vier camera’s zijn voor-, achter- en op de zijkanten van de machine geplaatst. Op de grote display kan gekozen worden voor vier verschillende beelden. Maar het unieke aan dit AAVM-systeem is dat de computer met de input van de camera’s een bovenaanzicht berekent. Op de display ziet de machinist zijn eigen machine van bovenaf en hij kan goed bekijken of er obstakels in zijn draaibereik bevinden. In combinatie met MOD (Moving Object Detection) herkent het systeem automatisch of er zich personen binnen het draaibereik bevinden en waarschuwt direct de machinist.

Brede treeplanken aan beide zijden over de gehele lengte van de graafmachine zorgen ervoor dat de machinist altijd veilig rond de machine kan, ongeacht de ondergrond waar hij staat. Extra werkverlichting draagt zorg voor een veilige werkomgeving bij het werken in de vroege en late uren. 

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines